VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.
Naast de zorg voor haar gezin is ze ondernemer en mantelzorger voor familie. De boodschappen, mee naar het ziekenhuis, het is soms best pittig. Het is leren bewust om te gaan met energie.
En nu in Corona tijd blijkt dat een extra uitdaging! Productief thuiswerken, een liefdevolle moeder zijn en óók nog je relatie goed houden? In de reeks ‘Working moms’ geeft ze het woord aan inspirerende vrouwen.

Fotograaf Anne van Zantwijk

Ik werk liever dan dat ik wakker lig, en ga piekeren

Catharina Rinzema was zwanger toen ze kandidaat was voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Tijdens de campagne bedacht ze hoe ze de 15.000 mensen die op haar hadden gestemd het beste kon vertegenwoordigen.

KAN HET BETER?

lang en ik verloor veel bloed. De emoties daarna waren overweldigend: de blijdschap , maar ook zelf moeten herstellen in het ziekenhuis. In het begin voelde ik me overdag vaak een schim van mezelf. Ik realiseerde me hoe belangrijk het is dat er verlof en goede hulp be­ staat. Ik ben altijd iemand die maar door- en doorgaat, maar toen ik net moeder was, was het goed om even een 'kleiner wereldje' te hebben en een beetje in mijn cocon te kunnen zitten. Niet dat mijn hoofd stilstond, hoor.Juist tijdens mijn verlof bedacht ik dat geboorte­ zorg en extra ondersteuning na een zware bevalling in alle Europese landen goed gere­ geld zou moeten zijn. Hoe kan het beter voor jonge ouders? Hoe tillen we de zorg in armere EU-landen  naar een  hoger niveau? En  het  ouderschapsverlof, kan dat niet beter?

OP DE BRES
Dat plan werkte ik 's nachts, tussen het voeden, knuffelen en de poep­ luiers door uit. Tijdens mijn campagne had ik al een missie: opkomen voor vrouwen  die én een gezin én een carrière willen. Voor hen ging ik op de bres. Met een hoogzwangere buik ging ik op de foto voor mijn campagneposter, om te laten zien: dit kan gewoon. Toen bleek dat ik als nummer zes op de lijst - mijn partij behaalde vijf zetels -  niet meteen  in het Europees Parlement zou komen, wilde ik toch doorgaan  met mijn  plannen. Tijdens die slapeloze nachten, waarin  Elia zich soms wel drie of vier keer meldde, bedacht ik ook hoe vrouwen elkaar kunnen steunen.
Dan mailde ik mijn campagneteam om vier uur 's nachts: "Jongens, ik heb een goed idee!" Die moeren ook gedacht hebben: slááp jij nog wel? Ik sliep inderdaad minder. Maar ik werk liever door dan dat ik wakker lig en aan het piekeren sla. Zo ontstond het idee voor een interviewserie mee jonge moeders. Over  hoe ze alle ballen in de lucht houden: het moederschap, een baan, het huishouden. En dat in coronacijd. Overdag nam ik via Zoom de interviews af en 's nachts werkte ik ze uit. Soms zat ik op een man-asje naast Elia's bed. Als hij dan een kick gaf, stak ik even mijn hand door de spi jle n, zo van: mama is er nog. En dan kon ik ondertussen door mee mijn plannetjes.

PYJAMA, LAPTOP, KIND
Ik denk ook dat ik juist in die fase van de ideeën barstte omdat ik zelf moeder was en wist hoe kwetsbaar je dan kunt zijn. vVant iedereen denkt dat je het perfect moet doen, maar iedere jonge ouder voelt zichzelf soms onzeke r. Doe ik het wel goed? Ik wilde voorkomen dat al die verse moeders zich verloren zouden gaan voelen. In die nachten had ik de rijd om te puzzelen met een mooie lay-out voor de inte rvie ws, een goede Linkedin-post, dat soort dingen. Die interviews kregen duizenden views en veel reacties. Het zag er nog best professioneel uit, maar ik dacht ook weleens: jullie moesten eens wéten hoe ik eruitzag toen ik dit maakte. Pyjama aan, vermoeide bli k, kind in de armen. Daar kan ik achteraf dan wel om lachen. Het  is ook eigenlijk, nu  ik er zo over nadenk , precies wat ik hoop uit te dragen: het moederschap en werken, je doet gewoon je best, en probeert het allemaal samen te laten gaan.'

 

Bron: oudersvannu.nl - editie oktober 2020

Naina Madan
Eigenaar theebedrijf MADN77

Deze periode toont voor mij aan hoeveel vrouwen aankunnen: én alles thuis organiseren én je werk doen. Vrouwen zijn sterk en dat werd tijdens Corona duidelijker zichtbaar. Ook voor de buitenwereld. Ik geloof dat vrouwen daarom nu sterker staan, meer respect krijgen en dat Corona in die zin een stap vooruit is voor werkende moeders.

>>> lees hier het hele interview

Mirte van den Berge

Strategisch analist ABN AMRO

Wat ik tijdens de lockdown echt niet miste was het spitsuur in de ochtend en avond. Dat die drukte wegviel was heerlijk. Het was ook fijn om meer tijd als gezin door te brengen en de ontwikkeling van de kinderen beter te ervaren.

>>> lees hier het hele interview

Marie-Leontine de Graaf
Ondernemer

De jongste zit op de basisschool en dan is er meer hulp nodig. Wij komen samen rondom lunch en avondeten. Dat brengt rust en gezelligheid. Dan werken we vaak door tot laat. Ik maak lange dagen maar ik wil en kan niet stoppen met mijn missie.

>>> lees hier het hele interview

Harriët Slager
SR Manager EU affairs Damen Shipyards & NMT

Of corona een stap terug of vooruit is voor moeders? Wij hebben de zorgtaken juist nu iets beter kunnen verdelen. Het ligt helemaal aan de werksituatie van beide ouders. In Amerika zeggen veel vrouwen dat het een stap achteruit is.

>>> lees hier het hele interview

Margreet Lommerts
Managing partner DR2

Ineens was de lockdown een feit: het hele gezinthuis. Beiden fulltime thuiswerken en volop zorgenvoor onze 3 kinderen. Een dag begint met flesjes,broodjes smeren, verschonen en de eerste call. Zogaat de hele dag door: zorgen, werken, zorgen,werken en dat tot 20:00. Dan klap ik de laptop openen werk ik weer door. Het is en was overleven. Hoe houd je een gezin, een bedrijf met 20 werknemers en  tientallen klanten in de lucht? Dat vroeg ik mij vaak af. Die hoe-dan?

>>> lees hier het hele interview

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.