VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Zolang je de baby geen flesjes chocomel geeft, komt het allemaal wel goed

Annick, 38 jaar, wonend te Maastricht, samen met partner Anthony en zoon Baer. Directeur van stichting FAM! en ambassadeur van Queen of Hearts (queenofhearts.eu). 

 

Voordat ik moeder werd, of überhaupt zwanger was, dacht ik dat ik me heel bewust was over wat het moederschap/ouderschap inhoudt. 
Ik werd immers meer dan eens hierover om advies gevraagd door vriendinnen die al kinderen hadden. Daarnaast was ik al jarenlang trotse tante, heb ik een jaar lang in een kindertehuis gewerkt en vanaf mijn twaalfde paste ik regelmatig op kleine kinderen op. Inmiddels ben ik erachter dat je de wervelwind die op je af komt, met name in de eerste maanden van het moederschap, simpelweg moet ervaren wil je weten wat de daadwerkelijke impact ervan is. Voor een hoop mensen zal dat negatief klinken, alsof ik spijt zou hebben van het moederschap. Wees gerust, absoluut niet! Betekent dit dat het moederschap 24/7 leuk is? Nee, zeker ook niet. Maar dierbaar, liefdevol en bijzonder mooi, kan goed samengaan met onzekerheid, stress en het kan op zijn tijd ook heftig zijn.

Zwangerschap

In mooie zwangerschapskleren trots rondlopen met je bolle buik en tijdens je verlof gezellig koffies drinken met vriendinnen. Als vriendinnen, die al moeder zijn, je ook nog eens ‘geniet van je verlof’ wensen, wordt dit plaatje nogmaals bevestigd. Wanneer ik met vriendinnen praat die net zwanger zijn of hopen gauw zwanger te worden, delen zij allen ongeveer dit idee over de zwangerschap. Maar, als ik de moeders in mijn omgeving hier achteraf naar vraag, is er slechts een enkeling die de zwangerschap daadwerkelijk zo ervaren heeft. Terwijl we allemaal de social media waardige foto’s hebben, waarbij we trots naar onze buik kijken, en deze veelal ook delen. Natuurlijk is het bijzonder en kan je genieten van het getrappel van het kleintje in je buik, maar daarnaast is de fysieke impact op het lichaam bij de meeste vrouwen niet mals en daar mogen we best eerlijk over zijn.

Kraamtijd

Dan is het kleine hummeltje er eindelijk, en dan? Dan steekt de wervelwind pas echt op. Ik weet nog dat de kraamzorg tijdens mijn zwangerschap langs kwam voor uitleg en controle. Ze zouden in ieder geval iedere dag de wc en de badkamer schoonmaken, zo werd mij uitgelegd. Wat een westerse (en overdreven) luxe dacht ik nog. Tja, zo’n luxe blijkt dat echter niet te zijn, eerder simpelweg hoog nodig. Ook hier blijkt tijdens een rondvraag in mijn omgeving dat de moeders de noodzaak alleen maar kunnen beamen en dat de (nog) niet moeders hier verbaasd van opkijken.

Na de geboorte van mijn zoon stelde ik mezelf al gauw de vraag ‘Hoe ga ik dit in hemelsnaam ooit gecombineerd krijgen met mijn baan?’. Gelukkig kwam er vlak voor het einde van mijn zwangerschapsverlof alsnog een werkbaar ritme. Want ook met gebroken nachten, blijkt een ritme mogelijk te zijn.

Moedermaffia

Wat ik misschien nog wel het meeste onderschat heb, zijn de eindeloze meningen, oordelen en goed bedoelde tips van anderen, in mijn omgeving en online. Dit begint al zodra je zwanger bent. Wat je wel of niet mag eten, drinken of doen. Zodra de kleine eenmaal geboren is gaat het helemaal los. Van borstvoeding tot waar en hoe je baby slaapt. Over ieder detail zijn er talloze meningen die men niet onder stoelen of banken steekt. Daar bovenop nog een hoeveelheid hormonen en onzekerheid over al het nieuwe wat over je heen komt, maakt het lang niet altijd makkelijk. Ik ben mijn verloskundige dan ook nog steeds eeuwig dankbaar voor de opmerking “Joh, zolang je hem geen flessen chocomel geeft, komt het allemaal wel goed”. Die nuchterheid was een verademing in de behoorlijke hectische en regelmatig onzekere kraamtijd, en was precies wat ik nodig had.

Van voornemen tot realiteit

Dit alles vertel ik als inmiddels trotse moeder van een 2-jarige peuter. Ik ben nu van mening ben dat, hoewel iedereen het moederschap op haar eigen manier invult: het is goed zolang het met liefde gebeurt. Deze mening deelde ik niet altijd voordat ik moeder werd. Ik had zeker zo mijn mening over schermtijd, consequentheid, spenen, voeding, veiligheid en nog veel meer. In de praktijk blijkt, dat mijn oude ik (van vóór het moeder zijn) over mijn nieuwe ik negatief zou oordelen. Nu weet ik dat de praktijk heel anders uitpakt. Daarnaast kan je niet weten hoe het karakter van je kind gaat zijn, waar hij of zij baat bij gaat hebben.

Zo kan, wat jij misschien van te voren bedacht had, niet zijn wat jouw kind van jou nodig heeft. Een hoop kan je simpelweg niet op voorhand weten, dat hoeft ook niet. Wel zou het goed zijn als we het ouderschap niet alleen maar idealiseren alsof het louter rozengeur en maneschijn is. Een portie realiteitszin, vooral op social media, zou helpen en een hoop moeders (en vaders!) niet het idee geven dat zij de enigen zijn die het af en toe ook best pittig vinden. Iedereen doet het anders en dat is goed. Laten we gewoon genieten van onze kinderen, met ze lachen, met ze knuffelen en ze af & toe achter het behang kunnen plakken.

Gouden tip: Leven en laten leven. Ongevraagd feedback geven aan jonge ouders doet, hoe goed die ook is bedoeld, meestal eerder kwaad dan goed.

Do’s: Vertrouw op jezelf en gun jezelf de tijd om te wennen aan het moederschap.

Don’t: Vergelijken met anderen. Jij bent uniek en je kind is uniek, dus er is geen in beton gegoten handleiding over wat het beste is voor iedereen.POPULAIR

Al te ver vooruitkijken doet Souad Derkaoui (42) niet meer om teleurstellingen te voorkomen. Zij en haar man Mohamed hebben al heel wat voor de kiezen gehad. Twee babyzoontjes moeten begraven in 2002 en 2007 heeft veel somberheid met zich meegebracht… Maar vanaf augustus 2019 schijnt vooral weer de zon in huize Moulay Rchid-Derkaoui.
Hun twee Nederlandse pleegkindjes brengen een hoop vrolijkheid met zich mee. “Niet dat dit alle pijn en verdriet wegneemt, maar het maakt wel veel goed”, vertelt Souad openhartig.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Vrouwelijke ondernemers, het is tijd om de motor op te voeren! Wil jij jouw kennis en vaardigheden rondom ondernemerschap vergroten? Jouw netwerk versterken en uitbreiden? 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Mijn naam is Bas Janse en ik woon samen met mijn vriendin in het prachtige Voorburg, ik ben 40 jaar jong en werk momenteel als coördinator van een helpdesk. Ik ben niet getrouwd, maar wel samenwonend met een geregistreerd partnerschap en heb geen kinderen, nog niet. De wens is er zeker.

Zodra je het woord Kunstmatige Intelligentie leest haak je waarschijnlijk al af. Totaal niet iets waar je mee bezig bent. Maar dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Omdat het heel veel invloed heeft op je dagelijkse leven èn omdat het ongelijkheid versterkt, terwijl wij nu juist die gender gap willen dichten. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Positief staat ze in het leven. Maar dat betekent niet dat ze het soms niet zwaar had. Lisette Janssens heeft heel wat – zoals ze het zelf zegt – heuveltjes en drempeltjes moeten nemen om te zijn waar ze nu is. De Roermondse heeft na een scheiding haar twee kinderen alleen opgevoed en verloor buiten haar schuld vele banen. Hoeveel pech kun je hebben, dacht ze vaker. Toch bleef ze altijd maar doorgaan. Nu is haar leven op orde, heeft ze een lieve vriend, is ze in het bezit van een fijne, vaste baan, helpt ze anderen met hun financiën en er is nog iets met een wens op haar bucketlist, die totaal niet voor de hand ligt. Lezen dus…

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.