VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Yvonne Hermkens over meer meiden in de techniek


Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Op 4 atheneum had ze een droom om veearts te worden. Maar de natuurkundeleraar van Yvonne Hermkens (56) zag het echter niet zitten om meisjes uitleg te geven, omdat die achter het aanrecht hoorden. Ja, je leest het goed. Yvonne kreeg de stof op deze manier niet onder de knie en zag zich genoodzaakt natuurkunde te laten vallen.

Ook de scheikundeleraar was een eigengereide man. Hij legde maar 1 keer iets uit. En meisjes willen nu eenmaal meer het waarom-naadje van de kous weten; hebben dus meer vragen.


Pech voor Yvonne en een aantal andere meiden. Tot haar grote verdriet en ergernis moest de inwoonster van Horst daarom switchen van een B-pakket naar een A-variant. Wat ze hiermee is gaan doen? Lees Yvonnes verhaal.

Jongerenwerk op m’n lijf geschreven
“Toen ik niets met dieren kon gaan doen, heb ik ervoor gekozen om met mensen te gaan werken. Na mijn hbo-opleiding Jeugdwelzijnswerk in Maastricht ben ik het jeugd- en jongerenwerk ingegaan. Ik heb stage gelopen bij het toenmalige jongerencentrum S61 in Roermond. Dat beviel me erg goed. Dingen organiseren. Soms van niets, iets maken. Ik was helemaal in mijn element. Na een jaar in Sittard gewerkt te hebben ben ik van 1987 tot 2004 met veel plezier in het jongeren- en opbouwwerk in Horst aan de Maas aan de slag gegaan. Ook in Sevenum heb ik mijn handen uit de mouwen gestoken. Maar toen ze me daar ‘u’ gingen noemen, vond ik het de hoogste tijd worden om weg te gaan.”

Werknemers en werkgevers samenbrengen
“Alsof het zo moest zijn, kreeg ik in die periode de vraag om bij OTIB (voorloper OLC) te komen werken. Het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatie Bedrijf. We zetten ons in voor ongeveer 130.000 werknemers en 10.000 werkgevers in de installatiebranche. We willen vakmensen in de technische installatiebranche in staat stellen om hun talent optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstbestendige leefomgeving. Ik doe hier eigenlijk hetzelfde als in het sociaal-cultureel werk: ik breng mensen samen. In dit geval zijn het activiteiten voor werkgevers en/of werknemers zoals netwerkbijeenkomsten voor ondernemende vrouwen, praktijkopleidersdagen, monteursdagen, workshops over inclusief leiderschap. We werken met deze bijeenkomsten aan de ontwikkeling van vakvrouwen en -mannen in de branche. Dat bevalt me heel goed.”

Betere sfeer en balans
“Mijn speerpunt is: het belang van (meer) vrouwen in de techniek. 3 jaar geleden zaten we op 1,5% vrouwen in technische functies. Nu zitten we op 3%. Dat is al best wat, maar het is nog veel te weinig. Onbekend maakt nog altijd onbemind. Meiden en vrouwen weten bijna niet wat de technische branche inhoudt en de technische branche weet niet wat meiden of vrouwen zijn of wat ze te bieden hebben en allemaal kunnen. Terwijl het zo belangrijk is voor de sfeer en de balans in een bedrijf of een afdeling dat er mannen én vrouwen werken. In de marketingcampagnes zijn jaren de pijlen gericht op de jongens en mannen die tóch al voor de installatiebranche kozen. Er is nog een grote groep te winnen, maar die moet je op een andere manier benaderen. Je zult anders moeten werven, zoals bij onze campagne Branche zoekt vrouw. Ook samenwerken is van groot belang.”

School en ouders hebben grote invloed
“Natuurlijk hebben scholen en ouders hier ook een rol in. Scholen moeten de meisjes beter voorlichten en begeleiden. En niet op een open dag zeggen: ‘Zou je deze opleiding wel kiezen? Dan zit je alleen met jongens in de klas.’ Dit heb ik letterlijk zo horen zeggen. Nou, dan moet je al heel stevig in je schoenen staan, wil je dan nog voor die opleiding kiezen. Ouders moeten bovendien overtuigd raken van het feit dat techniek niet vies en zwaar is. Zij hebben een grote invloed op hun kinderen en als ze hun zonen al niet in de richting van een techniekopleiding sturen, doen ze dat bij hun dochters zéker niet.”

Vrouwelijke rolmodellen
“VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, verzorgt onder meer voorlichtingen op scholen. Zij hebben een database van vrouwen met passie voor hun technische beroep en die meiden hier graag enthousiast voor maken. De vrouwelijke rolmodellen vertellen bevlogen over wat de opleiding en het vak allemaal inhoudt. En wat er zo leuk aan is. Vaak is er daarna de gelegenheid om met hen te speeddaten. Dit is voor meiden die zich oriënteren op een opleiding natuurlijk helemaal top.”

Belangrijke bijdrage
“Wat mij betreft mag de nadruk meer komen te liggen op het feit dat vrouwen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij als ze voor techniek kiezen. Werken in de techniek betekent werken aan maatschappelijke uitdagingen zoals verduurzaming, milieu, zelfstandig wonen, zorg. Daar zet de installatiebranche volledig op in. In wervingscampagnes mag het goed tot uitdrukking komen dat het mooi is als je daar deel van uitmaakt. Maar ook dat het werken in de techniek gewoon leuk is. Zeker als het werknemersbestand in de branche nog meer een afspiegeling van de maatschappij is.”

10%
“Als ik over 10 jaar kijk zitten we zeker op 10% vrouwen in de techniek. Het tekort aan vakmensen nu zal daar alleen maar toe bijdragen. En dan zul je me echt zien stralen. Waar ik ook erg blij van word: een mooie zonsondergang, vogels horen fluiten en aandacht voor diversiteit in de breedste zin van het woord.”POPULAIR

 

Haar stem klinkt als muziek in de oren. Toch is Kirsten Paulus absoluut geen nachtegaal, vertrouwde ze me toe. Als kleine meid van 8 jaar wist zij al dat ze nieuwslezeres wilde worden. Kleine Kirsten vertelde tijdens lange toiletbezoeken aan de wandtegeltjes het nieuws van die dag.

De ooit o zo verlegen bindster van bloemen is nu sinds jaar en dag een verbindster van mensen. Aangenaam: Agnes Stijnen. Overal waar je komt of kijkt, is de 60-jarige Melickse. Voor de camera, met een microfoon in de hand, als zelfstandig trouwambtenaar, als vrijwilliger bij Brownies & downieS, als lachyoga-coach.
En dan zijn we er nog niet. Ze vindt het heerlijk om mensen te verbinden. Of het nu in de echt is of tot pas geleden de gasten met uiteenlopende onderwerpen op de bank van Sjpek mit Eier. Dat is Agnes op haar best.

Onze nieuwsbrief is weer uit. Met tips van 'working moms', rolmodellen aan het woord, een interactieve workshop, het magazine over de Gezonde basisschool en meer.

>>> Lees hier de nieuwsbrief

Met een goede eerste indruk leg je de basis voor je loopbaan en creëer je kansen. Een (gratis) interactieve workshop, waarin je leert

- welke eerste indruk jij maakt
- hoe je op een juiste manier zichtbaar wordt
- hoe je serieus genomen wordt.

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

En nu in Corona tijd is dat een extra uitdaging! Productief thuiswerken, een liefdevolle moeder zijn en óók nog je relatie goed houden? In de reeks ‘Working moms’ geeft ze het woord aan inspirerende vrouwen.

Lees onderstaande interviews.

Fotograaf Anne van Zantwijk

In 2015 ging in Parkstad de Gezonde Basisschool van de Toekomst van start. Waar deze ontwikkeling aanvankelijk beperkt bleef tot de regio Parkstad, krijgt de opschaling in heel Limburg en zelfs buiten limburg nu steeds meer gestalte.


De landelijke aandacht komt ondermeer tot uiting in de directe betrokkenheid van de ministeries van VWS en OC&W.


Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.