VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

We zijn niets meer en niets minder


Geborduurde vulva’s. Foto’s van striemen en cellulitis. Een poster met seksstandjes. Marissa Snippe, student Crossmedia aan Sint Lucas, wil met haar project Heilig Grietje aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en de nog altijd heersende taboes bespreekbaar maken. En dat is haar gelukt!


Feminisme vind ik zeer belangrijk
“Mijn schoolopdracht was: creëer jezelf een opdracht. We kregen nul kaders of richtlijnen. Dat was even slikken, maar het motiveerde me juist om ervoor te gaan. Wat moet er nog verbeteren in de wereld? Ik kon natuurlijk allerlei zaken aankaarten zoals het klimaat, milieu of corona, maar ik wilde meer. Ik uit graag mijn mening en vind feminisme zeer belangrijk. Tada… Mijn opdracht of project was geboren: taboes rondom vrouwen(thema’s) bespreekbaar maken en de wereld uithelpen.”

Striae en cellulitis, vulva’s en seks
Marissa legde haar idee voor aan haar docent die het een perfect idee vond. De inwoonster van Brunssum ging aan de slag. “Ik wist al dat ik verschillende technieken wilde laten zien: fotografie, grafische vormgeving en borduren. Maar welke taboes zou ik aanpakken? Een hele lijst heb ik samengesteld: striae, seks en orgasme, vulva, menstruatie, anticonceptie, lichaamshaar en tepels. Striae en cellulitis, vulva’s en seks heb ik uiteindelijk gekozen.”

Heilig Grietje was geboren
De 19-jarige zet haar project ook in op social media in de strijd tegen taboes. “Dat hoort bij mijn opdracht en ik wil er na mijn studie ook zeker meer mee gaan doen. Maar welke naam kies je dan? Uiteindelijk heb ik gekozen voor Heilig Grietje. Ik zocht een heilige vrouw. Want ja, wat is heilig? Heilig is een vaag woord. Het betekent voor iedereen iets anders en niet iedereen hoeft ‘heilig’ te zijn. Het is een knipoog naar mijn project. En grietje is een meisje. De naam Heilig Grietje ligt lekker in de mond en ook belangrijk: hij is uniek.”

Gelijke behandeling vrouwen en mannen
uitgesproken feminisme’ en een 19-jarige, deze combinatie zie je niet vaak. Marissa zegt hierover: “Ik heb een sterke mening over veel zaken. En zie dingen in ons sociale leven die echt niet oké zijn. Daarnaast hoor ik van veel vrouwen wat ze meemaken en wat ze anders willen zien. De taboes. De filters op Instagram. Alles moet perfect zijn: je leven maar ook je lichaam. Veel vrouwen voelen zich hierdoor onzeker. Logisch. Dat triggert me al een hele tijd om meer te weten te komen over feminisme en alles wat erbij komt kijken. Want de taboes moeten we doorbreken en vrouwen en mannen moeten gelijk behandeld worden. Dat heb ik ook van mijn ouders meegekregen. Zij wisselden bijvoorbeeld ieder jaar van hoofdkostwinnaar. Het ene jaar werkte papa fulltime, het andere mama.”

Niets meer en niets minder
Marissa hoopt dat ze met haar project een steentje bijdraagt aan het aankaarten en uiteindelijk doorbreken van taboes en aandacht vestigt op gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen. “Er bestaan geen imperfecties. Want wie bepaalt dat? Imperfectie bestaat alleen in je hoofd.

Vrouwen, gooi die onzekerheid van je af. Je mag er zijn en laat je horen.

Mannen, leef je meer in. En lees de volgende zinnen even heel goed: feminisme betekent niet dat we mannen slecht vinden en dat we mannen haten. Integendeel. Feminisme gaat over het strijden voor gelijke rechten. Niets meer, niets minder. Net als bij vrouwen en mannen dus. We zijn niets meer en niets minder.”POPULAIR

Dream big. Dat is de boodschap die me van Hadjara Rizvanovic het meeste bijblijft. In 1992 vluchtte zij vanuit Bosnië met niets meer dan een plastic zak gevuld met een onderbroek en jeansbroek naar ons land. Nu bijna 30 jaar later heeft ze een goedlopende autorijschool in Roermond en wil ze het liefst heel Nederland veroveren. “Gaaf als straks in Groningen ook Autorijschool Neel rondrijdt”, gaf ze me een kijkje in haar toekomstplannen. Een verhaal van opkrabbelen, altijd maar doorgaan en een leven vol passie.

Vanwege de onzekerheden rondom COVID-19 hebben we onze Nieuwjaarsbijeenkomst verplaatst naar 17 februari 2022, locatie Foroxity Filmarena Roermond. Het nieuwe jaar gaan we feestelijk en verrassend beginnen! Mocht het dan nog niet mogelijk zijn om fysiek bij elkaar te komen, dan gaat de bijeenkomst op 17 februari digitaal plaatsvinden. Ben je er ook bij? Meld je dan nu aan! Zoals ieder jaar luiden we het jaar feestelijk in bij FAM!. Naast alle gezelligheid, terugblik en vooruitkijken komt er uiteraard ook dit jaar weer een interessante spreker. Het thema dit jaar is geld. Vrouwen en geld. We gaan het hebben over de financiële toekomst van vrouwen.

Dit bizarre jaar is bijna ten einde, gelukkig ook met een hoop mooie dingen. We wensen iedereen hele gezellige feestdagen en een mooi 2022 vol gezondheid & geluk. Hopelijk tot gauw in het nieuwe jaar!

Monique Hensen (55) uit Herkenbosch kent inmiddels ruim dertig jaar het klappen van de ondernemerszweep en nog langer die van het leven in het algemeen. Meer dan eens ging ze door een diep dal, maar altijd komt ze weer boven.

Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Bovendien stokt door vooroordelen en vriendjespolitiek de doorstroming van vrouwen naar een volgende managementpositie, waardoor de kans groot is dat een vrouw de tech-industrie verlaat.

Het thema van de derde bijeenkomst 'krachtige vrouwen' was opvoeding. Wat gaat er goed? Tegen welke uitdagingen betreffende voeding, lopen de vrouwen aan? Wat willen ze graag veranderen?
Het belang van persoonlijke bewustwording betreffende voeding en alle domeinen volgens de visie positieve gezondheid loopt als rode draad door de bijeenkomst heen.

Geborduurde vulva’s. Foto’s van striemen en cellulitis. Een poster met seksstandjes. Marissa Snippe, student Crossmedia aan Sint Lucas, wil met haar project Heilig Grietje aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en de nog altijd heersende taboes bespreekbaar maken. En dat is haar gelukt!

We willen graag investeren in deze doelgroep om zo welzijn en welbevinden voor de dames te bevorderen. De betrokkenheid bij de maatschappij zal groter worden, de verbinding tussen de deelnemers zal groeien evenals de relatie met de maatschappelijke partners en de gemeente. Met het motto ´Krachtige vrouwen´ zal ernaar worden gestreefd om vanuit de positieve gezondheid vrouwen in de samenleving positief gezonder en vitaler te maken.

Een conflict, complexe onderhandelingen of een juridisch vraagstuk. Je zit er niet op te wachten. Maar soms is het niet anders.

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.