VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

We kunnen het niet alleen, Linda van Nieuwkerk nieuwe penningmeester FAM! Netwerk


Cijfers spelen al lang een grote rol in het leven van Linda van Nieuwkerk (41) die bijna afgestudeerd register controller is. Maar ze kijkt veel verder dan naar financiële getallen alleen. Ze is niet voor niets – na jaren in de private sector gewerkt te hebben – geswitcht naar het onderwijs, als hoofd financiën bij stichting LVO Zuid-Limburg.
Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk


Het strookt wel met haar idee om iets voor anderen te betekenen. In haar vrije tijd is Linda betrokken bij de Ladies’ Circle 5 Roermond. Met haar functie als penningmeester bij FAM! Netwerk vanaf 1 september onderstreept ze nog maar eens dat ze betrokken wil zijn bij en het verschil wil maken op het vlak van maatschappelijke vraagstukken. Een bezige bij – uit Den Haag afkomstig – die heel graag aan zee vertoeft en waarvoor het nu wel héél lang rijden is vanuit Roermond. Maar dat heeft ze er graag voor over.

We moeten het sámen doen
De moeder van 4 kinderen: 3 dochters en 1 zoon in de leeftijd van 9 tot 3 jaar heeft een druk bestaan. Tussen de regels door merk ik: Linda doet niets liever. Ze voelt zich als een vis in het water bij LVO, FAM! en bij de Ladies’ Circle 5. En thuis… ja thuis is haar alles. Haar rustpunt en tegelijkertijd is haar gezin een dolle boel. “Met 4 kinderen is het een gepuzzel om alles geregeld te krijgen. Zeker nu in coronatijd nu mijn partner Lucas en ik vaak thuis werken. Maar het lukt ons altijd. We zijn een team dat goed op elkaar is ingespeeld. We kunnen het niet alleen. We moeten het echt sámen doen. In ons gezin, maar dat geldt ook op mijn werk, bij FAM!, overal.”

Goede keuze om naar Roermond te verhuizen
De Haagse Linda is steeds verder naar het zuiden afgezakt voor de liefde. Met haar vorige relatie vertrok ze vanuit Rotterdam naar Waalre. De relatie hield geen stand en net bevallen van de tweede was ze een tijdje ridder te voet. Maar niet voor lang. Een goed uitgepakte ‘gok’ wat online daten heet, heeft haar de liefde van haar leven gebracht.

De Roermondenaar Lucas, met wie ze nu al 4 jaar in de bisschopsstad woont. Hun liefde werd bezegeld door 2 prachtige kinderen, die hun gezin – een zestal – compleet maakt. “Het was een goede keuze om naar Roermond te verhuizen. Door de supermooie stad met alle voorzieningen en natuurlijk door mijn fijne relatie met Lucas en het prachtige gezin dat wij samen vormen.”

Verder komen in het leven
Linda’s motto ‘ik wil wat voor anderen betekenen’ kan ze zeer zeker bij de Roermondse Ladies’ Circle 5, een serviceclub voor ondernemende vrouwen tot 45 jaar, uitdragen. Ze realiseren jaarlijks een aantal projecten voor goede doelen. Mijn functie bij FAM! sluit hier mooi bij aan. We zetten ons in voor vrouwen in kwetsbare posities die onze steun hard nodig hebben. Hier betrekken we ook andere vrouwen bij en vergeet natuurlijk niet mannen. We hebben hen ook nodig om ervoor te zorgen dat de belangen van welke vrouw dan ook (beter) behartigd worden. We hebben elkaar echt állemaal nodig om dingen te bereiken; om verder te komen in het leven. Ik werk hier graag aan mee.” De speerpunten van FAM! zijn voor de komende tijd: gezonde, zelfredzame moeders - vrouwen en techniek - kweekvijvertrajecten - taboes en vooroordelen - de weg naar werk - kennis en onderzoek. Er is nog genoeg werk aan de winkel.

Ook af en toe nog tijd voor me-time
Wat Linda het allergelukkigst maakt, is haar gezin. “Het klinkt misschien heel cliché, maar dat is echt mijn alles.” Waar ze ook heel happy van wordt is iets kunnen betekenen voor anderen, dat schreef ik al. Een goed doel was bijvoorbeeld het onderhouden van de speeltoestellen van speeltuin Kitskensberg in Roermond. “Dat is zo mooi om te doen. Als ik die blije snoetjes van de kinderen zie dan smelt ik. Dan weten we: hier doen we het voor. Er is ook een speciaal speeltoestel geplaatst voor kinderen met een beperking. Een blik op een superblij kindje en ik kreeg een brok in mijn keel. Die smile is onbetaalbaar. We halen veel geld op ook voor onderzoeken voor zeldzame(re) ziekten.

Dat is hard nodig. Het is heel dankbaar dat je voor een vrij kleine groep mensen goed kunt doen.” Van haar werk krijgt ze ook veel energie. Een collega helpen bijvoorbeeld met zijn financiën. Haar werk draagt er dus toe bij dat hij gefacilieerd wordt en er iets meer feeling mee krijgt. Ik vraag haar of ze ook wel eens – naast haar drukke werk, gezinsleven en de maatschappelijke functies – nog tijd heeft voor me-time. “Het summum van tijd voor mezelf is een massage nemen. Heerlijk vind ik dat. Maar eerlijk is eerlijk ik doe dat veel te weinig, hooguit eens per halfjaar. En de kapper is ook zo’n verwenmoment. Ik zeg altijd dat ik gewoon even ‘groot onderhoud’ laat doen. Dat is natuurlijk een grap, maar ik vind het wel belangrijk dat ik er goed opsta. Voor Lucas, maar vooral voor mezelf.”POPULAIR

Positief staat ze in het leven. Maar dat betekent niet dat ze het soms niet zwaar had. Lisette Janssens heeft heel wat – zoals ze het zelf zegt – heuveltjes en drempeltjes moeten nemen om te zijn waar ze nu is. De Roermondse heeft na een scheiding haar twee kinderen alleen opgevoed en verloor buiten haar schuld vele banen. Hoeveel pech kun je hebben, dacht ze vaker. Toch bleef ze altijd maar doorgaan. Nu is haar leven op orde, heeft ze een lieve vriend, is ze in het bezit van een fijne, vaste baan, helpt ze anderen met hun financiën en er is nog iets met een wens op haar bucketlist, die totaal niet voor de hand ligt. Lezen dus…

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.