VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

We kunnen het niet alleen, Linda van Nieuwkerk nieuwe penningmeester FAM! Netwerk


Cijfers spelen al lang een grote rol in het leven van Linda van Nieuwkerk (41) die bijna afgestudeerd register controller is. Maar ze kijkt veel verder dan naar financiële getallen alleen. Ze is niet voor niets – na jaren in de private sector gewerkt te hebben – geswitcht naar het onderwijs, als hoofd financiën bij stichting LVO Zuid-Limburg.
Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk


Het strookt wel met haar idee om iets voor anderen te betekenen. In haar vrije tijd is Linda betrokken bij de Ladies’ Circle 5 Roermond. Met haar functie als penningmeester bij FAM! Netwerk vanaf 1 september onderstreept ze nog maar eens dat ze betrokken wil zijn bij en het verschil wil maken op het vlak van maatschappelijke vraagstukken. Een bezige bij – uit Den Haag afkomstig – die heel graag aan zee vertoeft en waarvoor het nu wel héél lang rijden is vanuit Roermond. Maar dat heeft ze er graag voor over.

We moeten het sámen doen
De moeder van 4 kinderen: 3 dochters en 1 zoon in de leeftijd van 9 tot 3 jaar heeft een druk bestaan. Tussen de regels door merk ik: Linda doet niets liever. Ze voelt zich als een vis in het water bij LVO, FAM! en bij de Ladies’ Circle 5. En thuis… ja thuis is haar alles. Haar rustpunt en tegelijkertijd is haar gezin een dolle boel. “Met 4 kinderen is het een gepuzzel om alles geregeld te krijgen. Zeker nu in coronatijd nu mijn partner Lucas en ik vaak thuis werken. Maar het lukt ons altijd. We zijn een team dat goed op elkaar is ingespeeld. We kunnen het niet alleen. We moeten het echt sámen doen. In ons gezin, maar dat geldt ook op mijn werk, bij FAM!, overal.”

Goede keuze om naar Roermond te verhuizen
De Haagse Linda is steeds verder naar het zuiden afgezakt voor de liefde. Met haar vorige relatie vertrok ze vanuit Rotterdam naar Waalre. De relatie hield geen stand en net bevallen van de tweede was ze een tijdje ridder te voet. Maar niet voor lang. Een goed uitgepakte ‘gok’ wat online daten heet, heeft haar de liefde van haar leven gebracht.

De Roermondenaar Lucas, met wie ze nu al 4 jaar in de bisschopsstad woont. Hun liefde werd bezegeld door 2 prachtige kinderen, die hun gezin – een zestal – compleet maakt. “Het was een goede keuze om naar Roermond te verhuizen. Door de supermooie stad met alle voorzieningen en natuurlijk door mijn fijne relatie met Lucas en het prachtige gezin dat wij samen vormen.”

Verder komen in het leven
Linda’s motto ‘ik wil wat voor anderen betekenen’ kan ze zeer zeker bij de Roermondse Ladies’ Circle 5, een serviceclub voor ondernemende vrouwen tot 45 jaar, uitdragen. Ze realiseren jaarlijks een aantal projecten voor goede doelen. Mijn functie bij FAM! sluit hier mooi bij aan. We zetten ons in voor vrouwen in kwetsbare posities die onze steun hard nodig hebben. Hier betrekken we ook andere vrouwen bij en vergeet natuurlijk niet mannen. We hebben hen ook nodig om ervoor te zorgen dat de belangen van welke vrouw dan ook (beter) behartigd worden. We hebben elkaar echt állemaal nodig om dingen te bereiken; om verder te komen in het leven. Ik werk hier graag aan mee.” De speerpunten van FAM! zijn voor de komende tijd: gezonde, zelfredzame moeders - vrouwen en techniek - kweekvijvertrajecten - taboes en vooroordelen - de weg naar werk - kennis en onderzoek. Er is nog genoeg werk aan de winkel.

Ook af en toe nog tijd voor me-time
Wat Linda het allergelukkigst maakt, is haar gezin. “Het klinkt misschien heel cliché, maar dat is echt mijn alles.” Waar ze ook heel happy van wordt is iets kunnen betekenen voor anderen, dat schreef ik al. Een goed doel was bijvoorbeeld het onderhouden van de speeltoestellen van speeltuin Kitskensberg in Roermond. “Dat is zo mooi om te doen. Als ik die blije snoetjes van de kinderen zie dan smelt ik. Dan weten we: hier doen we het voor. Er is ook een speciaal speeltoestel geplaatst voor kinderen met een beperking. Een blik op een superblij kindje en ik kreeg een brok in mijn keel. Die smile is onbetaalbaar. We halen veel geld op ook voor onderzoeken voor zeldzame(re) ziekten.

Dat is hard nodig. Het is heel dankbaar dat je voor een vrij kleine groep mensen goed kunt doen.” Van haar werk krijgt ze ook veel energie. Een collega helpen bijvoorbeeld met zijn financiën. Haar werk draagt er dus toe bij dat hij gefacilieerd wordt en er iets meer feeling mee krijgt. Ik vraag haar of ze ook wel eens – naast haar drukke werk, gezinsleven en de maatschappelijke functies – nog tijd heeft voor me-time. “Het summum van tijd voor mezelf is een massage nemen. Heerlijk vind ik dat. Maar eerlijk is eerlijk ik doe dat veel te weinig, hooguit eens per halfjaar. En de kapper is ook zo’n verwenmoment. Ik zeg altijd dat ik gewoon even ‘groot onderhoud’ laat doen. Dat is natuurlijk een grap, maar ik vind het wel belangrijk dat ik er goed opsta. Voor Lucas, maar vooral voor mezelf.”POPULAIR

Strijden voor een betere wereld, dat zat er al van jongs af aan in bij Robert Housmans (1974). Hij ging daarom het leger in om een bijdrage te leveren aan vrede en veiligheid en daarmee dus die betere wereld.
Een ongeval en een (lange) revalidatieperiode dwongen hem een andere beroepsrichting te kiezen en dat werd – naast een eigen bedrijf – de politiek. Nu is hij gedeputeerde bij de Provincie Limburg. Lees meer over de vader, stiefvader, echtgenoot, bestuurder, harde werker, pragmaat…

Frauke van der Loop – Brouwer, 38 jaar, getrouwd, senior adviseur @Stichting Lezen en Schrijven, woont in Venlo. Actief met sporten, keramieken, bakken, huis verbouwen en politiek. In 2011 kochten we ons klushuis. Veel te groot voor ons samen, maar we zouden de kamers vullen met kinderen. Nu in 2021 kunnen we zeggen dat die kinderkamers nooit gevuld gaan worden. De persoonlijke en dierbare babyspullen die we tussendoor gekocht hebben zijn intussen in een mooie doos op zolder verzameld. Want mijn man en ik zijn ongewenst kinderloos.

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Zij groeide op in Hoensbroek, maar daar woont ze allang niet meer. Midden-Limburg is nu al een hele tijd het thuis van Nicole Ramaekers (53). Toch is ze sinds drie jaar weer terug in het hart van Zuid-Limburg: niet wonend, maar wel werkend als gemeentesecretaris bij de gemeente Beekdaelen. Ze voelt zich er als een vis in het water. Fulltime aan de slag als leidinggevende van de ambtelijke organisatie en de rest van de tijd met volle teugen genietend van haar gezin met drie pubers. Nicole is trots op deze combi. En hoopt dat meer vrouwen net als zijzelf werk maken van economische onafhankelijkheid en ook kiezen voor een gezin. Het kán.

Coronatijd of niet, ook in 2021 is er uiteraard onze nieuwjaarsbijeenkomst. Juist in deze tijd is het belangrijk om geïnspireerd te worden, nieuwe mensen te leren kennen en vooruit te kijken. Proost jij 21 januari mee met ons? 

Wist jij dat mannen meer verdienen omdat ze man zijn? Wist jij dat Nederlandse vrouwen vandaag gemiddeld nog steeds 14,8 procent minder verdienen dan mannen? 'Ik wist dit ook niet. Nu ik dat wel weet, wil ik er iets aan doen. Dat kan ik niet alleen, daarbij heb ik jullie hulp nodig!'

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.