VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Waarom hebben we meer vrouwen in de tech nodig en waarom is het juist voor vrouwen interessant?
Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Bovendien stokt door vooroordelen en vriendjespolitiek de doorstroming van vrouwen naar een volgende managementpositie, waardoor de kans groot is dat een vrouw de tech-industrie verlaat.

Lees meer over Chantal via deze link.
Chantal over het belang van meer vrouwen in de techniek
Het tijdje geleden kwam ik via LinkedIn in contact met Heidy. Ze vertelde direct over FAM! en dat een van de pijlers voor de komende jaren ‘vrouwen en techniek’ is. Limburg heeft natuurlijk met bedrijven zoals Chemelot, Brightslands en geweldige onderwijsinstellingen een hoop te bieden op het gebied van techniek. Maar waarom is het belangrijk dat er meer vrouwen in de techniek gaan werken?

Een diverse groep ontwikkelaars leveren een beter resultaat
De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller. Op het internet gaat er een oud filmpje rond waarin mensen gevraagd wordt naar het gebruik van een mobiele telefoon. Ze waren het er unaniem over eens dat de mobiele telefoon onzinnig is. Hoe anders kijken we er nu tegenaan. Veel van de technologische ontwikkelingen worden nog steeds bedacht en uitgevoerd door een homogene groep mannen. Op het eerste gezicht is dat geen probleem. Maar uit onderzoek blijkt dat een diverse groep mensen een veel beter product of dienst kunnen ontwikkelen.
Dat blijkt bijvoorbeeld uit de ontwikkeling van de menstruatie app Flow. Deze app is ontwikkeld door een volledig mannenteam. Zodra ik dit vertel aan vrouwen hoor ik altijd dat ze bepaalde functionaliteiten missen in de app. Zo waren ze bijvoorbeeld in de health app van Apple ook vergeten om de menstruatiecyclus te kunnen tracken. Zodra je vrouwen aan het ontwikkelproces gaat toevoegen kun je dit soort errors al van te voren tackelen.

De wereld om ons heen is gebouwd voor mannen
Natuurlijk kan het gebeuren dat je een bepaalde functionaliteit vergeet. Het is eerder vervelend dan dat het dodelijke gevolgen heeft. Dat is anders als je kijkt naar het gebruik van de mannelijke maat. Zo zijn auto’s volledig gebouwd voor een mannenlichaam. De gordels zijn dusdanig geïnstalleerd dat vrouwen een veel grotere kans heeft om gewond te raken tijdens een ongeluk. Lange tijd hadden we geen idee dat de wereld om ons heen is gebouwd voor mannen. We weten pas sinds kort dat een hartaanval bij een vrouw er heel anders uitziet dan bij mannen. Er wordt ook wel eens gekscherend gezegd dat een mobiele telefoon niet groter wordt dan de huidige versie. De reden? Dan wordt de telefoon óók te groot voor een mannenhand.

Vrouwen kunnen geen artsen zijn
Maar het gaat verder. Veel software maakt gebruik van algoritmes. Zo ligt de basis van de toeslagen affaire in het gebruik van ‘vervuilde’ algoritmes. Maar gezichtsherkenningssoftware maakt ook gebruik van algoritmes. Zo kon het voorkomen dan een vrouwelijke arts niets werd herkend omdat artsen immers mannen zijn. Bij Amazon maakte ze gebruik van algoritmes bij het werven van personeel. Ze kregen immers enorm veel brieven binnen. Maar omdat er gebruik werd gemaakt van data van de huidige personeelsleden (en deze bestonden vooral uit mannen) kwamen ze erachter dat vrouwen automatisch een afwijzing kregen.

Zo kan ik nog wel meer voorbeelden geven waaruit blijkt dat vrouwen een zeer welkome toevoeging kunnen zijn aan de technologische ontwikkelingen van morgen.

Kansrijke sector voor vrouwen
Momenteel staan er gigantisch veel vacatures open bij technische bedrijven. Het personeelstekort is inmiddels zo nijpend dat het bedrijfsgroei tegenhoudt en we het zelfs lastig krijgen om de klimaatdoelstellingen te behalen. We praten misschien makkelijk over wind- en zonne energie maar de producten moeten wel gemaakt en geïnstalleerd worden.

Er liggen enorm veel kansen voor vrouwen in techniek. De salarissen zijn uitstekend, secundaire voorwaarden erg ruim en er is vaak een mooie pensioenregeling. Het is de ideale sector om te werken aan je financiële onafhankelijkheid. Misschien denk je dat je enorme bèta talent moet hebben in de techniek. Niets is minder waar. Een ander voordeel van werken in de techniek is dat het heel goed mogelijk is om via een omscholingsprogramma direct aan de slag te gaan.
De bedrijven staan om je te springen.POPULAIR

Dream big. Dat is de boodschap die me van Hadjara Rizvanovic het meeste bijblijft. In 1992 vluchtte zij vanuit Bosnië met niets meer dan een plastic zak gevuld met een onderbroek en jeansbroek naar ons land. Nu bijna 30 jaar later heeft ze een goedlopende autorijschool in Roermond en wil ze het liefst heel Nederland veroveren. “Gaaf als straks in Groningen ook Autorijschool Neel rondrijdt”, gaf ze me een kijkje in haar toekomstplannen. Een verhaal van opkrabbelen, altijd maar doorgaan en een leven vol passie.

Vanwege de onzekerheden rondom COVID-19 hebben we onze Nieuwjaarsbijeenkomst verplaatst naar 17 februari 2022, locatie Foroxity Filmarena Roermond. Het nieuwe jaar gaan we feestelijk en verrassend beginnen! Mocht het dan nog niet mogelijk zijn om fysiek bij elkaar te komen, dan gaat de bijeenkomst op 17 februari digitaal plaatsvinden. Ben je er ook bij? Meld je dan nu aan! Zoals ieder jaar luiden we het jaar feestelijk in bij FAM!. Naast alle gezelligheid, terugblik en vooruitkijken komt er uiteraard ook dit jaar weer een interessante spreker. Het thema dit jaar is geld. Vrouwen en geld. We gaan het hebben over de financiële toekomst van vrouwen.

Dit bizarre jaar is bijna ten einde, gelukkig ook met een hoop mooie dingen. We wensen iedereen hele gezellige feestdagen en een mooi 2022 vol gezondheid & geluk. Hopelijk tot gauw in het nieuwe jaar!

Monique Hensen (55) uit Herkenbosch kent inmiddels ruim dertig jaar het klappen van de ondernemerszweep en nog langer die van het leven in het algemeen. Meer dan eens ging ze door een diep dal, maar altijd komt ze weer boven.

Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Bovendien stokt door vooroordelen en vriendjespolitiek de doorstroming van vrouwen naar een volgende managementpositie, waardoor de kans groot is dat een vrouw de tech-industrie verlaat.

Het thema van de derde bijeenkomst 'krachtige vrouwen' was opvoeding. Wat gaat er goed? Tegen welke uitdagingen betreffende voeding, lopen de vrouwen aan? Wat willen ze graag veranderen?
Het belang van persoonlijke bewustwording betreffende voeding en alle domeinen volgens de visie positieve gezondheid loopt als rode draad door de bijeenkomst heen.

Geborduurde vulva’s. Foto’s van striemen en cellulitis. Een poster met seksstandjes. Marissa Snippe, student Crossmedia aan Sint Lucas, wil met haar project Heilig Grietje aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en de nog altijd heersende taboes bespreekbaar maken. En dat is haar gelukt!

We willen graag investeren in deze doelgroep om zo welzijn en welbevinden voor de dames te bevorderen. De betrokkenheid bij de maatschappij zal groter worden, de verbinding tussen de deelnemers zal groeien evenals de relatie met de maatschappelijke partners en de gemeente. Met het motto ´Krachtige vrouwen´ zal ernaar worden gestreefd om vanuit de positieve gezondheid vrouwen in de samenleving positief gezonder en vitaler te maken.

Een conflict, complexe onderhandelingen of een juridisch vraagstuk. Je zit er niet op te wachten. Maar soms is het niet anders.

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.