VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Tips en ideeën voor ouders in deze tijd


Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.
MENTALE GEZONDHEID IN CORONATIJD
Het is een bizarre tijd waar we met z’n allen in zitten. Vooral het vele binnen moeten blijven is voor een hoop mensen een mentale uitdaging. Professionals hebben een gratis programma voor thuis ontwikkeld om hiermee om te gaan. Daarnaast zijn er een aantal ervaringsdeskundigen die hun verhalen en tips online delen. Hopelijk bieden ze een steuntje in de rug:

https://therapieland.nl/programmas/zelfhulp/zelfhulp-coronastress/

https://www.nu.nl/coronavirus/6039788/kinderen-thuis-in-coronatijd-zoek-de-lichtpuntjes-ga-geen-schooltje-spelen.html

https://nos.nl/artikel/2328406-quarantaine-expert-andre-kuipers-blijf-fit-en-bewaak-de-goede-sfeer.html

 

TIPS VOOR OUDERS

Hoewel de kinderen huiswerk voor thuis hebben meegekregen en ze genoeg speelgoed hebben, lijken de dagen soms erg lang nu ze 24/7 thuis zijn. Verveling ligt op de loer. Hierbij een aantal gratis tips voor wat afwisseling:

Beeldbellen met opa en oma kan leuk maar ook informatief zijn. Laat grootouders kennis en verhalen delen. Dan heb jij je handen even vrij.

Laat je kinderen iedere dag twee regels in een dagboek schrijven. Dit is zo’n bizarre tijd, dat ze later het op deze manier uit eerste hand aan hun kleinkinderen kunnen vertellen. De kleintjes kunnen een tekening maken.

Maak van de lunch een activiteit door bijvoorbeeld te picknicken in tuin en als er geen tuin is, dan in de woonkamer.

Het is belangrijk om iedere dag even naar buiten te gaan. Je kunt nu tijdens een frisse neus halen, samen met je kinderen op berenjacht. Veel mensen hebben nu een knuffelbeer in het raam gezet. Loop rond in de wijk en laat de kinderen de beren spotten.

Bol.com biedt luisterboeken voor kinderen voor 1 cent per boek: https://www.bol.com/nl/m/thuisblijvertjes/

Het kanaal Disney+ kan je nu voor een week gratis uitproberen: https://www.disneyplus.com/nl-nl/

Door veel professionals wordt het aangeraden om een schema op te stellen, zodat er ritme en regelmaat blijft, een goede houvast in deze tijd. Op verschillende websites zijn hier voorbeelden van te vinden, onder andere op:
https://www.minime.nl/artikelen/2428/dagschema-kinderen-corona

Maak een hindernisbaan in de woonkamer (tip 30 op de website) of één van de andere 101 leuke spelletjes voor in of rond het huis:

https://www.sitly.nl/blog/101-leukste-spelletjes-voor-kinderen-in-en-rond-het-huis/

 

THUIS ONDERWIJS

De scholen zijn dicht en de kinderen hebben huiswerk gekregen om thuis te maken. Wees je ervan bewust dat je geen leraar bent en dit ook niet hoeft te zijn. Je doet je best, meer kun je niet doen. Toch blijft het lastig, hoe werkte het ook allemaal weer met ontleden, eerste persoonsvorm en het lijdend voorwerp? Mocht je niet per WhatsApp of mail bij de leraar of lerares van je kind terecht kunnen, op internet zijn talloze filmpjes te vinden die helder uitleg geven. Tevens zijn er online een hoop educatieve websites, waardoor schermtijd verantwoord kan worden ingevuld:

Op de website van Zapp is Schooltv nu ook voor thuis beschikbaar:
https://www.zapp.nl/programmas/1648-schooltv

Op YouTube is er nu het kanaal KlasZiek – leren zonder te infecteren: https://www.youtube.com/channel/UCa8a58CMxo2AuZlQ0Ze_plg/featured

Heel veel basisschoolwerkmateriaal is te vinden op:
https://www.basisschoolmateriaal.nl/

Juf Milou biedt allerlei oefeningen en educatieve spelletjes aan op de website: https://www.juf-milou.nl/

De bijlesmeester heeft gratis oefenbladen beschikbaar voor taal en rekenen op allerlei niveaus:
https://debijlesmeester.nl/gratis-oefenbladen-basisschool-2/

Zwijsen, een grote uitgeverij in het onderwijs biedt nu verschillend materiaal gratis aan: https://www.zwijsen.nl/inspiratie

Op de website van de kleuteruniversiteit staan verschillende blogs met allerlei gratis tips voor ouders met thuiszittende kleuters:
https://www.kleuteruniversiteit.nl/blog/

De Gelijke Kansen Alliantie heeft een verzamelplatform voor docenten en omgeving, waar ook een hoop tips te halen valt voor ouders die nu thuis onderwijs geven: https://www.gelijke-kansen.nl/actueel/onderwijs-op-afstand

Heb je het helemaal gehad met het thuisonderwijs? Luister dan dit liedje ‘ode aan de thuisonderwijzende ouder’ van meester Bart om je een hart onder de riem te steken: https://www.youtube.com/watch?v=fVGQ14RAKG0


TAALBOEKJES

Taalboekjes die opa Jan schreef voor zijn kleinkinderen. Hopelijk helpt het jullie verder.
(ze zijn nagekeken door een docent, staan er toch nog foutjes in, laat het ons weten)

https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-1.pdf
https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-2.pdf
https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-3.pdf

KNUTSELTIPS

Knutselen is een goede bezigheid in deze dagen.

De Donald Duck biedt gratis tekenlessen aan online. Kijk voor meer informatie op: https://www.donaldduck.nl/video/

Zelf spelletjes maken? Dit filmpje laat verschillende mogelijkheden zien: https://www.youtube.com/watch?v=YFL0hvoaYLA

Juf Marit geeft op YouTube verschillende schilderlessen:
https://www.youtube.com/results?sp=mAEB&search_query=juf+marit


ANDERE ACTIVITEITEN VOOR BINNEN

Is jouw kind geen knutselaar? Of nog te klein voor een hoop knutselactiviteiten? Er zijn genoeg andere tips om je kind deze dagen bezig te houden:

Spelletjes voor peuters om te doen:
https://www.24baby.nl/peuter/vrije-tijd-feest/peuterspelletjes-2-jaar/?fbclid=IwAR3Q77apGUuw7OjdMpS1QF5Mp3w0Dn88pGfObwltKndsCg2FRU1lpjlUGR4

Samen bakken. Bakken hoeft niet moeilijk te zijn en is iets dat bijna alle kinderen leuk vinden, of op zijn minst lekker. Hierbij een aantal recepten om met kinderen te bakken:
https://www.oudersvannu.nl/nieuws/bakken-met-kinderen-10-simpele-recepten/?fbclid=IwAR2PIjRhNCO3Sl0LwhPglkKOLKic9g_bgumnULTVOb63PD3vNR7WjLBjOCQKlik hier voor het hele documentPOPULAIR

Al vijf jaar is Sanaa Al Ghazali (48) uit Syrië in Nederland. Met haar jongste dochter had ze in zeven maanden tijd al vijf asielzoekerscentra van binnen gezien toen ze herenigd is met haar man en twee oudste kinderen. Ze wonen nu met z’n vijven in Swalmen. De van oorsprong lerares Arabisch is hier bezig met een zorgopleiding speciaal voor statushouders, want ze wil niets liever dan aan het werk. Lees het verhaal over haar studie, haar kinderen, de Nederlandse taal, vooroordelen en meer.

Afgelopen week zijn wij verrast met een enorme stapel boeken die betrekking hebben op het vrouwenvraagstuk. Uiteraard kon Simone de Beauvoir hiertussen niet ontbreken.
De reden dat FAM! deze stapel boeken heeft ontvangen is helaas een verdrietige; het overlijden van Riny Pletzers. Zij is eind mei onverwacht overleden.

Een aantal tips van Ype Bote Bonnema wat je als bedrijf kunt doen om meer jongeren enthousiast te krijgen voor techniek!

Hij is historicus en gek van journalistiek, vindt het heerlijk om jazz te beluisteren en houdt van in cultuur snuiven en lezen. Over wie ik het heb: Paul Versteegen (56). Iedere werkdag komt zijn zeer herkenbare stemgeluid en dat van zijn vrouwelijke radiopartner je woonkamer, auto of kantoor binnen via L1 Vandaag.


Fotocredit: Luc Lodder

 

Haar stem klinkt als muziek in de oren. Toch is Kirsten Paulus absoluut geen nachtegaal, vertrouwde ze me toe. Als kleine meid van 8 jaar wist zij al dat ze nieuwslezeres wilde worden. Kleine Kirsten vertelde tijdens lange toiletbezoeken aan de wandtegeltjes het nieuws van die dag.

De ooit o zo verlegen bindster van bloemen is nu sinds jaar en dag een verbindster van mensen. Aangenaam: Agnes Stijnen. Overal waar je komt of kijkt, is de 60-jarige Melickse. Voor de camera, met een microfoon in de hand, als zelfstandig trouwambtenaar, als vrijwilliger bij Brownies & downieS, als lachyoga-coach.
En dan zijn we er nog niet. Ze vindt het heerlijk om mensen te verbinden. Of het nu in de echt is of tot pas geleden de gasten met uiteenlopende onderwerpen op de bank van Sjpek mit Eier. Dat is Agnes op haar best.

Onze nieuwsbrief is weer uit. Met tips van 'working moms', rolmodellen aan het woord, een interactieve workshop, het magazine over de Gezonde basisschool en meer.

>>> Lees hier de nieuwsbrief

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

En nu in Corona tijd is dat een extra uitdaging! Productief thuiswerken, een liefdevolle moeder zijn en óók nog je relatie goed houden? In de reeks ‘Working moms’ geeft ze het woord aan inspirerende vrouwen.

Lees onderstaande interviews.

Fotograaf Anne van Zantwijk

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.