VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Tips en ideeën voor ouders in deze tijd


Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.
MENTALE GEZONDHEID IN CORONATIJD
Het is een bizarre tijd waar we met z’n allen in zitten. Vooral het vele binnen moeten blijven is voor een hoop mensen een mentale uitdaging. Professionals hebben een gratis programma voor thuis ontwikkeld om hiermee om te gaan. Daarnaast zijn er een aantal ervaringsdeskundigen die hun verhalen en tips online delen. Hopelijk bieden ze een steuntje in de rug:

https://therapieland.nl/programmas/zelfhulp/zelfhulp-coronastress/

https://www.nu.nl/coronavirus/6039788/kinderen-thuis-in-coronatijd-zoek-de-lichtpuntjes-ga-geen-schooltje-spelen.html

https://nos.nl/artikel/2328406-quarantaine-expert-andre-kuipers-blijf-fit-en-bewaak-de-goede-sfeer.html

 

TIPS VOOR OUDERS

Hoewel de kinderen huiswerk voor thuis hebben meegekregen en ze genoeg speelgoed hebben, lijken de dagen soms erg lang nu ze 24/7 thuis zijn. Verveling ligt op de loer. Hierbij een aantal gratis tips voor wat afwisseling:

Beeldbellen met opa en oma kan leuk maar ook informatief zijn. Laat grootouders kennis en verhalen delen. Dan heb jij je handen even vrij.

Laat je kinderen iedere dag twee regels in een dagboek schrijven. Dit is zo’n bizarre tijd, dat ze later het op deze manier uit eerste hand aan hun kleinkinderen kunnen vertellen. De kleintjes kunnen een tekening maken.

Maak van de lunch een activiteit door bijvoorbeeld te picknicken in tuin en als er geen tuin is, dan in de woonkamer.

Het is belangrijk om iedere dag even naar buiten te gaan. Je kunt nu tijdens een frisse neus halen, samen met je kinderen op berenjacht. Veel mensen hebben nu een knuffelbeer in het raam gezet. Loop rond in de wijk en laat de kinderen de beren spotten.

Bol.com biedt luisterboeken voor kinderen voor 1 cent per boek: https://www.bol.com/nl/m/thuisblijvertjes/

Het kanaal Disney+ kan je nu voor een week gratis uitproberen: https://www.disneyplus.com/nl-nl/

Door veel professionals wordt het aangeraden om een schema op te stellen, zodat er ritme en regelmaat blijft, een goede houvast in deze tijd. Op verschillende websites zijn hier voorbeelden van te vinden, onder andere op:
https://www.minime.nl/artikelen/2428/dagschema-kinderen-corona

Maak een hindernisbaan in de woonkamer (tip 30 op de website) of één van de andere 101 leuke spelletjes voor in of rond het huis:

https://www.sitly.nl/blog/101-leukste-spelletjes-voor-kinderen-in-en-rond-het-huis/

 

THUIS ONDERWIJS

De scholen zijn dicht en de kinderen hebben huiswerk gekregen om thuis te maken. Wees je ervan bewust dat je geen leraar bent en dit ook niet hoeft te zijn. Je doet je best, meer kun je niet doen. Toch blijft het lastig, hoe werkte het ook allemaal weer met ontleden, eerste persoonsvorm en het lijdend voorwerp? Mocht je niet per WhatsApp of mail bij de leraar of lerares van je kind terecht kunnen, op internet zijn talloze filmpjes te vinden die helder uitleg geven. Tevens zijn er online een hoop educatieve websites, waardoor schermtijd verantwoord kan worden ingevuld:

Op de website van Zapp is Schooltv nu ook voor thuis beschikbaar:
https://www.zapp.nl/programmas/1648-schooltv

Op YouTube is er nu het kanaal KlasZiek – leren zonder te infecteren: https://www.youtube.com/channel/UCa8a58CMxo2AuZlQ0Ze_plg/featured

Heel veel basisschoolwerkmateriaal is te vinden op:
https://www.basisschoolmateriaal.nl/

Juf Milou biedt allerlei oefeningen en educatieve spelletjes aan op de website: https://www.juf-milou.nl/

De bijlesmeester heeft gratis oefenbladen beschikbaar voor taal en rekenen op allerlei niveaus:
https://debijlesmeester.nl/gratis-oefenbladen-basisschool-2/

Zwijsen, een grote uitgeverij in het onderwijs biedt nu verschillend materiaal gratis aan: https://www.zwijsen.nl/inspiratie

Op de website van de kleuteruniversiteit staan verschillende blogs met allerlei gratis tips voor ouders met thuiszittende kleuters:
https://www.kleuteruniversiteit.nl/blog/

De Gelijke Kansen Alliantie heeft een verzamelplatform voor docenten en omgeving, waar ook een hoop tips te halen valt voor ouders die nu thuis onderwijs geven: https://www.gelijke-kansen.nl/actueel/onderwijs-op-afstand

Heb je het helemaal gehad met het thuisonderwijs? Luister dan dit liedje ‘ode aan de thuisonderwijzende ouder’ van meester Bart om je een hart onder de riem te steken: https://www.youtube.com/watch?v=fVGQ14RAKG0


TAALBOEKJES

Taalboekjes die opa Jan schreef voor zijn kleinkinderen. Hopelijk helpt het jullie verder.
(ze zijn nagekeken door een docent, staan er toch nog foutjes in, laat het ons weten)

https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-1.pdf
https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-2.pdf
https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-3.pdf

KNUTSELTIPS

Knutselen is een goede bezigheid in deze dagen.

De Donald Duck biedt gratis tekenlessen aan online. Kijk voor meer informatie op: https://www.donaldduck.nl/video/

Zelf spelletjes maken? Dit filmpje laat verschillende mogelijkheden zien: https://www.youtube.com/watch?v=YFL0hvoaYLA

Juf Marit geeft op YouTube verschillende schilderlessen:
https://www.youtube.com/results?sp=mAEB&search_query=juf+marit


ANDERE ACTIVITEITEN VOOR BINNEN

Is jouw kind geen knutselaar? Of nog te klein voor een hoop knutselactiviteiten? Er zijn genoeg andere tips om je kind deze dagen bezig te houden:

Spelletjes voor peuters om te doen:
https://www.24baby.nl/peuter/vrije-tijd-feest/peuterspelletjes-2-jaar/?fbclid=IwAR3Q77apGUuw7OjdMpS1QF5Mp3w0Dn88pGfObwltKndsCg2FRU1lpjlUGR4

Samen bakken. Bakken hoeft niet moeilijk te zijn en is iets dat bijna alle kinderen leuk vinden, of op zijn minst lekker. Hierbij een aantal recepten om met kinderen te bakken:
https://www.oudersvannu.nl/nieuws/bakken-met-kinderen-10-simpele-recepten/?fbclid=IwAR2PIjRhNCO3Sl0LwhPglkKOLKic9g_bgumnULTVOb63PD3vNR7WjLBjOCQKlik hier voor het hele documentPOPULAIR

Over FAM!


FAM! Is een maatschappelijke organisatie die zich beweegt op het terrein van leefbaarheid en actief burgerschap, emancipatie, empowerment, diversiteit en (arbeids- sociaal maatschappelijke en politieke) participatie. Kernwoorden zijn verbinden, doorbreken en vernieuwen.

Er was eens… een bedrijfseconoom die na een aantal omzwervingen procesbegeleider werd in persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt wonderlijk, maar dat is het ook weer niet, heb ik me laten vertellen door Ilse Meelberghs uit Herkenbosch. Een bedrijfseconoom is namelijk van het geld en van de processen.
Fotocredit: Hans Stockmans

Interactieve & uitdagende cursus gedurende zes weken, met persoonlijke feedback.

Liefde voor taal en haar krantenhart heeft de 52-jarige Monique Parren gebracht waar ze nu is: dag- en avondchef bij De Limburger. Op 15- of 16-jarige leeftijd wist de van oorsprong Thornse al dat ze journalistiek zou gaan studeren.
De altijd nieuwsgierige, onderzoekende en ontdekkende Monique meldde zich daarom in 1985 met haar kersverse havodiploma bij de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Fotocredit: De Limburger

Als je Aleida Berghorst hoort praten over haar grote hobby koken – en dan met name over haar ´beruchte´ babi pangang – dan denk je dat ze de scepter zwaait in een keuken van een restaurant. Maar niets is minder waar. De 36-jarige inwoonster van Sittard heeft namelijk nog een veel grotere hobby en dat is de politiek.
Niet voor niets dus dat ze al bijna 17 jaar PvdA-lid is. En vanaf 2015 is Aleida Statenlid bij de provincie Limburg. Ook is zij adviseur bij de stichting Lezen en Schrijven, waar ze laaggeletterdheid aanpakken. De meester in de rechten is een bezige bij. Hoe houdt zij toch al die ballen in de lucht?

Onderhandelen is een belangrijke vaardigheid, in het bijzonder nu in de uitdagende economische periode die eraan zit te komen. FAM! en SMKK helpen jullie graag vooruit en bieden de cursus “Sterk Onderhandelen” aan, die al tijdens de Lock-down begint. Om zo de mogelijkheid te geven om je ook in deze tijd te blijven ontwikkelen. In het najaar wanneer de intelligente lock-down (hopelijk) voorbij is, gaan we fysiek bij elkaar komen voor een grand finale op 19 september in Roermond. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

De nieuwste inzichten worden gedeeld en op interactieve wijze krijgen de deelnemers praktische tips, technieken en trucs om de ander mee te krijgen. De cursus start online met een speciaal ontwikkelde app waarin je 12 weken iedere twee weken een challenge krijgt. Een challenge bestaat uit een pakkende intro video met een techniek. De deelnemers nemen vervolgens een kort filmpje van zichzelf op. Ilona Eichhorn van Debat.nl geeft persoonlijke feedback op je filmpje, om zo de vaardigheden verder te kunnen versterken. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

 

Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

We verzamelen tips en informatie om ouders te helpen om hun kinderen bezig te houden. Thuiswerken, de kinderen bezig houden en ook nog onderwijs geven, het is een hele uitdaging. Wie heeft er nog handige tips over onderwijs, knutselen etc. Laat het ons alsjeblieft weten dan voegen wij dit bij elkaar en kunnen we het gaan delen met iedereen. #coronahulp #voorouders #famnetwerk

In mei van dit jaar zijn we gestart met weer een nieuw, jaarlijks terugkerend, kweekvijvertraject voor politica. Vanwege het overweldigende animo hebben we nog een tweede traject opgestart. In het tweede traject lag de focus minder op 'meer vrouwen in de politiek' en meer op empowerment.

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.