VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Terugblik Kweekvijverbijeenkomsten


FAM! en SMKK organiseren in 2019 twee Kweekvijvertrajecten. 

Adriane Keulen, wethouder gemeente Heerlen nam de deelnemers van de eerste groep op zaterdag 15 juni, mee in haar persoonlijke ervaringen. ‘Je hoeft niet meteen alles te weten, er zijn genoeg mensen om je heen die je ondersteunen’. Een geruststellend antwoord op de vraag die bij veel deelnemers speelde.

 

Maar ook gaf ze antwoorden op vragen over de processen en richtlijnen binnen het gemeentelijke bestuur. Welke kennis heb je nodig, welke invloed heeft het op jouw privé leven, waar loop je het meest tegenaan? Hoe werkt de gemeente, wat zijn de verantwoordelijkheden, taken en rollen van de raadsleden, wethouders en burgemeester?

'Als je niet zichtbaar bent als politica loop je kansen mis' aldus Marjanne Wassink media trainer en journalist. In de workshop Jezelf profileren? Het beeld zegt meer dan 1.000 woorden gaf Marjanne waardevolle tips & tricks over optreden in de media. Er werd vervolgens meteen geoefend in de praktijk, met praktische tips en informatie kunnen de deelnemers weer aan de slag.

Zaterdag 29 juni starten we met deze groep met de lezing: Politiek actief bij de provincie. Wat doet de provincie? Hoe werkt de besluitvorming binnen de provincie? door Aleida Berghorst statenlid provincie Limburg. Daarna volgt de workshop Overtuigend Debatteren door Ilona Eichhorn.
Op woensdagavond 19 juni zijn we gestart met de tweede groep van ons kweekvijvertraject van dit jaar.
Eenentwintig vrouwen met diverse achtergronden nemen ook weer deel aan zes bijeenkomsten. 

Marianne Smitsmans, wethouder en loco burgemeester van Roermond mocht de aftrap geven, iedere keer weer weet ze de deelnemers te boeien. De deelnemers krijgen antwoorden op hele persoonlijke vragen. Waar loop je tegenaan, hoe ga je om met kritiek, hoe ga je om met de mensen binnen jouw eigen partij? ‘Politiek is eigenlijk een pervers spel, een spel waarbij lobbyen heel belangrijk is. Blijf vooral bij jezelf, laat je verlegenheid en natuurlijke bescheidenheid achter je’, aldus Marianne.

Peter Duisters gaf vervolgens informatie over het verbeteren van je arbeidsmarktpositie: het verkopen van het merk IKKE.

Op dinsdagavond 18 september 2019 gaan we met de deelnemers naar het Gouvernement in Maastricht. Voormalig gemeenteraads- en tweede kamerlid Karin Straus, momenteel fractievoorzitter van de Limburgse VVD in het Limburgs Parlement, gaat met de deelnemers in gesprek over alle vragen die er zijn over de politiek en het politieke handwerk.


POPULAIR

Al vijf jaar is Sanaa Al Ghazali (48) uit Syrië in Nederland. Met haar jongste dochter had ze in zeven maanden tijd al vijf asielzoekerscentra van binnen gezien toen ze herenigd is met haar man en twee oudste kinderen. Ze wonen nu met z’n vijven in Swalmen. De van oorsprong lerares Arabisch is hier bezig met een zorgopleiding speciaal voor statushouders, want ze wil niets liever dan aan het werk. Lees het verhaal over haar studie, haar kinderen, de Nederlandse taal, vooroordelen en meer.

Afgelopen week zijn wij verrast met een enorme stapel boeken die betrekking hebben op het vrouwenvraagstuk. Uiteraard kon Simone de Beauvoir hiertussen niet ontbreken.
De reden dat FAM! deze stapel boeken heeft ontvangen is helaas een verdrietige; het overlijden van Riny Pletzers. Zij is eind mei onverwacht overleden.

Een aantal tips van Ype Bote Bonnema wat je als bedrijf kunt doen om meer jongeren enthousiast te krijgen voor techniek!

Hij is historicus en gek van journalistiek, vindt het heerlijk om jazz te beluisteren en houdt van in cultuur snuiven en lezen. Over wie ik het heb: Paul Versteegen (56). Iedere werkdag komt zijn zeer herkenbare stemgeluid en dat van zijn vrouwelijke radiopartner je woonkamer, auto of kantoor binnen via L1 Vandaag.


Fotocredit: Luc Lodder

 

Haar stem klinkt als muziek in de oren. Toch is Kirsten Paulus absoluut geen nachtegaal, vertrouwde ze me toe. Als kleine meid van 8 jaar wist zij al dat ze nieuwslezeres wilde worden. Kleine Kirsten vertelde tijdens lange toiletbezoeken aan de wandtegeltjes het nieuws van die dag.

De ooit o zo verlegen bindster van bloemen is nu sinds jaar en dag een verbindster van mensen. Aangenaam: Agnes Stijnen. Overal waar je komt of kijkt, is de 60-jarige Melickse. Voor de camera, met een microfoon in de hand, als zelfstandig trouwambtenaar, als vrijwilliger bij Brownies & downieS, als lachyoga-coach.
En dan zijn we er nog niet. Ze vindt het heerlijk om mensen te verbinden. Of het nu in de echt is of tot pas geleden de gasten met uiteenlopende onderwerpen op de bank van Sjpek mit Eier. Dat is Agnes op haar best.

Onze nieuwsbrief is weer uit. Met tips van 'working moms', rolmodellen aan het woord, een interactieve workshop, het magazine over de Gezonde basisschool en meer.

>>> Lees hier de nieuwsbrief

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

En nu in Corona tijd is dat een extra uitdaging! Productief thuiswerken, een liefdevolle moeder zijn en óók nog je relatie goed houden? In de reeks ‘Working moms’ geeft ze het woord aan inspirerende vrouwen.

Lees onderstaande interviews.

Fotograaf Anne van Zantwijk

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.