KENNISCENTRUM VROUWENZAKEN VOOR ECONOMISCHE ZELFSTANDIGHEID, GELIJKWAARDIGHEID EN VEILIGHEID.
Slide background
Terugblik Kweekvijverbijeenkomsten

FAM! en SMKK organiseren in 2019 twee Kweekvijvertrajecten. 

Adriane Keulen, wethouder gemeente Heerlen nam de deelnemers van de eerste groep op zaterdag 15 juni, mee in haar persoonlijke ervaringen. ‘Je hoeft niet meteen alles te weten, er zijn genoeg mensen om je heen die je ondersteunen’. Een geruststellend antwoord op de vraag die bij veel deelnemers speelde.

 

Maar ook gaf ze antwoorden op vragen over de processen en richtlijnen binnen het gemeentelijke bestuur. Welke kennis heb je nodig, welke invloed heeft het op jouw privé leven, waar loop je het meest tegenaan? Hoe werkt de gemeente, wat zijn de verantwoordelijkheden, taken en rollen van de raadsleden, wethouders en burgemeester?

'Als je niet zichtbaar bent als politica loop je kansen mis' aldus Marjanne Wassink media trainer en journalist. In de workshop Jezelf profileren? Het beeld zegt meer dan 1.000 woorden gaf Marjanne waardevolle tips & tricks over optreden in de media. Er werd vervolgens meteen geoefend in de praktijk, met praktische tips en informatie kunnen de deelnemers weer aan de slag.

Zaterdag 29 juni starten we met deze groep met de lezing: Politiek actief bij de provincie. Wat doet de provincie? Hoe werkt de besluitvorming binnen de provincie? door Aleida Berghorst statenlid provincie Limburg. Daarna volgt de workshop Overtuigend Debatteren door Ilona Eichhorn.
Op woensdagavond 19 juni zijn we gestart met de tweede groep van ons kweekvijvertraject van dit jaar.
Eenentwintig vrouwen met diverse achtergronden nemen ook weer deel aan zes bijeenkomsten. 

Marianne Smitsmans, wethouder en loco burgemeester van Roermond mocht de aftrap geven, iedere keer weer weet ze de deelnemers te boeien. De deelnemers krijgen antwoorden op hele persoonlijke vragen. Waar loop je tegenaan, hoe ga je om met kritiek, hoe ga je om met de mensen binnen jouw eigen partij? ‘Politiek is eigenlijk een pervers spel, een spel waarbij lobbyen heel belangrijk is. Blijf vooral bij jezelf, laat je verlegenheid en natuurlijke bescheidenheid achter je’, aldus Marianne.

Peter Duisters gaf vervolgens informatie over het verbeteren van je arbeidsmarktpositie: het verkopen van het merk IKKE.

Op dinsdagavond 18 september 2019 gaan we met de deelnemers naar het Gouvernement in Maastricht. Voormalig gemeenteraads- en tweede kamerlid Karin Straus, momenteel fractievoorzitter van de Limburgse VVD in het Limburgs Parlement, gaat met de deelnemers in gesprek over alle vragen die er zijn over de politiek en het politieke handwerk.


POPULAIR

'Politiek is maar één mailtje van de burger verwijderd,' zegt Karin Straus, fractievoorzitter van VVD Limburg, en vrouwen mogen haar altijd benaderen. Politiek was zeker iets waar Karin Straus wat mee wilde doen, later.

‘Mijn moeder was geabonneerd op de stukken van de gemeenteraad. In de jaren zeventig had de gemeente Melick-Herkenbosch al lokale televisie en als ik van sporten of muziek thuiskwam, zat mijn moeder te kijken met de paperassen op haar schoot.
Ik kende sommige mensen op de tv, onze buurman was een van de wethouders. Het fascineerde me dat daar mensen met elkaar aan het praten waren over de toekomst van het dorp. Ik vond het machtig interessant.’

 

 

Op 30 oktober was het weer aan Ilona Eichhorn om de deelneemsters van het tweede kweekvijvertraject te trainen in het bewust beïnvloeden. Eén van de eerste vragen was: wanneer is het beïnvloeden en wanneer is het manipuleren?
Gelijk hebben is belangrijk, maar gelijk krijgen is een kunst. Een training met praktische tips, trucs en technieken om anderen mee te nemen in jouw visie. Door inzicht in het mensenbrein werd overtuigen grijpbaar. Is jouw waarheid wel de waarheid, of kun je door goed luisteren naar de ander wellicht tot andere inzichten komen?

 

‘Op persoonlijke titel deelnemen aan het college van Gedeputeerde Staten vind ik een uitdaging,’ zegt Gedeputeerde Carla Brugman.

Zij werd door de formateurs benaderd of zij in dit extraparlementaire college het groene geluid wilde laten horen. Na een aantal gesprekken heeft ze ingestemd. ‘Dat groene geluid wil ik graag laten horen. En het gaat heel goed. Dit college is veel bestuurlijker, minder politiek.’

E-magazines 

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.
Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.