VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Tamara van Bogaert: Het COC blijft altijd nodig


Gladjes. Zo is de coming out van Tamara van Bogaert op haar negentiende verlopen. Tussen de broodjes, eitjes en versgeperste jus legde de Maastrichtse uit dat ze die nacht niet thuis had geslapen, maar bij een vrouw. Haar vader vroeg of het gezellig was. Toen zij bevestigend antwoordde, zei hij: “Nou, daan is ut toch allemaol good.” Je hoopt dat iedereen op deze manier uit de kast kan komen.

Fotocredit: Rtv Maastricht


Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn om te houden van wie je wilt, maar dat is het nog steeds niet voor iedereen. In gesprek met de nog maar 30-jarige directeur van het COC Limburg over haar werk, acceptatie, discriminatie en hoe ze de toekomst ziet.

Schrijnende verhalen genoeg
“Het was geen verrassing. Mijn vader verwachtte al dat ik wellicht met een vrouw zou thuiskomen. En eigenlijk, het maakte hem helemaal niets uit. Dat is zo fijn. Ook familie en vrienden van me wisten het en accepteerden het meteen. Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Een paar vrienden – en eigenlijk wil ik die niet eens zo noemen – zijn afgevallen. Verder heb ik zelf gelukkig nooit vervelende dingen meegemaakt. Maar ik ken helaas genoeg schrijnende verhalen. Het totaal niet accepteren. Het huis uitzetten. Niet meer de straat op mogen.”

Werk aan de winkel
“Ik wilde op een gegeven moment vrijwilligerswerk gaan doen. En omdat ik tot mijn 24ste nog nooit gehoord had van het COC Limburg, terwijl zij toch de belangen behartigen van LHBTI’ers, heb ik me daar aangemeld. Er was werk aan de winkel. Helaas was voorlichting geven niet te combineren met mijn fulltime baan op dat moment. Wel heb ik in allerlei werkgroepen gezeten. In oktober 2017 ben ik bestuurslid geworden in goed overleg met de toenmalige gedeputeerde. Ik werkte toen namelijk bij de Provincie Limburg voor de Sociale Agenda. En COC krijgt subsidie van diezelfde Provincie. Het was geen enkel probleem als ik me maar ver hield van COC-zaken in mijn werk.”

Directeur COC Limburg
“De eerste tijd was een beetje rommelig met het nieuwe bestuur. We waren er daarom snel over uit dat er iemand op kantoor moest komen met hart voor de zaak. En tegelijkertijd wilden we een nieuwe invulling geven aan de verschillende functies. Ik heb toen samen met het bestuur een nieuwe functie geschreven: uitvoerend directeur. Bij de Provincie was het niet duidelijk wat met mijn baan ging gebeuren en dus heb ik meegedaan met de sollicitatieprocedure. En met succes. Per 1 februari 2019 ben ik directeur COC Limburg. Nu kan ik me fulltime bezighouden met het LHBTI-beleid en er samen met veel samenwerkingspartners voor zorgen voor meer bekendheid én acceptatie.”

Regenboogsteden
“Overleggen, overleggen, overleggen. Dat is wat ik doe. En dus ook: veel verslagen schrijven. Subsidies aanvragen. Werkgroepen opzetten. Mijn mailbox zit altijd stampvol. Ik overleg veel met gemeenten. COC Limburg is hun sparringpartner. Met alle regenboogsteden Maastricht, Heerlen, Sittard, Venlo, Weert en Roermond samen, en Venray, maken we afspraken. De steden (behalve Venray) krijgen Regenbooggelden vanuit de Rijksoverheid  en hiervoor worden in samenwerking met COC Limburg activiteiten en evenementen georganiseerd. Zoals voorlichtingen op scholen, activiteiten voor jongeren, zodat ze sociale contacten op kunnen doen. En ook leuke bijeenkomsten voor ouderen.”

Schijnacceptatie
“We zijn op de goede weg, maar die weg is wel nog heel lang. Zolang als 2 vrouwen of 2 mannen erover moeten nadenken of ze ergens hand in hand kunnen lopen, is het COC heel hard nodig. Het is ongelooflijk en onbegrijpelijk, maar discriminatie op basis van geaardheid is niet strafbaar. Het staat niet in de grondwet. Wel als er gediscrimineerd wordt op basis van religie, cultuur of huidskleur dan is iemand strafbaar. Dat maakt me ontzettend boos en verdrietig. En mijn bloed komt echt tot het kookpunt als mensen zeggen dat Nederland een tolerant land is. Het lijkt een positief woord ‘tolerantie’, maar het betekent voor mij ‘schijnacceptatie’. Dat zegt genoeg.”

Gun mensen de tijd
“Uit de kast komen is voor veel mensen heel spannend. Logisch ook. Je weet nooit hoe iemand gaat reageren. Kies in ieder geval een goed moment. Ga rustig zitten. Leg emoties in het gesprek. En het voornaamste: accepteer de reactie van bijvoorbeeld je ouders ook als die niet meteen positief is. Jij hebt misschien zelf jaren gedaan om aan het idee te wennen. Realiseer je dat je ouders het misschien niet zagen aankomen en nu hun verwachtingen over de toekomst moeten bijstellen. Dat kan heel shocking zijn. Schrijf hen niet gelijk af omdat je had gehoopt dat ze het meteen prima zouden vinden. Gun hen ook de tijd om aan de nieuwe toekomst te wennen en deze te accepteren.”

De toekomst door mijn (regenboog)bril
“Over 10 jaar zijn seksuele geaardheid en genderidentiteit opgenomen in de grondwet als strafbaar feit op basis van discriminatie. Het COC is dan nog altijd nodig. Iets meer op de achtergrond, want onze samenwerkingspartners zijn zo sterk dat alles bijna vanzelf gaat. Iedereen spreekt elkaar aan als hij onrecht ziet op wat voor gebied dan ook, zodat iedereen zich veilig voelt binnen onze samenleving. Laten we hopen dat dit allemaal een feit is rond 2030. Of eerder.”

Laat de nieuwe toekomst maar beginnen
“In ons nieuwe huis ga ik samen met mijn vriendin aan een nieuwe toekomst beginnen. Dit is een fijn plekje in een veilige en vertrouwde omgeving voor de komende 30, misschien wel 40 jaar. Met de zon en een big smile op mijn gezicht geniet ik met volle teugen in onze tuin.”

Artikel geschreven door Sylvia BeugelsdijkPOPULAIR

 

Haar stem klinkt als muziek in de oren. Toch is Kirsten Paulus absoluut geen nachtegaal, vertrouwde ze me toe. Als kleine meid van 8 jaar wist zij al dat ze nieuwslezeres wilde worden. Kleine Kirsten vertelde tijdens lange toiletbezoeken aan de wandtegeltjes het nieuws van die dag.

De ooit o zo verlegen bindster van bloemen is nu sinds jaar en dag een verbindster van mensen. Aangenaam: Agnes Stijnen. Overal waar je komt of kijkt, is de 60-jarige Melickse. Voor de camera, met een microfoon in de hand, als zelfstandig trouwambtenaar, als vrijwilliger bij Brownies & downieS, als lachyoga-coach.
En dan zijn we er nog niet. Ze vindt het heerlijk om mensen te verbinden. Of het nu in de echt is of tot pas geleden de gasten met uiteenlopende onderwerpen op de bank van Sjpek mit Eier. Dat is Agnes op haar best.

Onze nieuwsbrief is weer uit. Met tips van 'working moms', rolmodellen aan het woord, een interactieve workshop, het magazine over de Gezonde basisschool en meer.

>>> Lees hier de nieuwsbrief

Met een goede eerste indruk leg je de basis voor je loopbaan en creëer je kansen. Een (gratis) interactieve workshop, waarin je leert

- welke eerste indruk jij maakt
- hoe je op een juiste manier zichtbaar wordt
- hoe je serieus genomen wordt.

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

En nu in Corona tijd is dat een extra uitdaging! Productief thuiswerken, een liefdevolle moeder zijn en óók nog je relatie goed houden? In de reeks ‘Working moms’ geeft ze het woord aan inspirerende vrouwen.

Lees onderstaande interviews.

Fotograaf Anne van Zantwijk

In 2015 ging in Parkstad de Gezonde Basisschool van de Toekomst van start. Waar deze ontwikkeling aanvankelijk beperkt bleef tot de regio Parkstad, krijgt de opschaling in heel Limburg en zelfs buiten limburg nu steeds meer gestalte.


De landelijke aandacht komt ondermeer tot uiting in de directe betrokkenheid van de ministeries van VWS en OC&W.


Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.