VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Sanaa Al Ghazali: “Heel dankbaar voor de kansen in Nederland”

Al vijf jaar is Sanaa Al Ghazali (48) uit Syrië in Nederland. Met haar jongste dochter had ze in zeven maanden tijd al vijf asielzoekerscentra van binnen gezien toen ze herenigd is met haar man en twee oudste kinderen. 

Ze wonen nu met z’n vijven in Swalmen. De van oorsprong lerares Arabisch is hier bezig met een zorgopleiding speciaal voor statushouders, want ze wil niets liever dan aan het werk. Lees het verhaal over haar studie, haar kinderen, de Nederlandse taal, vooroordelen en meer.
 

Kun je kort vertellen over jullie vlucht naar Nederland?

“We hadden het goed voor elkaar in Syrië, mijn man en ik en onze drie kinderen. Ik gaf Arabisch aan kinderen van 12 tot 16 jaar en mijn man was docent Engels. We woonden op een kleine boerderij met soms drie dan weer vier koeien. Door de situatie daar zijn we helaas moeten vluchten. In 2015 kwamen we in Nederland aan, mijn jongste dochter van drie en ik. Het heeft zeven maanden geduurd – ondertussen AZC’s in en ook weer uit – voordat ik mijn man en onze oudste kinderen in de armen kon sluiten. In eerste instantie konden zij niet mee, omdat mijn man geen paspoort had. Vanaf dat moment zijn we statushouders en kregen we een huis in Swalmen aangewezen. Fijn dat we toen samen een dak boven ons hoofd hadden, maar het was ook zwaar. We hadden moeite met de taal, de cultuur en dat soort dingen. De mensen waren niet echt open, wat het niet makkelijk maakte. Ook de vele regels maakten het lastig voor ons. Maar we zijn veilig en we zijn dankbaar dat we hier kansen krijgen. Na vijf jaar hebben we wel onze draai gevonden.”

Wil je iets kwijt over je opleiding?

“Ikzelf ben nu acht maanden bezig met een mbo niveau 2-zorgopleiding via Gilde Opleidingen bij Zuyderland Medisch Centrum in Geleen project IDZ-UDZ. Werken met oudere mensen vind ik fijn. Ik ben hiervoor in de wieg gelegd, omdat ik heel rustig en geduldig ben. Daarnaast heb ik ervaring met het verzorgen van mijn eigen moeder. Ze was ziek en daardoor heb ik haar zes jaar verzorgd bij ons in huis. Helaas is zij gestorven. Het is in Syrië zo dat je voor je ouders zorgt. In Nederland is dat anders geregeld. Ik ben dankbaar voor de ondersteuning van VluchtelingenWerk hierbij. Zonder werk kan ik niet. Er moet geld verdiend worden. Ook belangrijk: ik wil onder de mensen zijn. Een tijd geleden heb ik in een magazijn gewerkt als orderpicker, maar dat is niets voor mij. Laat mij maar met mensen werken, niet met producten.”

Ga je meteen doorstuderen of werken?

“Als ik de opleiding af heb, wil ik meteen aan de slag. Ik ga eerst een paar jaar ervaring opdoen en daarna wil ik nog verder leren. Hopelijk lukt het me om verzorgende-IG te worden. Lijkt me erg mooi. Eerst moet sowieso mijn taal nog beter worden. Ik volg nog altijd Nederlandse les. Ik kan gelukkig goed oefenen met patiënten/bewoners op mijn stage en collega’s. Ook moet ik heel veel protocollen leren. Die wil ik eerst allemaal onder de knie hebben. Wat ook meespeelt is dat onze jongste pas acht jaar is. Ik wil nu zoveel mogelijk bij haar zijn. Als zij straks op de middelbare school zit, heb ik meer tijd en wil ik weer gaan studeren.”

Hoe ziet de toekomst eruit over 5 tot 10 jaar?

“Dan kan ik me heel goed verstaanbaar maken en begrijp en versta ik alles. Ook ken ik dan alle regels. En kan ik alles maar dan ook alles bestellen. Dan voel ik me echt een Nederlander. We wonen tegen die tijd in een eigen huis. En ik heb na mijn mbo niveau 2-diploma ook het diploma Verzorgende-IG in mijn bezit.”

Waar word je heel blij van?

We zijn hier heel tevreden. En veilig. Dat brengt rust en een lach op ons gezicht. Het maakt me ook blij dat ik de kans krijg deze opleiding te volgen en dat ik weer meer onder de mensen kom. Maar het meest gelukkig ben ik als mijn kinderen een goede toekomst tegemoet gaan. Ze zijn goed op weg, want de oudste heeft net haar havo-diploma behaald en de middelste, onze zoon, zit in de derde klas van vwo TTO (tweetalig).”

Wil je nog iets kwijt? Een boodschap misschien?

“Wat me van het hart moet is dit: heb alsjeblieft meer begrip voor vluchtelingen. Ze hebben het heel moeilijk en hebben vreselijke dingen meegemaakt, want ze zijn niet voor niets naar Nederland gekomen. En hier hebben ze het ook nog eens lastig met de taal, de gebruiken, de regels. We moeten dit allemaal leren. En als ik naar ons gezin kijk: we willen gewoon heel graag werken/studeren, meedoen, participeren. We doen echt ons best. Zeker in het begin, hebben we best vervelende dingen meegemaakt. Dat onze kinderen met de nek werden aangekeken bijvoorbeeld. Dat doet heel erg pijn. Maar gelukkig hebben we ook al heel veel lieve mensen ontmoet.”POPULAIR

Gynaecoloog worden was ooit haar droom. Toch is Chahinda Ghossein-Doha nu op weg om een heel bevlogen cardioloog te worden. Iets heel verdrietigs heeft haar de juiste weg gewezen. Wel heeft ze nog een link naar haar vroegere droom. 
Zij is als onderdeel van een medisch team verbonden aan het Queen of Hearts programma dat onderzoek doet naar het beperken van risico’s van zwangerschapscomplicaties en de nasleep.

Ze gooien met het onderzoek landelijk hoge ogen. Lees in dit artikel waarom ze de switch maakte naar cardiologie en wat Eva Jinek en Positieve Gezondheid met Chahinda te maken hebben. En weet jij al waar ze heel gelukkig van wordt?

Annick Teeuwen (38) had altijd al een heel groot rechtvaardigheidsgevoel. En zeker als het aankomt op gendergelijkheid. Op de kleuterschool moest ze al een keer naar de gang verhuizen, omdat ze het niet eerlijk vond – én er iets van zei tegen de juf – dat in haar ogen jongens voorgetrokken werden. Niet gek dus dat ze jaren later solliciteerde naar de baan van directeur bij FAM! Netwerk en sinds 12 augustus 2019 ook in die functie werkt bij de stichting. In dit artikel geven we je in vogelvlucht een kijkje in haar leven en ontdek je meer over wat Toyota, Beijing, Kunrade, Maastricht en niet te vergeten Baer en Anthony met Annick te maken hebben.
Foto: Hugo Thomassen

In navolging van de voorgaande succesvolle online trainingen: STERK ONDERHANDELEN, BEWUST BEÏNVLOEDEN en DIGITAAL BEÏNVLOEDEN, starten we op 28 september met de training KRACHTIG PRESENTEREN. In de challenges komen de volgende thema’s aan bod: persoonlijk presenteren, een spetterende opening, boeiend spreken, het gebruik van handen en houding, betrek je publiek en spreken als Obama. Eenvoudige technieken met een spetterend resultaat! 

Al vijf jaar is Sanaa Al Ghazali (48) uit Syrië in Nederland. Met haar jongste dochter had ze in zeven maanden tijd al vijf asielzoekerscentra van binnen gezien toen ze herenigd is met haar man en twee oudste kinderen. 

Een aantal tips van Ype Bote Bonnema wat je als bedrijf kunt doen om meer jongeren enthousiast te krijgen voor techniek!

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

Fotograaf Anne van Zantwijk

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.