VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Paul Versteegen: “Succes is mooi, quality time thuis onbetaalbaar”


Hij is historicus en gek van journalistiek, vindt het heerlijk om jazz te beluisteren en houdt van in cultuur snuiven en lezen. Over wie ik het heb: Paul Versteegen (56). Iedere werkdag komt zijn zeer herkenbare stemgeluid en dat van zijn vrouwelijke radiopartner je woonkamer, auto of kantoor binnen via L1 Vandaag.


Fotocredit: Luc Lodder


Daarnaast maakt hij met zijn eigen productiebedrijf Paul Versteegen Productions documentaires, reportages en live registraties op televisie. Maak nader kennis met de geboren Ossenaar, in hart en nieren Maastrichtenaar en nu ook zeer tevreden inwoner van Landgraaf.

“Ik zocht meer diepgang”
“Mijn grote liefde is altijd radio geweest. Van kinds af aan zat ik zo dicht mogelijk bij het toestel en vond het maar wat interessant dat er stemmen en muziek uitkwamen. Magisch vond ik dat. Hoorspelen, de DJ’s, de muziek… Mijn fantasie ging met me aan de haal. Met 16 jaar ben ik bij de ziekenomroep gegaan in het ziekenhuis in Oss. Patiënten konden plaatjes aanvragen en ik draaide ze naar hartenlust. Dat beviel heel goed. Tot op een gegeven moment, toen begon het te kriebelen. Plaatjes draaien was leuk, maar ik zocht meer diepgang. Ik wilde meer vertellen. Zo is mijn liefde voor het journalistieke vak ontstaan. En mijn vader was daarbij mijn grote inspirator. Hij was heel belezen, breed onderlegd. Mooi is dat. Dan kun je met iedereen praten en discussiëren. Dat wilde ik ook kunnen. Ik heb echter geen Journalistiek gestudeerd maar Geschiedenis. Een kennis die bij de Wereldomroep werkte adviseerde me destijds voor een brede opleiding te kiezen. Zo ben ik bij Geschiedenis terechtgekomen en met dat papiertje op zak ben ik toch de journalistiek ingegaan, wat ook mijn bedoeling was.”

“Goed beeldverhaal maakt grotere impact”
“Al tijdens mijn studie begon ik als journalist bij de Gelderse omroep. Ik doorliep vele facetten van radio maken van redactie tot presentatie en van regie tot documentairemaker. In 1999 stapte ik over naar de TV bij dezelfde omroep. Daar merkte ik: met TV kun je gewoon meer neerzetten. Het is een extra dimensie. Maar op een of andere manier vind ik radio maken nog steeds het leukste. Het is sneller dan TV. Ik zie of hoor iets, ik bel en ik ben radio aan het maken. Zo makkelijk en snel gaat dat. Bij TV heb je veel meer handelingen. Beeld én geluid. Je moet naar een locatie toe. Het vergt ook meer samenwerking. Een goed beeldverhaal maakt een veel grotere impact. En het is echt een eindproduct van vele professionals. Bij een documentaire bijvoorbeeld heb ik een beeld bij iets, maar het eindresultaat is de som van de inbreng van een team mensen om me heen. Dat is ontzettend mooi.”

“Niet overtuigd van hun kennis en kunde”
“Je vraagt me of er te weinig vrouwen in de media verschijnen. Ik ga me nu misschien niet populair maken, maar ik vind dit in zekere zin onzin. Het probleem van de vrouwen in de media is niet het probleem van de media, maar juist het probleem van de vrouwen zelf. Mijn ervaring is dat vrouwen op grond van hun kennis en ervaring heel goed hun verhaal kunnen doen. Nodig je ze uit, kunnen ze niet op dat tijdstip, want: huishouden of kinderen… Mannen zeggen dat nooit. Of vrouwen zeggen: ik wil wel, maar niet alleen. Soms merk ik ook dat ze niet overtuigd zijn van hun kennis en kunde. En dan denk ik op mijn beurt: ik als journalist vraag jou, niet Marietje of Pietje. Ik kan echt wel aan de hand van een voorgesprek bepalen of jij de geschikte persoon bent voor een specifiek item. Als ik dan vraag: kun je morgen? Dan vertonen ze vaak terugtrekkende bewegingen, die veelal losstaan van hun expertise. Bij een man gebeurt dat nooit.”

“Vrouwen hebben een andere inbreng”
“Het is wel belangrijk dat er meer vrouwen aan tafel komen. Daar zijn we bij L1 ook bewust mee bezig. In een discussie bijvoorbeeld hebben vrouwen duidelijk een andere inbreng dan mannen. Er komen andere dingen naar voren. Nuances. Mannen denken nu eenmaal anders over sommige zaken. Maar de vrouwelijke deskundigen moeten het wel voor het voetlicht brengen. Stap eens naar voren, denk ik dan en zeg: ‘Mij moet je hebben voor dit onderwerp.’ Bij vrouwelijke, zelfstandige ondernemers heb je dit probleem dus absoluut niet. Die hebben echt wel de touwtjes in eigen handen. Het heeft natuurlijk niet alleen te maken met de media. Dat is het bovenste laagje: dat is beeldvorming. De laag eronder daar is behoorlijk wat werk aan de winkel.”

“L1 is er over tien jaar nog”
“De techniek heeft een enorme invloed gehad op de media en zeker op televisie. Dat zal de komende jaren zo blijven. Vroeger waren mensen heel bewust van de camera, omdat deze zo dichtbij stond. Dat had invloed op de journalistiek. We zijn nu gelukkig beter in staat van een afstand te filmen en toch het onderwerp heel dichtbij te halen. Je ziet nu al dat je radio vooral gebruikt in de auto, muziek stream je grotendeels en informatie haal je van internet. Radio komt wel in nieuwe vormen terug: de podcast. Hoe dat verder uitpakt is onzeker. L1 is er nog wel over tien jaar, denk ik. En het internet ziet er dan ook weer heel anders uit. Geluid, beeld en tekst groeien steeds meer naar elkaar toe.

“Ik ben een blij man”
“Ik ga stralen van succes. Als ons radioprogramma L1 Vandaag, een productie of documentaire goed ontvangen worden, dan ben ik een blij man. Als ik nog wel eens een lovend mailtje krijg over de documentaire over Carboon loop ik met een smile op m’n gezicht rond. Zeker. Een geweldig concert heeft datzelfde effect op mij trouwens. En als bonus: als we het met mijn vrouw en twee zonen leuk hebben. Samen eten, thuis of in een restaurant. Die quality time is onbetaalbaar.”

Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk

 POPULAIR

Gynaecoloog worden was ooit haar droom. Toch is Chahinda Ghossein-Doha nu op weg om een heel bevlogen cardioloog te worden. Iets heel verdrietigs heeft haar de juiste weg gewezen. Wel heeft ze nog een link naar haar vroegere droom. 
Zij is als onderdeel van een medisch team verbonden aan het Queen of Hearts programma dat onderzoek doet naar het beperken van risico’s van zwangerschapscomplicaties en de nasleep.

Ze gooien met het onderzoek landelijk hoge ogen. Lees in dit artikel waarom ze de switch maakte naar cardiologie en wat Eva Jinek en Positieve Gezondheid met Chahinda te maken hebben. En weet jij al waar ze heel gelukkig van wordt?

Annick Teeuwen (38) had altijd al een heel groot rechtvaardigheidsgevoel. En zeker als het aankomt op gendergelijkheid. Op de kleuterschool moest ze al een keer naar de gang verhuizen, omdat ze het niet eerlijk vond – én er iets van zei tegen de juf – dat in haar ogen jongens voorgetrokken werden. Niet gek dus dat ze jaren later solliciteerde naar de baan van directeur bij FAM! Netwerk en sinds 12 augustus 2019 ook in die functie werkt bij de stichting. In dit artikel geven we je in vogelvlucht een kijkje in haar leven en ontdek je meer over wat Toyota, Beijing, Kunrade, Maastricht en niet te vergeten Baer en Anthony met Annick te maken hebben.
Foto: Hugo Thomassen

In navolging van de voorgaande succesvolle online trainingen: STERK ONDERHANDELEN, BEWUST BEÏNVLOEDEN en DIGITAAL BEÏNVLOEDEN, starten we op 28 september met de training KRACHTIG PRESENTEREN. In de challenges komen de volgende thema’s aan bod: persoonlijk presenteren, een spetterende opening, boeiend spreken, het gebruik van handen en houding, betrek je publiek en spreken als Obama. Eenvoudige technieken met een spetterend resultaat! 

Al vijf jaar is Sanaa Al Ghazali (48) uit Syrië in Nederland. Met haar jongste dochter had ze in zeven maanden tijd al vijf asielzoekerscentra van binnen gezien toen ze herenigd is met haar man en twee oudste kinderen. 

Een aantal tips van Ype Bote Bonnema wat je als bedrijf kunt doen om meer jongeren enthousiast te krijgen voor techniek!

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

Fotograaf Anne van Zantwijk

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.