VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Mayra Parra Perez, je hebt je leven in eigen hand.In 2011 verruilde de nu 35-jarige Mayra Parra Perez – met het diploma tot arts op zak – haar geboorteland Venezuela voor Spanje om verder te studeren als longarts. In haar droomjaar tot nu toe, 2016, haalde ze haar felbegeerde papiertje en ontmoette ze ook de man van haar dromen. Een Nederlander. In perfect Nederlands – oké wel met een accent, maar dat is niet erg – vertelt ze zoal over haar uitgesproken wens op 7-jarige leeftijd om later arts te worden, haar moeder die ze zo bewondert en mist, haar man en over het verdriet dat ze nog niet als longarts in Nederland aan de slag mag.
Moeder wees de weg
Mayra woonde in Venezuela met haar moeder, broer, zus en haar oma onder één dak. Haar moeder deed er alles aan om genoeg geld te verdienen, wat niet altijd makkelijk was. Soms was er zelfs geen geld om te eten. “Mijn moeder was een bewonderenswaardige vrouw. Zonder haar had ik het allemaal niet gered. Ze was er altijd voor mij. Met de weinige kansen die het leven haar bood wees ze ons de weg naar een gelukkig leven en heeft ze ons de kans gegeven ons te ontwikkelen. Ze is helaas in 2014 gestorven aan de gevolgen van een beroerte. Heel plotseling.” Mayra was toen in Spanje en heeft dus geen afscheid van haar kunnen nemen. Ze heeft het er nog steeds moeilijk mee. Ondanks dit grote verlies zit ze niet bij de pakken neer.

Lifechanging beslissingen
De Venezolaanse heeft drie belangrijke beslissingen genomen in haar leven. Op 7-jarige leeftijd zei ze – hoe jong ze ook was – heel stellig tegen haar moeder dat ze later dokter wilde worden. “Mijn moeder lachte er een beetje om, want ze dacht dat verandert nog wel. Maar niet dus. Ik zette door. Met veel steun van haar, mijn broer en zus heb ik op mijn 23ste het diploma behaald in Venezuela.”

Mayra wilde zich heel graag specialiseren tot longarts en wist dat ze deze studie beter in Spanje kon gaan volgen. Haar besluit stond vast: ze ging naar Zuid-Europa. Het was een enorme stap, maar met de betere technologie en behandelingen daar, wist ze dat dit een goede keus was. “En hierdoor kon ik mijn familie wat teruggeven: geld. Ik kon iets terugdoen wat zij altijd voor mij hadden gedaan. Dat voelde goed.”

Ze studeerde in 2016 af als longarts en 1 maand later ontmoette ze haar man Roel Metsemakers. Hij nam in Malaga deel aan een voetbaltoernooi. Niet als speler, maar als scheidsrechter. Drie maanden later hadden ze een relatie. “Eén jaar daarna deed hij me een aanzoek. Toen kwam mijn derde belangrijke beslissing: ja zeggen tegen de man van mijn dromen. Hij is mijn steun en toeverlaat. Mijn alles. Eerst was mijn moeder dat voor mij, nu Roel. Hij is mijn tweede ‘angel’.”

Mensen beter maken
Waarom de Zuid-Amerikaanse al zo jong wist dat ze arts wilde worden? Daar is ze heel duidelijk over. Er was geen voorbeeld in de familie of in hun straat of kennissenkring. Nee, haar oudoom stierf en ze vroeg zich af waarom hij dood ging. “Ik vond het ontzettend interessant hoe het menselijk lichaam werkt. Ik wilde er meer over weten. Hoe mooi is het dat je iemand kunt genezen. Je stelt een diagnose en over een paar dagen, weken, maanden is iemand beter. Dat wilde ik ook.”

Nog altijd niet aan de slag als longarts
Des te frustrerender is het voor de longarts dat ze nog niet aan het werk mag in Nederland. Zeker in het begin van de coronacrisis was het alle hens aan dek, maar niet voor Mayra. Zij mocht wel als helpende aan de slag, maar niet voor het vak waarvoor ze geleerd heeft. Het kan niet aan haar Nederlands liggen, want dat is perfect. “Ik moet een BIG-registratie hebben om hier te werken. Ik heb hiervoor al een aantal toetsen volbracht, maar ik moet er nog meer doen. Als ik die met succes afgerond heb, kan ik onder supervisie van een Nederlandse arts aan de slag, maar er moet ook maar net een ziekenhuis me nodig hebben. Ik begrijp van andere artsen, onder wie een Cubaanse, dat het lang duurt. Dat is heel frustrerend. Ik wil niet afhankelijk zijn van mijn man en daarnaast is het belangrijk dat ik mijn vaardigheden als arts blijf oefenen. Misschien dat ik in België, net over de grens, wel aan de slag kan als longarts. Ik ben hier nu mee bezig om dit te onderzoeken. Dan kan ik me nuttig maken en in de tussentijd veel ervaring opdoen en na drie jaar in Nederland aan het werk.” Nu werkt Mayra voor 20 uur per week in een verpleeghuis in Elsloo. Dit is goed te combineren met de lessen Nederlands. Ze kan met haar collega’s ook de taal oefenen, behalve dan als ze Limburgs spreken.

Goed doen voor anderen
“Als ik in de toekomst kijk, zie ik me werken als longarts in een ziekenhuis. Daar ga ik veel patiënten helpen. Ik wil mijn familie in Venezuela kunnen ondersteunen. Ook hoop ik dat ik er vaker op vakantie kan gaan en hen kan laten overkomen naar Nederland. Wat ik heel belangrijk vind is goed doen voor anderen, vooral arme mensen en hun kinderen. Als vrijwilliger of in de vorm van donaties. In mijn huidige situatie lukt dat helaas niet.” Mayra’s droom is ook om kinderen te krijgen. Maar ze zegt er meteen lachend achteraan: we moeten wel tempo maken. Ze wil graag haar toekomstige kind(eren) bewust maken dat niet iedereen het goed heeft in de wereld. Ze is er zelf een voorbeeld van. Het is fijn om goed te doen voor anderen. Dat wil ze haar kind(eren) straks meegeven.

Gelukkige momenten
“Ik krijg van best veel dingen een lach op mijn gezicht. Als ik aan het verleden denk bijvoorbeeld dan zie ik mijn moeder en wat ze allemaal voor mij gedaan heeft. Ik heb heel veel mooie momenten met haar gedeeld. Ook gewoon naar de supermarkt gaan was fijn. Ik heb haar tenminste 25 jaar bij me gehad; anderen hebben dat geluk soms niet. Daar ben ik heel dankbaar voor. Nu word ik iedere morgen wakker naast mijn man. Dat maakt me heel gelukkig. Hij heeft vertrouwen in me, is altijd positief en draagt me op handen. Als de zon schijnt dan ben ik ook happy. Mijn broer en mijn drie nichtjes brengen ook een lach op mijn gezicht, iedere keer als ik ze spreek. Voor de toekomst zie ik een mooie carrière met een goede baan en een bijpassend salaris. Ik verheug me daar enorm op.”

Je hebt je leven in eigen hand
Mayra wil als afsluiting jou als lezer meegeven dat je zelf iets van je leven moet maken. Net zoals zij dat heeft gedaan.

“De omstandigheden waarin je zit en terechtkomt, bepalen 10% van je leven.
De besluiten die je zelf neemt, bepalen 90% van wat er gebeurt met je leven.”


POPULAIR

Al te ver vooruitkijken doet Souad Derkaoui (42) niet meer om teleurstellingen te voorkomen. Zij en haar man Mohamed hebben al heel wat voor de kiezen gehad. Twee babyzoontjes moeten begraven in 2002 en 2007 heeft veel somberheid met zich meegebracht… Maar vanaf augustus 2019 schijnt vooral weer de zon in huize Moulay Rchid-Derkaoui.
Hun twee Nederlandse pleegkindjes brengen een hoop vrolijkheid met zich mee. “Niet dat dit alle pijn en verdriet wegneemt, maar het maakt wel veel goed”, vertelt Souad openhartig.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Vrouwelijke ondernemers, het is tijd om de motor op te voeren! Wil jij jouw kennis en vaardigheden rondom ondernemerschap vergroten? Jouw netwerk versterken en uitbreiden? 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Mijn naam is Bas Janse en ik woon samen met mijn vriendin in het prachtige Voorburg, ik ben 40 jaar jong en werk momenteel als coördinator van een helpdesk. Ik ben niet getrouwd, maar wel samenwonend met een geregistreerd partnerschap en heb geen kinderen, nog niet. De wens is er zeker.

Zodra je het woord Kunstmatige Intelligentie leest haak je waarschijnlijk al af. Totaal niet iets waar je mee bezig bent. Maar dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Omdat het heel veel invloed heeft op je dagelijkse leven èn omdat het ongelijkheid versterkt, terwijl wij nu juist die gender gap willen dichten. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Positief staat ze in het leven. Maar dat betekent niet dat ze het soms niet zwaar had. Lisette Janssens heeft heel wat – zoals ze het zelf zegt – heuveltjes en drempeltjes moeten nemen om te zijn waar ze nu is. De Roermondse heeft na een scheiding haar twee kinderen alleen opgevoed en verloor buiten haar schuld vele banen. Hoeveel pech kun je hebben, dacht ze vaker. Toch bleef ze altijd maar doorgaan. Nu is haar leven op orde, heeft ze een lieve vriend, is ze in het bezit van een fijne, vaste baan, helpt ze anderen met hun financiën en er is nog iets met een wens op haar bucketlist, die totaal niet voor de hand ligt. Lezen dus…

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.