VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Leer er maar mee te leven, dat vonnis kreeg ik als tiener in een kille, koude kamer
'Je hebt vitiligo en jouw witte vlekken verdwijnen nooit meer'. Met klamme handen en rood hoofd dwaalde ik door de witte, lange hallen van AMC Maastricht. Met deze uitspraak verdween alle kleur in mijn leven als sneeuw voor de zon.

Fotograaf Erwin Peek
Petra Willems, 34 jaar en woonachtig in Roermond is communicatiespecialist, motivator, moderator, spreker en schrijver. Ze is ongehuwd en heeft geen kinderen.

Haar verhaal

Rondom mijn eerste ongesteldheid ontstonden op mijn buik witte huidvlekken. 'Dat is toch niet zo erg', denk je misschien, 'er zijn toch ergere dingen?' Het feit dat niemand deze ziekte serieus neemt baart mij zorgen. Dat geen enkele arts mij kan zeggen hoe deze vlekken ontstaan nog meer. Het maakt mij boos, met momenten razend, maar bovenal verdrietig. Mijn lijf, wat een teleurstelling! Enorm onbegrepen voel ik me, eenzaam met momenten. Vaak kijk ik in de spiegel en walg ik van wat ik zie.

Een lijf, ziek wit. Geen regie hebben op de steeds groter, en zichtbaar, wordende vlekken maakt mij radeloos, moedeloos. Want na mijn buik zijn mijn armen en gezicht aan de beurt. Camoufleren lijkt de beste optie. De vragende, afkeurende blikken van mensen zijn namelijk te pijnlijk. Wat zou ik graag zonder priemende ogen van voorbijgangers in korte mouwen rondlopen. Gewoon net als de rest over straat kunnen. Daarom knoei ik urenlang met bruine smurrie als zelfbruiners en make-up.

Tegenwoordig staan mijn ‘spots’ (inter)nationaal steeds meer in ‘the spotlights’. Er zijn modellen die vitiligo gebruiken als uithangbord. Dat zette mij aan het denken. 'Ik mag ook gezien worden!' Maar al snel ontdekte ik… Imperfectie is hot. En zo werd vitiligo de nieuwste huidtrend. De ziekte romantiseren met uitspraken als 'het maakt je uniek' is natuurlijk onzin. Iedereen is uniek, daar hoef je geen ziekte voor te hebben.

De vele plaatjes online en in campagnes geven een onrealistisch beeld. Achter de vlekken gaat een verhaal schuil van onzekerheid, afgewisseld met machteloosheid, maar in ieder geval van lichamelijke klachten. Vitiligo legt namelijk een bom onder het immuunsysteem. Dat concludeer ik na jarenlang (zelf)onderzoek.

Wachten op de wetenschap is namelijk niet de oplossing voor mij. De wetenschap, onderzoekers, artsen stellen echt teleur. Zij weten nog steeds niet hoe het ontstaat of hoe het te verhelpen. Voor mij een reden om zelf aan de slag te gaan.  Met succes. Ik koos ervoor om niet langer vitiligo te vermommen, of te ontkennen, te negeren, of af te wijzen. Ik ben letterlijk naar mijn vlekken gaan kijken, en stelde vele vragen. Want met de juiste vraag, komt het antwoord vanzelf.

Gouden tip
Ik ben ervan overtuigd dat ons lichaam tot verbluffende resultaten in staat is. Dat vergt wel onderzoek en onafhankelijk positieve prognoses stellen.

Do

Onderzoek
Zoek uit wat jouw lichaam jou wil vertellen. Stel vragen: wat valt je op? Welke klachten heb je? Zit er een patroon in? Wat heeft jouw lijf nodig? En wat niet meer? Als je dat vindt en het dan (niet meer) geeft... dan komt er verandering. Ik kan niet tegen bepaalde (voedings)producten: denk aan eten maar ook cosmetica...maar geldt dat ook voor jou? Misschien wel, misschien niet alles... jij kan dat ondervinden. Mits je gestructureerd en nauwgezet hiermee aan de slag gaat. Ik adviseer niet rigoureus dingen te veranderen qua eten (mijn fout geweest), maar maak eerst de balans op. Eerst meten, dan weten. Dus wat is je huidige eet en leefpatroon en wat bemerk je?

Onafhankelijk, positieve prognoses stellen
Het onafhankelijke kwam hiervoor al even aan de orde. Het gaat namelijk om jou, wat voor mij werkt hoeft niet precies voor jou te kloppen. Aanpakken van vitiligo (en andere ziekten) is maatwerk, maar er zijn wat algemeenheden.
Hier is er één: Je immuunsysteem ligt onder druk. En die heeft hulp nodig. Wat betreft positieve prognoses: Welk doel heb jij voor jezelf?
Voor mij was (en is) het: 'Ik wil beter worden.'
Dat is mijn houvast. Elke dag werk ik daar met ijver aan. Maar wat is jouw doel? Want daar gaat het om. Maak dat doel zo concreet mogelijk. De positiviteit die je hiervan krijgt zal je sterken in het doen van zelfonderzoek en daarmee is de cirkel weer rond.

Don’t

De ziekte:
- romantiseren: 'Het maakt mij uniek!'
- bagatalliseren: 'Er zijn ergere dingen, ik ga er niet dood aan'
- ontkennen: 'Dat mensen mij aanstaren doet me helemaal niks. Dit is wie ik ben'.
Nee, je bent geen ziekte, je hebt een ziekte. 

 POPULAIR

Hoe word je van schoonheidsspecialiste wethouder? Volgens Claudia Ponjee (49) is dat een kwestie van de lat hoog leggen, veel ambitie hebben en geen genoegen nemen met minder. En je moet natuurlijk ook wel een heleboel met politiek hebben en graag goed willen doen voor mensen. De kersverse – ze werd aangesteld op de 11e van de 11e afgelopen jaar – wethouder Leefbaarheid van de Limburgse gemeente Bergen vertelt over haar job, haar pad er naartoe, wat politiek zo leuk maakt en hoe ze de toekomst ziet… en ze heeft nog een mooie boodschap!

Verkiezingen 17 maart 2021 - Campagne STEM NIET??? Natuurlijk gaan we wél stemmen! Alles om ons heen is politiek. De zorg, het onderwijs, onze veiligheid, het openbaar vervoer, het aantal huizen die gebouwd mogen worden etc. Hierover maakt de politiek beslissingen. Beslissingen die worden genomen in Den Haag. Over ons. Laten we er voor zorgen dat onze Limburgse stem ook in Den Haag gehoord wordt. 

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

Met vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar, een echtgenoot met een eigen bedrijf en een functie als Statenlid bij Provincie Limburg moeten er dagelijks heel wat bordjes draaiend gehouden worden. De combinatie van werken, privé en een gezin is best lastig, maar Marlou Absil uit Helden koos er heel bewust voor. Haar motto is dan ook: het maakt niet uit wat je kiest, als je er maar voor 100% achterstaat. Een artikel over bewuste keuzes, haar comeback in de politiek, gelijkwaardigheid en me-time…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.