VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Leer er maar mee te leven, dat vonnis kreeg ik als tiener in een kille, koude kamer
'Je hebt vitiligo en jouw witte vlekken verdwijnen nooit meer'. Met klamme handen en rood hoofd dwaalde ik door de witte, lange hallen van AMC Maastricht. Met deze uitspraak verdween alle kleur in mijn leven als sneeuw voor de zon.

Fotograaf Erwin Peek
Petra Willems, 34 jaar en woonachtig in Roermond is communicatiespecialist, motivator, moderator, spreker en schrijver. Ze is ongehuwd en heeft geen kinderen.

Haar verhaal

Rondom mijn eerste ongesteldheid ontstonden op mijn buik witte huidvlekken. 'Dat is toch niet zo erg', denk je misschien, 'er zijn toch ergere dingen?' Het feit dat niemand deze ziekte serieus neemt baart mij zorgen. Dat geen enkele arts mij kan zeggen hoe deze vlekken ontstaan nog meer. Het maakt mij boos, met momenten razend, maar bovenal verdrietig. Mijn lijf, wat een teleurstelling! Enorm onbegrepen voel ik me, eenzaam met momenten. Vaak kijk ik in de spiegel en walg ik van wat ik zie.

Een lijf, ziek wit. Geen regie hebben op de steeds groter, en zichtbaar, wordende vlekken maakt mij radeloos, moedeloos. Want na mijn buik zijn mijn armen en gezicht aan de beurt. Camoufleren lijkt de beste optie. De vragende, afkeurende blikken van mensen zijn namelijk te pijnlijk. Wat zou ik graag zonder priemende ogen van voorbijgangers in korte mouwen rondlopen. Gewoon net als de rest over straat kunnen. Daarom knoei ik urenlang met bruine smurrie als zelfbruiners en make-up.

Tegenwoordig staan mijn ‘spots’ (inter)nationaal steeds meer in ‘the spotlights’. Er zijn modellen die vitiligo gebruiken als uithangbord. Dat zette mij aan het denken. 'Ik mag ook gezien worden!' Maar al snel ontdekte ik… Imperfectie is hot. En zo werd vitiligo de nieuwste huidtrend. De ziekte romantiseren met uitspraken als 'het maakt je uniek' is natuurlijk onzin. Iedereen is uniek, daar hoef je geen ziekte voor te hebben.

De vele plaatjes online en in campagnes geven een onrealistisch beeld. Achter de vlekken gaat een verhaal schuil van onzekerheid, afgewisseld met machteloosheid, maar in ieder geval van lichamelijke klachten. Vitiligo legt namelijk een bom onder het immuunsysteem. Dat concludeer ik na jarenlang (zelf)onderzoek.

Wachten op de wetenschap is namelijk niet de oplossing voor mij. De wetenschap, onderzoekers, artsen stellen echt teleur. Zij weten nog steeds niet hoe het ontstaat of hoe het te verhelpen. Voor mij een reden om zelf aan de slag te gaan.  Met succes. Ik koos ervoor om niet langer vitiligo te vermommen, of te ontkennen, te negeren, of af te wijzen. Ik ben letterlijk naar mijn vlekken gaan kijken, en stelde vele vragen. Want met de juiste vraag, komt het antwoord vanzelf.

Gouden tip
Ik ben ervan overtuigd dat ons lichaam tot verbluffende resultaten in staat is. Dat vergt wel onderzoek en onafhankelijk positieve prognoses stellen.

Do

Onderzoek
Zoek uit wat jouw lichaam jou wil vertellen. Stel vragen: wat valt je op? Welke klachten heb je? Zit er een patroon in? Wat heeft jouw lijf nodig? En wat niet meer? Als je dat vindt en het dan (niet meer) geeft... dan komt er verandering. Ik kan niet tegen bepaalde (voedings)producten: denk aan eten maar ook cosmetica...maar geldt dat ook voor jou? Misschien wel, misschien niet alles... jij kan dat ondervinden. Mits je gestructureerd en nauwgezet hiermee aan de slag gaat. Ik adviseer niet rigoureus dingen te veranderen qua eten (mijn fout geweest), maar maak eerst de balans op. Eerst meten, dan weten. Dus wat is je huidige eet en leefpatroon en wat bemerk je?

Onafhankelijk, positieve prognoses stellen
Het onafhankelijke kwam hiervoor al even aan de orde. Het gaat namelijk om jou, wat voor mij werkt hoeft niet precies voor jou te kloppen. Aanpakken van vitiligo (en andere ziekten) is maatwerk, maar er zijn wat algemeenheden.
Hier is er één: Je immuunsysteem ligt onder druk. En die heeft hulp nodig. Wat betreft positieve prognoses: Welk doel heb jij voor jezelf?
Voor mij was (en is) het: 'Ik wil beter worden.'
Dat is mijn houvast. Elke dag werk ik daar met ijver aan. Maar wat is jouw doel? Want daar gaat het om. Maak dat doel zo concreet mogelijk. De positiviteit die je hiervan krijgt zal je sterken in het doen van zelfonderzoek en daarmee is de cirkel weer rond.

Don’t

De ziekte:
- romantiseren: 'Het maakt mij uniek!'
- bagatalliseren: 'Er zijn ergere dingen, ik ga er niet dood aan'
- ontkennen: 'Dat mensen mij aanstaren doet me helemaal niks. Dit is wie ik ben'.
Nee, je bent geen ziekte, je hebt een ziekte. 

 POPULAIR

Al te ver vooruitkijken doet Souad Derkaoui (42) niet meer om teleurstellingen te voorkomen. Zij en haar man Mohamed hebben al heel wat voor de kiezen gehad. Twee babyzoontjes moeten begraven in 2002 en 2007 heeft veel somberheid met zich meegebracht… Maar vanaf augustus 2019 schijnt vooral weer de zon in huize Moulay Rchid-Derkaoui.
Hun twee Nederlandse pleegkindjes brengen een hoop vrolijkheid met zich mee. “Niet dat dit alle pijn en verdriet wegneemt, maar het maakt wel veel goed”, vertelt Souad openhartig.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Vrouwelijke ondernemers, het is tijd om de motor op te voeren! Wil jij jouw kennis en vaardigheden rondom ondernemerschap vergroten? Jouw netwerk versterken en uitbreiden? 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Mijn naam is Bas Janse en ik woon samen met mijn vriendin in het prachtige Voorburg, ik ben 40 jaar jong en werk momenteel als coördinator van een helpdesk. Ik ben niet getrouwd, maar wel samenwonend met een geregistreerd partnerschap en heb geen kinderen, nog niet. De wens is er zeker.

Zodra je het woord Kunstmatige Intelligentie leest haak je waarschijnlijk al af. Totaal niet iets waar je mee bezig bent. Maar dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Omdat het heel veel invloed heeft op je dagelijkse leven èn omdat het ongelijkheid versterkt, terwijl wij nu juist die gender gap willen dichten. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Positief staat ze in het leven. Maar dat betekent niet dat ze het soms niet zwaar had. Lisette Janssens heeft heel wat – zoals ze het zelf zegt – heuveltjes en drempeltjes moeten nemen om te zijn waar ze nu is. De Roermondse heeft na een scheiding haar twee kinderen alleen opgevoed en verloor buiten haar schuld vele banen. Hoeveel pech kun je hebben, dacht ze vaker. Toch bleef ze altijd maar doorgaan. Nu is haar leven op orde, heeft ze een lieve vriend, is ze in het bezit van een fijne, vaste baan, helpt ze anderen met hun financiën en er is nog iets met een wens op haar bucketlist, die totaal niet voor de hand ligt. Lezen dus…

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.