VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

“Laat zien waar je voor staat” - Monique Parren over vrouwen in de media


Liefde voor taal en haar krantenhart heeft de 52-jarige Monique Parren gebracht waar ze nu is: dag- en avondchef bij De Limburger. Op 15- of 16-jarige leeftijd wist de van oorsprong Thornse al dat ze journalistiek zou gaan studeren.
De altijd nieuwsgierige, onderzoekende en ontdekkende Monique meldde zich daarom in 1985 met haar kersverse havodiploma bij de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Fotocredit: De Limburger


Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Op de Korrel

Eenmaal klaar met haar studie ging ze werken bij Het Limburgs Dagblad in Heerlen. Ze schreef over regionale en politieke aangelegenheden totdat ze chef werd van de lezersredactie. De samenwerking vanaf 2003 met De Limburger gaf haar nog meer kansen, die ze met beide handen aangreep. En nu na 29 jaar voelt ze zich óók als dag- en avondchef weer als een vis in het water.

In deze hoedanigheid is ze op een andere manier met de krant bezig. Meer in totaliteit. “Ik zorg er met twee andere dag- en avondchefs voor dat de krant iedere morgen weer zoveel mogelijk naar tevredenheid bij de lezers op de mat ligt. Ooit ben ik natuurlijk begonnen met journalistiek, omdat ik ervan hou om te schrijven en dat doe je als leidinggevende eigenlijk niet meer. Dat is jammer. Gelukkig kan ik nog iedere week in de pen klimmen voor een column Op de Korrel in de zaterdageditie. En soms schrijf ik een artikel voor de Horizon of een opinieverhaal.”

Belangrijke maatschappelijke functie
Monique is verknocht aan De Limburger. Haar dagelijkse bijdrage aan de krant, die een goede en belangrijke rol binnen de samenleving speelt, is heel fijn en waardevol. Zeker in deze coronacrisis zijn abonnees dankbaar dat ze iedere dag de krant kunnen lezen en dat de redactie het nieuws in een breder en Limburgs perspectief plaatst. “We krijgen veel mooie reacties van lezers. De krant heeft een belangrijke maatschappelijke functie, nu meer dan ooit. Mensen laten ons weten dat we echt iets voor ze betekenen nu ze noodgedwongen thuis zitten. Ze spellen de krant letterlijk van A tot en met Z. Dat geeft ons allemaal veel voldoening.”

Juiste persoon op de juiste plek
Op de vraag hoe de verhouding mannen en vrouwen is binnen De Limburger, antwoordt Monique dat er best een goede verdeling is. Ze heeft veel vrouwelijke collega’s, bijvoorbeeld verslaggevers, chefs, een art director. Ze pleit niet voor het ultieme streven naar de verhouding 50:50, omdat het veel belangrijker is om de juiste mensen op de juiste plek te hebben. Heeft een organisatie de keuze om een vakbekwame vrouw te verkiezen boven een man met dezelfde skills, dan juicht zij dat toe.

Laat zien waar je voor staat
Volgens de dag- en avondchef zijn vrouwen vaak te bescheiden als ze gevraagd worden hun mening te geven voor de krant of een ander medium. De ja-maren en de mitsen zijn niet van de lucht. ‘Ben ik wel de aangewezen deskundige?’ ‘Waarom ben je bij mij uitgekomen?’ ‘Kun je niet beter Piet of Klaas vragen?’ Dat heeft Monique mannen nog nooit horen zeggen. Ook zij zullen in sommige gevallen onzeker zijn, maar laten dit minder merken. “Als een vrouw geciteerd wordt en de quote wat harder overkomt dan de bedoeling was, dan zit zij daarmee. Terwijl ze moet denken: so be it.

Zie het als een leermoment. Een volgende keer gebeurt het je niet meer. Moet er een foto gemaakt worden dan zijn ze bang dat hun kleding of kapsel niet dat uitstralen wat ze willen. Ik denk dan: kom op, ben gewoon professioneel, zet je zakelijke gezicht op en laat zien waar je voor staat.”

Krachtige vrouwen aan het woord
Er wordt al jaren gesproken over een databank met vrouwelijke deskundigen uit Limburg. Dat is een goed idee. Daarnaast heeft iedere nieuwsorganisatie zijn eigen verantwoordelijkheid hierin. “Bij De Limburger hebben we voor ieder thema wel een lijst met deskundigen. We kiezen per keer de best mogelijke deskundige en dat is geregeld een vrouw. Gelukkig zitten we in onze provincie goed in de vrouwelijke burgemeesters, die we ook vaak interviewen of om een reactie vragen. Mooi om te zien dat het steeds gewoner wordt om krachtige vrouwen aan het woord te laten.”

Zorg voor kinderen samen oplossen
Over tien jaar verwacht Monique dat vrouwen hun bescheidenheid nog meer van zich afgegooid hebben. Tot nu toe was het nog voor een groot deel demografisch te verklaren waarom vrouwen (meer) thuis waren bij de kinderen. “Mijn moeder moest stoppen met werken toen ze zwanger was van mij. Ik werkte toen onze beide zonen klein waren vier dagen en later weer fulltime. Dat was al een kentering. En mijn zonen gaan dat straks oplossen samen met hun partners. Heel logisch ook. Steeds meer jonge vaders willen meer meemaken van hun kinderen.

Bedrijven moeten dit faciliteren met bijvoorbeeld uitgebreider vaderschaps- en ouderschapsverlof. Dat is heel belangrijk en het ontlast vrouwen ook enorm. Over tien jaar – hopelijk nog eerder – is de maatschappij hier wel klaar voor. Met een evenwichtigere verdeling van de zorgtaken thuis, krijgen vrouwen dan vanzelf meer kansen. Een zeer goede zaak.”

De kleine dingen in het leven
Als we het dan toch hebben over dingen die goed zijn voor vrouwen en de maatschappij in het algemeen, is het bruggetje richting Moniques eigen leven en wat haar blij maakt snel gemaakt. “Ik word vooral heel blij als mijn zonen het goed doen, als er weer een mooie krant op de mat ligt of als ik met een goed boek in de zon kan zitten.” Laat het voor ons allemaal een les zijn om de big en kleinere smiles vooral uit de kleinere dingen in het leven te halen.

 POPULAIR

Over FAM!


FAM! Is een maatschappelijke organisatie die zich beweegt op het terrein van leefbaarheid en actief burgerschap, emancipatie, empowerment, diversiteit en (arbeids- sociaal maatschappelijke en politieke) participatie. Kernwoorden zijn verbinden, doorbreken en vernieuwen.

Er was eens… een bedrijfseconoom die na een aantal omzwervingen procesbegeleider werd in persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt wonderlijk, maar dat is het ook weer niet, heb ik me laten vertellen door Ilse Meelberghs uit Herkenbosch. Een bedrijfseconoom is namelijk van het geld en van de processen.
Fotocredit: Hans Stockmans

Interactieve & uitdagende cursus gedurende zes weken, met persoonlijke feedback.

Liefde voor taal en haar krantenhart heeft de 52-jarige Monique Parren gebracht waar ze nu is: dag- en avondchef bij De Limburger. Op 15- of 16-jarige leeftijd wist de van oorsprong Thornse al dat ze journalistiek zou gaan studeren.
De altijd nieuwsgierige, onderzoekende en ontdekkende Monique meldde zich daarom in 1985 met haar kersverse havodiploma bij de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Fotocredit: De Limburger

Als je Aleida Berghorst hoort praten over haar grote hobby koken – en dan met name over haar ´beruchte´ babi pangang – dan denk je dat ze de scepter zwaait in een keuken van een restaurant. Maar niets is minder waar. De 36-jarige inwoonster van Sittard heeft namelijk nog een veel grotere hobby en dat is de politiek.
Niet voor niets dus dat ze al bijna 17 jaar PvdA-lid is. En vanaf 2015 is Aleida Statenlid bij de provincie Limburg. Ook is zij adviseur bij de stichting Lezen en Schrijven, waar ze laaggeletterdheid aanpakken. De meester in de rechten is een bezige bij. Hoe houdt zij toch al die ballen in de lucht?

Onderhandelen is een belangrijke vaardigheid, in het bijzonder nu in de uitdagende economische periode die eraan zit te komen. FAM! en SMKK helpen jullie graag vooruit en bieden de cursus “Sterk Onderhandelen” aan, die al tijdens de Lock-down begint. Om zo de mogelijkheid te geven om je ook in deze tijd te blijven ontwikkelen. In het najaar wanneer de intelligente lock-down (hopelijk) voorbij is, gaan we fysiek bij elkaar komen voor een grand finale op 19 september in Roermond. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

De nieuwste inzichten worden gedeeld en op interactieve wijze krijgen de deelnemers praktische tips, technieken en trucs om de ander mee te krijgen. De cursus start online met een speciaal ontwikkelde app waarin je 12 weken iedere twee weken een challenge krijgt. Een challenge bestaat uit een pakkende intro video met een techniek. De deelnemers nemen vervolgens een kort filmpje van zichzelf op. Ilona Eichhorn van Debat.nl geeft persoonlijke feedback op je filmpje, om zo de vaardigheden verder te kunnen versterken. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

 

Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

We verzamelen tips en informatie om ouders te helpen om hun kinderen bezig te houden. Thuiswerken, de kinderen bezig houden en ook nog onderwijs geven, het is een hele uitdaging. Wie heeft er nog handige tips over onderwijs, knutselen etc. Laat het ons alsjeblieft weten dan voegen wij dit bij elkaar en kunnen we het gaan delen met iedereen. #coronahulp #voorouders #famnetwerk

In mei van dit jaar zijn we gestart met weer een nieuw, jaarlijks terugkerend, kweekvijvertraject voor politica. Vanwege het overweldigende animo hebben we nog een tweede traject opgestart. In het tweede traject lag de focus minder op 'meer vrouwen in de politiek' en meer op empowerment.

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.