VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

“Laat zien waar je voor staat” - Monique Parren over vrouwen in de media


Liefde voor taal en haar krantenhart heeft de 52-jarige Monique Parren gebracht waar ze nu is: dag- en avondchef bij De Limburger. Op 15- of 16-jarige leeftijd wist de van oorsprong Thornse al dat ze journalistiek zou gaan studeren.
De altijd nieuwsgierige, onderzoekende en ontdekkende Monique meldde zich daarom in 1985 met haar kersverse havodiploma bij de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Fotocredit: De Limburger


Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Op de Korrel

Eenmaal klaar met haar studie ging ze werken bij Het Limburgs Dagblad in Heerlen. Ze schreef over regionale en politieke aangelegenheden totdat ze chef werd van de lezersredactie. De samenwerking vanaf 2003 met De Limburger gaf haar nog meer kansen, die ze met beide handen aangreep. En nu na 29 jaar voelt ze zich óók als dag- en avondchef weer als een vis in het water.

In deze hoedanigheid is ze op een andere manier met de krant bezig. Meer in totaliteit. “Ik zorg er met twee andere dag- en avondchefs voor dat de krant iedere morgen weer zoveel mogelijk naar tevredenheid bij de lezers op de mat ligt. Ooit ben ik natuurlijk begonnen met journalistiek, omdat ik ervan hou om te schrijven en dat doe je als leidinggevende eigenlijk niet meer. Dat is jammer. Gelukkig kan ik nog iedere week in de pen klimmen voor een column Op de Korrel in de zaterdageditie. En soms schrijf ik een artikel voor de Horizon of een opinieverhaal.”

Belangrijke maatschappelijke functie
Monique is verknocht aan De Limburger. Haar dagelijkse bijdrage aan de krant, die een goede en belangrijke rol binnen de samenleving speelt, is heel fijn en waardevol. Zeker in deze coronacrisis zijn abonnees dankbaar dat ze iedere dag de krant kunnen lezen en dat de redactie het nieuws in een breder en Limburgs perspectief plaatst. “We krijgen veel mooie reacties van lezers. De krant heeft een belangrijke maatschappelijke functie, nu meer dan ooit. Mensen laten ons weten dat we echt iets voor ze betekenen nu ze noodgedwongen thuis zitten. Ze spellen de krant letterlijk van A tot en met Z. Dat geeft ons allemaal veel voldoening.”

Juiste persoon op de juiste plek
Op de vraag hoe de verhouding mannen en vrouwen is binnen De Limburger, antwoordt Monique dat er best een goede verdeling is. Ze heeft veel vrouwelijke collega’s, bijvoorbeeld verslaggevers, chefs, een art director. Ze pleit niet voor het ultieme streven naar de verhouding 50:50, omdat het veel belangrijker is om de juiste mensen op de juiste plek te hebben. Heeft een organisatie de keuze om een vakbekwame vrouw te verkiezen boven een man met dezelfde skills, dan juicht zij dat toe.

Laat zien waar je voor staat
Volgens de dag- en avondchef zijn vrouwen vaak te bescheiden als ze gevraagd worden hun mening te geven voor de krant of een ander medium. De ja-maren en de mitsen zijn niet van de lucht. ‘Ben ik wel de aangewezen deskundige?’ ‘Waarom ben je bij mij uitgekomen?’ ‘Kun je niet beter Piet of Klaas vragen?’ Dat heeft Monique mannen nog nooit horen zeggen. Ook zij zullen in sommige gevallen onzeker zijn, maar laten dit minder merken. “Als een vrouw geciteerd wordt en de quote wat harder overkomt dan de bedoeling was, dan zit zij daarmee. Terwijl ze moet denken: so be it.

Zie het als een leermoment. Een volgende keer gebeurt het je niet meer. Moet er een foto gemaakt worden dan zijn ze bang dat hun kleding of kapsel niet dat uitstralen wat ze willen. Ik denk dan: kom op, ben gewoon professioneel, zet je zakelijke gezicht op en laat zien waar je voor staat.”

Krachtige vrouwen aan het woord
Er wordt al jaren gesproken over een databank met vrouwelijke deskundigen uit Limburg. Dat is een goed idee. Daarnaast heeft iedere nieuwsorganisatie zijn eigen verantwoordelijkheid hierin. “Bij De Limburger hebben we voor ieder thema wel een lijst met deskundigen. We kiezen per keer de best mogelijke deskundige en dat is geregeld een vrouw. Gelukkig zitten we in onze provincie goed in de vrouwelijke burgemeesters, die we ook vaak interviewen of om een reactie vragen. Mooi om te zien dat het steeds gewoner wordt om krachtige vrouwen aan het woord te laten.”

Zorg voor kinderen samen oplossen
Over tien jaar verwacht Monique dat vrouwen hun bescheidenheid nog meer van zich afgegooid hebben. Tot nu toe was het nog voor een groot deel demografisch te verklaren waarom vrouwen (meer) thuis waren bij de kinderen. “Mijn moeder moest stoppen met werken toen ze zwanger was van mij. Ik werkte toen onze beide zonen klein waren vier dagen en later weer fulltime. Dat was al een kentering. En mijn zonen gaan dat straks oplossen samen met hun partners. Heel logisch ook. Steeds meer jonge vaders willen meer meemaken van hun kinderen.

Bedrijven moeten dit faciliteren met bijvoorbeeld uitgebreider vaderschaps- en ouderschapsverlof. Dat is heel belangrijk en het ontlast vrouwen ook enorm. Over tien jaar – hopelijk nog eerder – is de maatschappij hier wel klaar voor. Met een evenwichtigere verdeling van de zorgtaken thuis, krijgen vrouwen dan vanzelf meer kansen. Een zeer goede zaak.”

De kleine dingen in het leven
Als we het dan toch hebben over dingen die goed zijn voor vrouwen en de maatschappij in het algemeen, is het bruggetje richting Moniques eigen leven en wat haar blij maakt snel gemaakt. “Ik word vooral heel blij als mijn zonen het goed doen, als er weer een mooie krant op de mat ligt of als ik met een goed boek in de zon kan zitten.” Laat het voor ons allemaal een les zijn om de big en kleinere smiles vooral uit de kleinere dingen in het leven te halen.

 POPULAIR

Strijden voor een betere wereld, dat zat er al van jongs af aan in bij Robert Housmans (1974). Hij ging daarom het leger in om een bijdrage te leveren aan vrede en veiligheid en daarmee dus die betere wereld.
Een ongeval en een (lange) revalidatieperiode dwongen hem een andere beroepsrichting te kiezen en dat werd – naast een eigen bedrijf – de politiek. Nu is hij gedeputeerde bij de Provincie Limburg. Lees meer over de vader, stiefvader, echtgenoot, bestuurder, harde werker, pragmaat…

Frauke van der Loop – Brouwer, 38 jaar, getrouwd, senior adviseur @Stichting Lezen en Schrijven, woont in Venlo. Actief met sporten, keramieken, bakken, huis verbouwen en politiek. In 2011 kochten we ons klushuis. Veel te groot voor ons samen, maar we zouden de kamers vullen met kinderen. Nu in 2021 kunnen we zeggen dat die kinderkamers nooit gevuld gaan worden. De persoonlijke en dierbare babyspullen die we tussendoor gekocht hebben zijn intussen in een mooie doos op zolder verzameld. Want mijn man en ik zijn ongewenst kinderloos.

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Zij groeide op in Hoensbroek, maar daar woont ze allang niet meer. Midden-Limburg is nu al een hele tijd het thuis van Nicole Ramaekers (53). Toch is ze sinds drie jaar weer terug in het hart van Zuid-Limburg: niet wonend, maar wel werkend als gemeentesecretaris bij de gemeente Beekdaelen. Ze voelt zich er als een vis in het water. Fulltime aan de slag als leidinggevende van de ambtelijke organisatie en de rest van de tijd met volle teugen genietend van haar gezin met drie pubers. Nicole is trots op deze combi. En hoopt dat meer vrouwen net als zijzelf werk maken van economische onafhankelijkheid en ook kiezen voor een gezin. Het kán.

Coronatijd of niet, ook in 2021 is er uiteraard onze nieuwjaarsbijeenkomst. Juist in deze tijd is het belangrijk om geïnspireerd te worden, nieuwe mensen te leren kennen en vooruit te kijken. Proost jij 21 januari mee met ons? 

Wist jij dat mannen meer verdienen omdat ze man zijn? Wist jij dat Nederlandse vrouwen vandaag gemiddeld nog steeds 14,8 procent minder verdienen dan mannen? 'Ik wist dit ook niet. Nu ik dat wel weet, wil ik er iets aan doen. Dat kan ik niet alleen, daarbij heb ik jullie hulp nodig!'

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.