VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Marjanne Wassink, 'Over vrouwen in de media'


Ze pleit al jaren voor een databank met deskundige vrouwen uit Limburg. Jammer dat het er nog niet is,’ zegt Marjanne Wassink. Als journalist en presentator brengt ze vrouwen en de media graag met elkaar in contact.
Marjanne Wassink: Ik leer vrouwen graag hoe ze zich kunnen voorbereiden op presentatie in de media.
Marjanne Wassink heeft in het verleden gewerkt in Hilversum bij ‘Achter het nieuws’ en ‘Met het oog op morgen’ en bij de regionale omroep in Limburg L1.

‘Ik heb heel veel aan mijn ervaring als televisiepresentator. Op dit moment maak en presenteer ik het tv-programma: Villa politica Roermond, dat wordt uitgezonden via Facebook, onze website en YouTube. Dat vind ik heel leuk om te doen. Daarnaast ben ik dagvoorzitter en debatleider, woordvoerder crisiscommunicatie bij Chemelot en ik geef mediatrainingen, ook voor de Kweekvijver van FAM!

Hoe kun je jezelf het beste presenteren, waarop moet je letten? Hoe doe je dat dan, jezelf voorbereiden? Ik wijs mensen erop dat ze elk media-optreden serieus moeten nemen. Denk maar niet dat een ervaren politicus of politica onvoorbereid ergens naar toegaat. Voorbereiding is waanzinnig belangrijk.’

Iedereen wil meer vrouwen ...

Volgens Marjanne is het nog steeds moeilijk voor de media om vrouwelijke gasten te vinden. ‘Het aantal vrouwen in kranten, op tv en in andere media is ver onder de maat. L1 besteedt één keer per jaar extra aandacht aan meer vrouwen in de media. Iedereen wil meer vrouwen, maar het lukt toch niet. Daarom is het ook zo belangrijk dat FAM! de kweekvijver ‘Meer Vrouwen in de Politiek’ aanbiedt. En het mooie is dat er ook daadwerkelijk vrouwen doorstromen naar de actieve politiek. Het zal nog lang duren voordat het een gezonde fiftyfifty-verhouding is, maar we zijn op de goede weg.’

Goede gasten

‘Het gaat om een cultuurverandering. Ik begrijp best dat een journalist soms, ook uit gemak, voor die bekende man gaat. Maar het wordt echt tijd dat er meer vrouwen aanschuiven als gast. Dus moeten  journalisten verder zoeken dan ze gewend zijn. Dat moet toch lukken? Er zitten op de redacties van al die praatprogramma’s nota bene heel veel vrouwen!

Vrouwen moeten ook wel willen natuurlijk. In nieuwspanels worden gasten gezocht die kort en bondig hun commentaar geven op nieuwsontwikkelingen en allerlei andere onderwerpen. Dan moet je niet te aardig willen zijn, maar zeggen waar het op staat. Vrouwen hebben daar nu eenmaal meer moeite mee.

Toch vinden veel vrouwen het belangrijk om naar buiten te treden. Maar ze moeten zichzelf kenbaar maken bij de media. Zeg wie je bent en over welke onderwerpen je graag eens wordt geïnterviewd of wilt meepraten. Dát is misschien wel het allerbelangrijkste om meer vrouwen op tv te zien, op de radio te horen of in de krant terug te zien. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om vrouwen te leren hoe ze zelf de boer op kunnen gaan en daarom doe ik mee aan het kweekvijverproject van FAM!’

Databank

‘Maar een databank in Limburg maakt het natuurlijk nog veel makkelijker voor vrouwen om zich te melden met hun specialisme, niet alleen bij de media, ook als spreker of voor andere presentaties of besturen. Limburg heeft nou eenmaal een speciale positie. We zitten hier wat verder weg van het vuur.

Bij de zoektocht naar een deskundige wordt soms iemand gevraagd uit Wageningen of Amsterdam, terwijl een vrouw uit Venlo dan niet in beeld is, simpelweg omdat niemand in de media haar kent. Dat is niet alleen jammer voor die vrouw, maar een gemiste kans voor ons allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat een databank met vrouwen uit Limburg positief werkt voor deskundige vrouwen uit Limburg en voor de media.

Vrouwen met een helder doel voor ogen, women who don’t take no for an answer, komen er vaak wel; toch is de databank ook voor hen handig om zich te profileren. Mijn boodschap aan vrouwen die gezien willen worden is: gá er voor. Wacht niet tot ze jou bellen. Doe er zelf iets aan, treed uit je comfortzone. Je hebt je eigen lot in handen!’POPULAIR

Gynaecoloog worden was ooit haar droom. Toch is Chahinda Ghossein-Doha nu op weg om een heel bevlogen cardioloog te worden. Iets heel verdrietigs heeft haar de juiste weg gewezen. Wel heeft ze nog een link naar haar vroegere droom. 
Zij is als onderdeel van een medisch team verbonden aan het Queen of Hearts programma dat onderzoek doet naar het beperken van risico’s van zwangerschapscomplicaties en de nasleep.

Ze gooien met het onderzoek landelijk hoge ogen. Lees in dit artikel waarom ze de switch maakte naar cardiologie en wat Eva Jinek en Positieve Gezondheid met Chahinda te maken hebben. En weet jij al waar ze heel gelukkig van wordt?

Annick Teeuwen (38) had altijd al een heel groot rechtvaardigheidsgevoel. En zeker als het aankomt op gendergelijkheid. Op de kleuterschool moest ze al een keer naar de gang verhuizen, omdat ze het niet eerlijk vond – én er iets van zei tegen de juf – dat in haar ogen jongens voorgetrokken werden. Niet gek dus dat ze jaren later solliciteerde naar de baan van directeur bij FAM! Netwerk en sinds 12 augustus 2019 ook in die functie werkt bij de stichting. In dit artikel geven we je in vogelvlucht een kijkje in haar leven en ontdek je meer over wat Toyota, Beijing, Kunrade, Maastricht en niet te vergeten Baer en Anthony met Annick te maken hebben.
Foto: Hugo Thomassen

In navolging van de voorgaande succesvolle online trainingen: STERK ONDERHANDELEN, BEWUST BEÏNVLOEDEN en DIGITAAL BEÏNVLOEDEN, starten we op 28 september met de training KRACHTIG PRESENTEREN. In de challenges komen de volgende thema’s aan bod: persoonlijk presenteren, een spetterende opening, boeiend spreken, het gebruik van handen en houding, betrek je publiek en spreken als Obama. Eenvoudige technieken met een spetterend resultaat! 

Al vijf jaar is Sanaa Al Ghazali (48) uit Syrië in Nederland. Met haar jongste dochter had ze in zeven maanden tijd al vijf asielzoekerscentra van binnen gezien toen ze herenigd is met haar man en twee oudste kinderen. 

Een aantal tips van Ype Bote Bonnema wat je als bedrijf kunt doen om meer jongeren enthousiast te krijgen voor techniek!

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

Fotograaf Anne van Zantwijk

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.