VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Marianne Smitsmans, 'Brutale meisjes komen overal'


Marianne Smitsmans-Burhenne, wethouder van Roermond, houdt van het vertellen van verhalen en hoopt dat vrouwen daardoor geïnspireerd raken. ‘Om wethouders hangt het beeld van succes. Maar de weg ernaartoe is ook belangrijk: de dilemma’s en keuzes, successen en kansen. Ik wil vrouwen graag laten zien dat ik een vrouw ben als zij, dat zij hetzelfde kunnen bereiken.’


Ze hoopt dat vrouwen na bijvoorbeeld een bijeenkomst van Meer Vrouwen In de Politiek naar buiten gaan met het idee dat zij dat ook kunnen: ‘De politiek is toegankelijk, iedereen kan kansen pakken.’ Marianne Smitsmans vervolgt: ‘Ik heb kansen gekregen, maar het heeft ook te maken met kansen zien en er zelf om vragen. Als je vraagt, krijg je vaak veel meer kansen dan je zelf denkt.

Ik ben opgegroeid in een echte volkswijk. Dat heeft mijn drijfveren mede bepaald. Ik heb veel dingen gezien, situaties waarin mensen geen kansen kregen. Talent dat niet tot zijn recht komt vanwege een gebrek aan geld en mogelijkheden. Ik ben begonnen met een baan in wat toen nog de zwakzinnigenzorg was, nu de Jeugdzorg. Dat was een keuze. Ik vond dat ik daar het beste een bijdrage kon leveren aan de sociale problematiek.

Via Jeugdzorg ben ik in het onderwijs beland, eerst als docent Nederlands. Daarna heb ik gesolliciteerd naar een leidinggevende functie op de afdeling Zorg en Welzijn van het ROC. Ik had verwacht dat andere collega’s eerder in aanmerking zouden komen voor de functie. Maar ik heb toch gesolliciteerd en ben het toen ook geworden.’

Bovenaan de lijst

Rond de eeuwwisseling kwam Marianne Smitsmans in contact met de fractie van GroenLinks. ‘Tof Thissen vroeg mij om te komen kijken bij een van de raadscommissies. Ik heb nooit politieke ambities gehad maar was wel maatschappelijk betrokken. Blijkbaar was ik hem opgevallen. Het commissiewerk sprak mij aan: dit moet ik doen, dit is de juiste plek om mijn mening te geven en invloed uit te oefenen.

Na het werk in de commissies ben ik 2002 als raadslid actief geworden. Bij de lijst voor de gemeenteraad heb ik gezegd: ik wil op de lijst staan maar dan wel op een verkiesbare plek. Ik wil niet voor spek en bonen meedoen. En bij de volgende verkiezingen heb ik aangegeven: nu wil ik lijsttrekker worden. Kansen krijg je niet vanzelf, kansen moet je ook vragen.

Als ik terugkijk op mijn tien jaar als raadslid, dan heb ik wel invloed kunnen uitoefenen. Maar als lid van een kleine oppositiepartij had ik minder invloed dan nu in mijn functie als wethouder. Mijn portefeuille omvat sociaal domein; voor mij een vanzelfsprekende portefeuille aangezien ik me als raadslid altijd voor dit thema sterk heb gemaakt. Binnen het sociaal domein heb ik de afgelopen jaren heel wat in beweging gezet.

(lachend) Nee, dat is niet iets wat vrouwen snel zeggen. Maar voor dementievriendelijk Roermond hebben we zelfs Europese erkenning gekregen. En ik zet me in voor een inclusieve samenleving, dat iedereen zichzelf mag zijn. De positie van vrouwen is meer zichtbaar, de diversiteit van mensen wordt meer benoemd en staat beter op het netvlies.’

Tegen de stroom in

‘Mijn rolmodellen komen vooral uit mijn eigen omgeving. Ik ben niet vlug onder de indruk van mensen met belangrijke functies of imposante carrières. Lilianne Ploumen vind ik geweldig, ze hoort voor mij in een rijtje van vrouwen uit Roermondse Veld die de touwtjes aan elkaar moeten knopen en tegen de stroom in zwemmen. Mijn voorbeelden zijn vaak vrouwen die zich met weinig middelen in moeilijke omstandigheden staande moeten houden en tegelijk een veilige omgeving voor hun kinderen weten te creëren.’

Marianne Smitsmans ziet de emancipatie van vrouwen wel stagneren. Nog steeds werkt 75 procent van de vrouwen parttime terwijl hun partner een fulltime baan heeft. Ruim 40 procent van de vrouwen stopt of gaat minder werken na de geboorte van hun eerste kind. De meeste vrouwen in de bijstand zijn gescheiden vrouwen met kinderen.

‘En het zit ook in de taal. Mannen zeggen: ik heb een papadag. Maar moeders zeggen nooit: nu heb ik vier mamadagen. Mamadag is normaal. Wanneer we dat echt willen veranderen, moeten we beginnen bij de opvoeding.

Ik heb zes kleinkinderen en begon met het idee dat ik mijn kleindochters moest leren over kansen, gelijkwaardig zijn en recht hebben op dezelfde behandeling. Maar het geldt ook voor mijn kleinzonen, dat ze nu al leren hoe ze ermee moeten omgaan dat vrouwen bijvoorbeeld wethouder zijn en dat zij een evenredig aandeel hebben in de opvoeding van kinderen.’

 POPULAIR

Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

Misschien denken sommigen van wel, maar Stichting FAM! heeft zeker niet uitsluitend vrouwen in haar netwerk. Ook genoeg mannen maken er deel van uit.

Een van hen is Michel van Smoorenburg, senior arbeidsmarktadviseur bij UWV. Hij is al zo’n 10 jaar een graag geziene gast bij FAM! Michel doet met plezier uit de doeken hoe het zit met de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt.

We verzamelen tips en informatie om ouders te helpen om hun kinderen bezig te houden. Thuiswerken, de kinderen bezig houden en ook nog onderwijs geven, het is een hele uitdaging. Wie heeft er nog handige tips over onderwijs, knutselen etc. Laat het ons alsjeblieft weten dan voegen wij dit bij elkaar en kunnen we het gaan delen met iedereen. #coronahulp #voorouders #famnetwerk

We mogen terugkijken op een succesvolle bijeenkomst. Onze belofte ‘vandaag zetten wij vrouwen in hun kracht’ hebben we meer dan waar kunnen maken.

 

Op zondag 8 maart, internationale vrouwendag, was Marijke Sniekers te gast bij het L1 radioprogramma De Stemming. Marijke sprak over haar onderzoek naar het leven van jonge moeders. Ze ging hierover in gesprek met Simone Knops, jeugdconsulente bij het expertiseteam van gemeente Heerlen, die sprak over het Jonge Ouders Project (JOP). 

 

Binnen de Nationale Politie bestaan tien eenheden waarvan Limburg er een is. Ingrid Schäfer-Poels (43) is politiechef van Eenheid Limburg, zeg maar van Eijsden tot de Mookerheide, en is eindverantwoordelijk voor het politiewerk van ruim 3.000 medewerkers.

Beste deelnemers,

Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben wij besloten de bijeenkomst ‘Better an oops!, than a what if? van Ingeborg Dijkstra’, niet door te laten gaan. We bieden als alternatief de informatie over zichtbaarheid in de media op een later tijdstip digitaal aan. Excuses voor het ongemak.

 

Franca Zegers-van Berlo is 46 jaar. Zij sleutelt van jongs af aan al graag aan auto’s. Niet gek dus dat ze automonteur is geworden.

Sinds 2 jaar runt ze haar eigen garagebedrijf Autoservice Franca in Panningen.

Ondanks stereotyperingen over jonge moeders en moeilijkheden die zij ervaren, toont Marijke aan dat jonge moeders verantwoordelijkheid nemen. Ze schetst het beeld van zorgzame moeders, betrokken medewerkers en gemotiveerde studenten, die kinderopvang regelen met (groot)ouders en vrienden wanneer ze werken of studeren.

Antropoloog en bestuurslid van FAM!, Marijke Sniekers.

De samenleving houdt geen rekening met jonge moeders, dat is het grootste probleem voor jonge moeders. Een blik in de kinderwagen. Een blik op de jonge vrouw ernaast. En dan de opmerking: ‘Is die van jou? Jij bent er vroeg bij zeg’.

In mei van dit jaar zijn we gestart met weer een nieuw, jaarlijks terugkerend, kweekvijvertraject voor politica. Vanwege het overweldigende animo hebben we nog een tweede traject opgestart. In het tweede traject lag de focus minder op 'meer vrouwen in de politiek' en meer op empowerment.

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.