VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Interview met Ilse Meelberghs: Hoe je de verandering doet, ís de verandering.
Er was eens… een bedrijfseconoom die na een aantal omzwervingen procesbegeleider werd in persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt wonderlijk, maar dat is het ook weer niet, heb ik me laten vertellen door Ilse Meelberghs uit Herkenbosch. Een bedrijfseconoom is namelijk van het geld en van de processen.
Fotocredit: Hans Stockmans
Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk


Op dat laatste ligt ook de focus bij persoonlijke ontwikkeling. Ilse, die een paar maanden 50 is, heeft sinds 2019 een eigen bedrijf aan huis: Momenten van Impact, waarbij ze mensen en bedrijven helpt met hun veranderingsproces. Ook wandelt ze graag op blote voeten, is ze echtgenote van Bas en moeder van 3 studerende zonen.

Niet alléén naar geld kijken
Ilse vertelt: “Ik ben van huis uit bedrijfseconoom, gefocust op processen en cijfers dus. Maar gaandeweg kwam ik er wel achter dat de wereld niet alleen draait om cijfers en geld. Ik vroeg me af: kan dit niet anders? Kan ik niet op een of andere manier een bijdrage leveren dat bedrijfseconomen breder gaan kijken? Ik ben toen het onderwijs ingegaan, bij de bedrijfseconomen en accountants in opleiding. Zodat ze meteen bij het leren van het vak ook meekrijgen om naar andere effecten te kijken dan alleen het financiële stuk.

Persoonlijke motivatie aanspreken
In het begin vroeg ik hoe ze de les vonden en of ze alles begrepen hadden. Steevast zeiden ze dan allemaal: ‘goed en ja, we hebben het begrepen’. Toch was er nog ruimte voor verbetering. Ik moest meer de persoonlijke motivatie aanspreken. En dat vind ik echt een waanzinnig boeiend proces. Het bleek dat hoe actiever studenten Bedrijfseconomie bezig zijn met de stof, hoe effectiever. Dat paste ik toe. 10 minuten uitleg en de rest van de les liet ik hen opdrachten uitwerken met ondersteuning van elkaar. Je zag ze echt met de stof aan de slag gaan. Daardoor waren de tentamenresultaten beter dan voorheen en leerden ze samenwerken. In het begin was de feedback van de studenten: onze docent legt niet goed uit. Wennen aan een nieuwe werkwijze vergt uitleg van het waarom van de verandering. Keer op keer.

De gewenste verandering bereiken
Ik heb daarna meegedaan aan een curriculumvernieuwingsproces: het herschrijven van de leerdoelen van een opleiding en de route ernaartoe. Zo’n proces is mij op het lijf geschreven. Als iemand weet waar hij naartoe wil en hij zit even ‘vast’, dan vind ik het heel leuk om uit te vinden waar het aan schort. En wat hij moet doen om weer verder te kunnen. Dat ben ik dus uiteindelijk ook gaan doen in mijn eigen bedrijf: op weg gaan naar de gewenste verandering. Hierbij moet je: je richting bepalen, hindernissen uit de weg ruimen en vooral volhouden. Als je je aan deze 3 regels houdt, heb je aan het einde van de rit de gewenste verandering. En omdat dat soms lastig is ondersteun ik daar graag bij.

Hoe je de verandering doet, ís de verandering
Verandertrajecten willen we in de praktijk het liefst snel achter de rug hebben. Maar je kunt juist veel winnen door het bewust te doen. Neem een fusie. De verandering begint bij de aankondiging en loopt nog door tot na de implementatie. Het is niet meteen klaar. Als medewerkers in die periode niet anders zijn gaan denken en zich niet persoonlijk ontwikkeld hebben, vervallen ze snel terug in het oude. Daarin zijn ze echt heel briljant. Met mijn bedrijf wil ik flexibele ondersteuning geven. Het streven is naar eigenaarschap. Dan loopt iedereen zijn eigen routing naar de verandering. Iedereen begint op een ander punt en loopt wat andere wegen, maar uiteindelijk komen ze uit bij de gezamenlijke gewenste verandering. En dat is heel goed. Heel veel trajecten zijn bedacht op: iedereen doet hetzelfde. Zo krijg je weerstand en verlies je ontwikkelkansen.

Van koekjes hondenvoer maken
Als bedrijfseconoom ben ik heel goed in processen en het analyseren ervan. Heel boeiend is het voor mij om te zien dat bedrijven meer betrokken mensen willen, terwijl ze bijvoorbeeld wel alle werkvormen, vergaderingen en zo, hetzelfde houden. Dat gaat niet. Als je in plaats van koekjes hondenvoer wilt gaan maken, moet je je fabriek ombouwen. Dat is heel simpel. Ik ben blij dat ik dat analytische stuk ook ontwikkeld heb. Dat komt me nu erg van pas. Wat zie ik en wat klopt hier niet?! Daar maak ik dan een soort stroomschema van in mijn hoofd. Daarnaast zijn natuur en verhalen waanzinnig goede instrumenten als het gaat om het onbewuste stuk van zo’n verandering. Op veel plekken is dat not done. Maar ik ben Ilse en ik heb dat gewoon – net als feedback en reflectie – verwerkt in mijn eigen bedrijf Momenten van Impact.

Sokken niet aan de wilgen gehangen
Vorig jaar werd ik uitgedaagd om een wandeling te maken langs de grenzen van Limburg: 550 kilometer om de ‘ziel’ van de tocht te ontdekken. Je moet weten dat ik als het even kan op blote voeten wandel. Maar omdat er op de meeste routes grind ligt – en dat echt pijn doet aan mijn voeten – draag ik sokken. Ook heb ik tijdens een wandeling altijd Oreo bij me. En nee, dat is geen koekje, maar mijn lieve, energieke border collie. Halverwege had ik mijn sokken aan de wilgen kunnen hangen; meer dan 250 kilometer is een mooie afstand. Maar de ‘ziel’ van de tocht kan ik natuurlijk pas echt ervaren als ik doorga tot aan het eindpunt. Ik was intrinsiek gemotiveerd. Wil je  veranderen volhouden dan helpt intrinsieke motivatie enorm.

Verandering is niet pijnloos
Een duurzamere wereld is van wezenlijk belang. Wij als gezin zijn hier al jaren mee bezig. Ons hele huis is dan ook duurzaam. Dat is een van de redenen dat ik mijn bedrijf thuis gevestigd heb. Ik wil namelijk mensen ook hierbij helpen. Hen handvatten geven richting een duurzamer leven. Net als alle veranderingen is dit niet makkelijk en zeker niet pijnloos. Je zult dingen waaraan je al jaren gewend bent achter je moeten laten en overtuigingen moet je overboord gooien. Maar ik kan je leren te veranderen op een manier, zodat jij het aankunt, dat je gemakkelijker overgaat naar een duurzamere wereld. Als iemand weer verder kan richting zijn gewenste verandering – op dit of een ander gebied – door iets wat ik doe of zeg, dan word ik daar heel blij van.”POPULAIR

 

Haar stem klinkt als muziek in de oren. Toch is Kirsten Paulus absoluut geen nachtegaal, vertrouwde ze me toe. Als kleine meid van 8 jaar wist zij al dat ze nieuwslezeres wilde worden. Kleine Kirsten vertelde tijdens lange toiletbezoeken aan de wandtegeltjes het nieuws van die dag.

De ooit o zo verlegen bindster van bloemen is nu sinds jaar en dag een verbindster van mensen. Aangenaam: Agnes Stijnen. Overal waar je komt of kijkt, is de 60-jarige Melickse. Voor de camera, met een microfoon in de hand, als zelfstandig trouwambtenaar, als vrijwilliger bij Brownies & downieS, als lachyoga-coach.
En dan zijn we er nog niet. Ze vindt het heerlijk om mensen te verbinden. Of het nu in de echt is of tot pas geleden de gasten met uiteenlopende onderwerpen op de bank van Sjpek mit Eier. Dat is Agnes op haar best.

Onze nieuwsbrief is weer uit. Met tips van 'working moms', rolmodellen aan het woord, een interactieve workshop, het magazine over de Gezonde basisschool en meer.

>>> Lees hier de nieuwsbrief

Met een goede eerste indruk leg je de basis voor je loopbaan en creëer je kansen. Een (gratis) interactieve workshop, waarin je leert

- welke eerste indruk jij maakt
- hoe je op een juiste manier zichtbaar wordt
- hoe je serieus genomen wordt.

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

En nu in Corona tijd is dat een extra uitdaging! Productief thuiswerken, een liefdevolle moeder zijn en óók nog je relatie goed houden? In de reeks ‘Working moms’ geeft ze het woord aan inspirerende vrouwen.

Lees onderstaande interviews.

Fotograaf Anne van Zantwijk

In 2015 ging in Parkstad de Gezonde Basisschool van de Toekomst van start. Waar deze ontwikkeling aanvankelijk beperkt bleef tot de regio Parkstad, krijgt de opschaling in heel Limburg en zelfs buiten limburg nu steeds meer gestalte.


De landelijke aandacht komt ondermeer tot uiting in de directe betrokkenheid van de ministeries van VWS en OC&W.


Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.