VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Interview met Ilse Meelberghs: Hoe je de verandering doet, ís de verandering.
Er was eens… een bedrijfseconoom die na een aantal omzwervingen procesbegeleider werd in persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt wonderlijk, maar dat is het ook weer niet, heb ik me laten vertellen door Ilse Meelberghs uit Herkenbosch. Een bedrijfseconoom is namelijk van het geld en van de processen.
Fotocredit: Hans Stockmans
Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk


Op dat laatste ligt ook de focus bij persoonlijke ontwikkeling. Ilse, die een paar maanden 50 is, heeft sinds 2019 een eigen bedrijf aan huis: Momenten van Impact, waarbij ze mensen en bedrijven helpt met hun veranderingsproces. Ook wandelt ze graag op blote voeten, is ze echtgenote van Bas en moeder van 3 studerende zonen.

Niet alléén naar geld kijken
Ilse vertelt: “Ik ben van huis uit bedrijfseconoom, gefocust op processen en cijfers dus. Maar gaandeweg kwam ik er wel achter dat de wereld niet alleen draait om cijfers en geld. Ik vroeg me af: kan dit niet anders? Kan ik niet op een of andere manier een bijdrage leveren dat bedrijfseconomen breder gaan kijken? Ik ben toen het onderwijs ingegaan, bij de bedrijfseconomen en accountants in opleiding. Zodat ze meteen bij het leren van het vak ook meekrijgen om naar andere effecten te kijken dan alleen het financiële stuk.

Persoonlijke motivatie aanspreken
In het begin vroeg ik hoe ze de les vonden en of ze alles begrepen hadden. Steevast zeiden ze dan allemaal: ‘goed en ja, we hebben het begrepen’. Toch was er nog ruimte voor verbetering. Ik moest meer de persoonlijke motivatie aanspreken. En dat vind ik echt een waanzinnig boeiend proces. Het bleek dat hoe actiever studenten Bedrijfseconomie bezig zijn met de stof, hoe effectiever. Dat paste ik toe. 10 minuten uitleg en de rest van de les liet ik hen opdrachten uitwerken met ondersteuning van elkaar. Je zag ze echt met de stof aan de slag gaan. Daardoor waren de tentamenresultaten beter dan voorheen en leerden ze samenwerken. In het begin was de feedback van de studenten: onze docent legt niet goed uit. Wennen aan een nieuwe werkwijze vergt uitleg van het waarom van de verandering. Keer op keer.

De gewenste verandering bereiken
Ik heb daarna meegedaan aan een curriculumvernieuwingsproces: het herschrijven van de leerdoelen van een opleiding en de route ernaartoe. Zo’n proces is mij op het lijf geschreven. Als iemand weet waar hij naartoe wil en hij zit even ‘vast’, dan vind ik het heel leuk om uit te vinden waar het aan schort. En wat hij moet doen om weer verder te kunnen. Dat ben ik dus uiteindelijk ook gaan doen in mijn eigen bedrijf: op weg gaan naar de gewenste verandering. Hierbij moet je: je richting bepalen, hindernissen uit de weg ruimen en vooral volhouden. Als je je aan deze 3 regels houdt, heb je aan het einde van de rit de gewenste verandering. En omdat dat soms lastig is ondersteun ik daar graag bij.

Hoe je de verandering doet, ís de verandering
Verandertrajecten willen we in de praktijk het liefst snel achter de rug hebben. Maar je kunt juist veel winnen door het bewust te doen. Neem een fusie. De verandering begint bij de aankondiging en loopt nog door tot na de implementatie. Het is niet meteen klaar. Als medewerkers in die periode niet anders zijn gaan denken en zich niet persoonlijk ontwikkeld hebben, vervallen ze snel terug in het oude. Daarin zijn ze echt heel briljant. Met mijn bedrijf wil ik flexibele ondersteuning geven. Het streven is naar eigenaarschap. Dan loopt iedereen zijn eigen routing naar de verandering. Iedereen begint op een ander punt en loopt wat andere wegen, maar uiteindelijk komen ze uit bij de gezamenlijke gewenste verandering. En dat is heel goed. Heel veel trajecten zijn bedacht op: iedereen doet hetzelfde. Zo krijg je weerstand en verlies je ontwikkelkansen.

Van koekjes hondenvoer maken
Als bedrijfseconoom ben ik heel goed in processen en het analyseren ervan. Heel boeiend is het voor mij om te zien dat bedrijven meer betrokken mensen willen, terwijl ze bijvoorbeeld wel alle werkvormen, vergaderingen en zo, hetzelfde houden. Dat gaat niet. Als je in plaats van koekjes hondenvoer wilt gaan maken, moet je je fabriek ombouwen. Dat is heel simpel. Ik ben blij dat ik dat analytische stuk ook ontwikkeld heb. Dat komt me nu erg van pas. Wat zie ik en wat klopt hier niet?! Daar maak ik dan een soort stroomschema van in mijn hoofd. Daarnaast zijn natuur en verhalen waanzinnig goede instrumenten als het gaat om het onbewuste stuk van zo’n verandering. Op veel plekken is dat not done. Maar ik ben Ilse en ik heb dat gewoon – net als feedback en reflectie – verwerkt in mijn eigen bedrijf Momenten van Impact.

Sokken niet aan de wilgen gehangen
Vorig jaar werd ik uitgedaagd om een wandeling te maken langs de grenzen van Limburg: 550 kilometer om de ‘ziel’ van de tocht te ontdekken. Je moet weten dat ik als het even kan op blote voeten wandel. Maar omdat er op de meeste routes grind ligt – en dat echt pijn doet aan mijn voeten – draag ik sokken. Ook heb ik tijdens een wandeling altijd Oreo bij me. En nee, dat is geen koekje, maar mijn lieve, energieke border collie. Halverwege had ik mijn sokken aan de wilgen kunnen hangen; meer dan 250 kilometer is een mooie afstand. Maar de ‘ziel’ van de tocht kan ik natuurlijk pas echt ervaren als ik doorga tot aan het eindpunt. Ik was intrinsiek gemotiveerd. Wil je  veranderen volhouden dan helpt intrinsieke motivatie enorm.

Verandering is niet pijnloos
Een duurzamere wereld is van wezenlijk belang. Wij als gezin zijn hier al jaren mee bezig. Ons hele huis is dan ook duurzaam. Dat is een van de redenen dat ik mijn bedrijf thuis gevestigd heb. Ik wil namelijk mensen ook hierbij helpen. Hen handvatten geven richting een duurzamer leven. Net als alle veranderingen is dit niet makkelijk en zeker niet pijnloos. Je zult dingen waaraan je al jaren gewend bent achter je moeten laten en overtuigingen moet je overboord gooien. Maar ik kan je leren te veranderen op een manier, zodat jij het aankunt, dat je gemakkelijker overgaat naar een duurzamere wereld. Als iemand weer verder kan richting zijn gewenste verandering – op dit of een ander gebied – door iets wat ik doe of zeg, dan word ik daar heel blij van.”POPULAIR

Over FAM!


FAM! Is een maatschappelijke organisatie die zich beweegt op het terrein van leefbaarheid en actief burgerschap, emancipatie, empowerment, diversiteit en (arbeids- sociaal maatschappelijke en politieke) participatie. Kernwoorden zijn verbinden, doorbreken en vernieuwen.

Er was eens… een bedrijfseconoom die na een aantal omzwervingen procesbegeleider werd in persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt wonderlijk, maar dat is het ook weer niet, heb ik me laten vertellen door Ilse Meelberghs uit Herkenbosch. Een bedrijfseconoom is namelijk van het geld en van de processen.
Fotocredit: Hans Stockmans

Interactieve & uitdagende cursus gedurende zes weken, met persoonlijke feedback.

Liefde voor taal en haar krantenhart heeft de 52-jarige Monique Parren gebracht waar ze nu is: dag- en avondchef bij De Limburger. Op 15- of 16-jarige leeftijd wist de van oorsprong Thornse al dat ze journalistiek zou gaan studeren.
De altijd nieuwsgierige, onderzoekende en ontdekkende Monique meldde zich daarom in 1985 met haar kersverse havodiploma bij de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Fotocredit: De Limburger

Als je Aleida Berghorst hoort praten over haar grote hobby koken – en dan met name over haar ´beruchte´ babi pangang – dan denk je dat ze de scepter zwaait in een keuken van een restaurant. Maar niets is minder waar. De 36-jarige inwoonster van Sittard heeft namelijk nog een veel grotere hobby en dat is de politiek.
Niet voor niets dus dat ze al bijna 17 jaar PvdA-lid is. En vanaf 2015 is Aleida Statenlid bij de provincie Limburg. Ook is zij adviseur bij de stichting Lezen en Schrijven, waar ze laaggeletterdheid aanpakken. De meester in de rechten is een bezige bij. Hoe houdt zij toch al die ballen in de lucht?

Onderhandelen is een belangrijke vaardigheid, in het bijzonder nu in de uitdagende economische periode die eraan zit te komen. FAM! en SMKK helpen jullie graag vooruit en bieden de cursus “Sterk Onderhandelen” aan, die al tijdens de Lock-down begint. Om zo de mogelijkheid te geven om je ook in deze tijd te blijven ontwikkelen. In het najaar wanneer de intelligente lock-down (hopelijk) voorbij is, gaan we fysiek bij elkaar komen voor een grand finale op 19 september in Roermond. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

De nieuwste inzichten worden gedeeld en op interactieve wijze krijgen de deelnemers praktische tips, technieken en trucs om de ander mee te krijgen. De cursus start online met een speciaal ontwikkelde app waarin je 12 weken iedere twee weken een challenge krijgt. Een challenge bestaat uit een pakkende intro video met een techniek. De deelnemers nemen vervolgens een kort filmpje van zichzelf op. Ilona Eichhorn van Debat.nl geeft persoonlijke feedback op je filmpje, om zo de vaardigheden verder te kunnen versterken. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

 

Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

We verzamelen tips en informatie om ouders te helpen om hun kinderen bezig te houden. Thuiswerken, de kinderen bezig houden en ook nog onderwijs geven, het is een hele uitdaging. Wie heeft er nog handige tips over onderwijs, knutselen etc. Laat het ons alsjeblieft weten dan voegen wij dit bij elkaar en kunnen we het gaan delen met iedereen. #coronahulp #voorouders #famnetwerk

In mei van dit jaar zijn we gestart met weer een nieuw, jaarlijks terugkerend, kweekvijvertraject voor politica. Vanwege het overweldigende animo hebben we nog een tweede traject opgestart. In het tweede traject lag de focus minder op 'meer vrouwen in de politiek' en meer op empowerment.

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.