VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Ik werk liever dan dat ik wakker lig, en ga piekeren


Catharina Rinzema (35) was zwanger toen ze kandidaat was voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Tijdens de campagne bedacht ze hoe ze de 15.000 mensen die op haar hadden gestemd het beste kon vertegenwoordigen.


KAN HET BETER?

Lang en ik verloor veel bloed. De emoties daarna waren overweldigend: de blijdschap , maar ook zelf moeten herstellen in het ziekenhuis. In het begin voelde ik me overdag vaak een schim van mezelf. Ik realiseerde me hoe belangrijk het is dat er verlof en goede hulp be­ staat. Ik ben altijd iemand die maar door- en doorgaat, maar toen ik net moeder was, was het goed om even een 'kleiner wereldje' te hebben en een beetje in mijn cocon te kunnen zitten. Niet dat mijn hoofd stilstond, hoor.Juist tijdens mijn verlof bedacht ik dat geboorte­ zorg en extra ondersteuning na een zware bevalling in alle Europese landen goed gere­ geld zou moeten zijn. Hoe kan het beter voor jonge ouders? Hoe tillen we de zorg in armere EU-landen  naar een  hoger niveau? En  het  ouderschapsverlof, kan dat niet beter?

OP DE BRES
Dat plan werkte ik 's nachts, tussen het voeden, knuffelen en de poep­ luiers door uit. Tijdens mijn campagne had ik al een missie: opkomen voor vrouwen  die én een gezin én een carrière willen. Voor hen ging ik op de bres. Met een hoogzwangere buik ging ik op de foto voor mijn campagneposter, om te laten zien: dit kan gewoon. Toen bleek dat ik als nummer zes op de lijst - mijn partij behaalde vijf zetels -  niet meteen  in het Europees Parlement zou komen, wilde ik toch doorgaan  met mijn  plannen. Tijdens die slapeloze nachten, waarin  Elia zich soms wel drie of vier keer meldde, bedacht ik ook hoe vrouwen elkaar kunnen steunen.
Dan mailde ik mijn campagneteam om vier uur 's nachts: "Jongens, ik heb een goed idee!" Die moeren ook gedacht hebben: slááp jij nog wel? Ik sliep inderdaad minder. Maar ik werk liever door dan dat ik wakker lig en aan het piekeren sla. Zo ontstond het idee voor een interviewserie mee jonge moeders. Over  hoe ze alle ballen in de lucht houden: het moederschap, een baan, het huishouden. En dat in coronacijd. Overdag nam ik via Zoom de interviews af en 's nachts werkte ik ze uit. Soms zat ik op een man-asje naast Elia's bed. Als hij dan een kick gaf, stak ik even mijn hand door de spi jle n, zo van: mama is er nog. En dan kon ik ondertussen door mee mijn plannetjes.

PYJAMA, LAPTOP, KIND
Ik denk ook dat ik juist in die fase van de ideeën barstte omdat ik zelf moeder was en wist hoe kwetsbaar je dan kunt zijn. vVant iedereen denkt dat je het perfect moet doen, maar iedere jonge ouder voelt zichzelf soms onzeke r. Doe ik het wel goed? Ik wilde voorkomen dat al die verse moeders zich verloren zouden gaan voelen. In die nachten had ik de rijd om te puzzelen met een mooie lay-out voor de inte rvie ws, een goede Linkedin-post, dat soort dingen. Die interviews kregen duizenden views en veel reacties. Het zag er nog best professioneel uit, maar ik dacht ook weleens: jullie moesten eens wéten hoe ik eruitzag toen ik dit maakte. Pyjama aan, vermoeide bli k, kind in de armen. Daar kan ik achteraf dan wel om lachen. Het  is ook eigenlijk, nu  ik er zo over nadenk , precies wat ik hoop uit te dragen: het moederschap en werken, je doet gewoon je best, en probeert het allemaal samen te laten gaan.'

 

Bron: oudersvannu.nl - editie oktober 2020POPULAIR

Strijden voor een betere wereld, dat zat er al van jongs af aan in bij Robert Housmans (1974). Hij ging daarom het leger in om een bijdrage te leveren aan vrede en veiligheid en daarmee dus die betere wereld.
Een ongeval en een (lange) revalidatieperiode dwongen hem een andere beroepsrichting te kiezen en dat werd – naast een eigen bedrijf – de politiek. Nu is hij gedeputeerde bij de Provincie Limburg. Lees meer over de vader, stiefvader, echtgenoot, bestuurder, harde werker, pragmaat…

Frauke van der Loop – Brouwer, 38 jaar, getrouwd, senior adviseur @Stichting Lezen en Schrijven, woont in Venlo. Actief met sporten, keramieken, bakken, huis verbouwen en politiek. In 2011 kochten we ons klushuis. Veel te groot voor ons samen, maar we zouden de kamers vullen met kinderen. Nu in 2021 kunnen we zeggen dat die kinderkamers nooit gevuld gaan worden. De persoonlijke en dierbare babyspullen die we tussendoor gekocht hebben zijn intussen in een mooie doos op zolder verzameld. Want mijn man en ik zijn ongewenst kinderloos.

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Zij groeide op in Hoensbroek, maar daar woont ze allang niet meer. Midden-Limburg is nu al een hele tijd het thuis van Nicole Ramaekers (53). Toch is ze sinds drie jaar weer terug in het hart van Zuid-Limburg: niet wonend, maar wel werkend als gemeentesecretaris bij de gemeente Beekdaelen. Ze voelt zich er als een vis in het water. Fulltime aan de slag als leidinggevende van de ambtelijke organisatie en de rest van de tijd met volle teugen genietend van haar gezin met drie pubers. Nicole is trots op deze combi. En hoopt dat meer vrouwen net als zijzelf werk maken van economische onafhankelijkheid en ook kiezen voor een gezin. Het kán.

Coronatijd of niet, ook in 2021 is er uiteraard onze nieuwjaarsbijeenkomst. Juist in deze tijd is het belangrijk om geïnspireerd te worden, nieuwe mensen te leren kennen en vooruit te kijken. Proost jij 21 januari mee met ons? 

Wist jij dat mannen meer verdienen omdat ze man zijn? Wist jij dat Nederlandse vrouwen vandaag gemiddeld nog steeds 14,8 procent minder verdienen dan mannen? 'Ik wist dit ook niet. Nu ik dat wel weet, wil ik er iets aan doen. Dat kan ik niet alleen, daarbij heb ik jullie hulp nodig!'

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.