VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Ik verborg mijn psychische klachten, Mirte Sonntag
Korte bio

Mirte, 38 jaar, wonend te Roermond, alleenstaand en geen kinderen. Grafisch ontwerper bij Studio Zondag, ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en oprichter en hoofdredacteur van Tzitzo magazine.
Mijn verhaal

Al op jonge leeftijd werd ik geconfronteerd met hoe veroordelend mensen spraken over mijn psychisch zieke oma. Toen ik op de middelbare school zelf te maken kreeg met psychische klachten (een angst- en dwangstoornis) besloot ik dan ook dit verborgen te houden.

Ik zweeg erover dat ik therapie had, medicatie nodig had en  meerdere keren opgenomen werd. Mijn schaamte hierover was enorm en daardoor hield ik de buitenwereld een ‘picture perfect’ voor. En geloof me, er is 1 ding vermoeiender dan het hebben van een psychische kwetsbaarheid en dat is doen alsof je geen psychische kwetsbaarheid hebt. Het resultaat was dan ook dat het steeds slechter met me ging.
Pas toen ik 20 jaar later open werd over wat er met me aan de hand was, kon ik steun ervaren en leverde het ook herkenning op. Hierdoor ging ik me minder eenzaam voelen en begon ik mezelf te accepteren. Dat hielp mij enorm in mijn herstel.


Nu ben ik ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma, een organisatie die zich inzet om stigmatisering van psychische aandoeningen de wereld uit te helpen door bespreekbaarheid te stimuleren en door te streven naar bewustwording, gelijkwaardigheid, tolerantie en acceptatie. Vanuit die rol heb ik een tijdschrift -Tzitzo magazine- opgericht, waarin we door middel van persoonlijke verhalen openheid geven over psychische aandoeningen. Het is een blad dat hoop, steun en (h)erkenning biedt. Een groot deel van het taboe op psychische aandoeningen ontstaat door onwetendheid. Daar wil Tzitzo magazine iets aan veranderen!

Gouden tip: Wees open!

Een voordeel van open zijn over je psychische aandoening is dat je niet meer bang hoeft te zijn dat je geheim aan het licht komt. Je bent bevrijd van de angst die bij geheimhouding hoort. Of van de boosheid die je kunt voelen omdat je een deel van jezelf verborgen moet houden. Als je andere mensen vertelt over je aandoening, kun je ook je dagelijkse ervaringen makkelijker met hen delen. Een gevolg van je openheid is vaak dat je positieve reacties en steun van anderen ontvangt.

Als je zelf open bent ervaar je ook dat heel veel mensen open zijn over hun eigen persoonlijke beproeving, ook al zijn dat niet altijd een psychische aandoeningen. Het komt vaker voor dat ze onder de indruk zijn van de manier waarop jij met je aandoening omgaat en dat ze je hierom gaan respecteren en als voorbeeld gaan zien.

Het kan heel helpend zijn om te ontdekken dat anderen vergelijkbare kwetsbaarheden hebben. Vergeet niet dat in Nederland 42,7% van de bevolking (ooit) een psychische aandoening heeft. De kans is dan ook  groot dat de anderen op jouw openheid reageren door te vertellen dat zij vergelijkbare ervaringen hebben.

Tenslotte bestrijd je door open te vertellen over je aandoening een heleboel stigmatiserende ideeën die anderen hebben over mensen met een psychische aandoening. Je vormt het levende bewijs dat een heleboel van de uitgesproken en onuitgesproken mythes over psychische aandoeningen niet kloppen!
Een inspirend magazine dat openheid geeft over mentale gezondheid. Door mentale kwetsbaarheid in beeld te brengen, wil Tzitzo magazine drempels verlagen en psychische problematiek meer bespreekbaar maken in de samenleving. Vaak ontstaat stigma door onwetendheid, iemand begrijpt eigenlijk niet zo goed hoe het zit. Daar wil Tzitzo magazine iets aan veranderen!

POPULAIR

Al te ver vooruitkijken doet Souad Derkaoui (42) niet meer om teleurstellingen te voorkomen. Zij en haar man Mohamed hebben al heel wat voor de kiezen gehad. Twee babyzoontjes moeten begraven in 2002 en 2007 heeft veel somberheid met zich meegebracht… Maar vanaf augustus 2019 schijnt vooral weer de zon in huize Moulay Rchid-Derkaoui.
Hun twee Nederlandse pleegkindjes brengen een hoop vrolijkheid met zich mee. “Niet dat dit alle pijn en verdriet wegneemt, maar het maakt wel veel goed”, vertelt Souad openhartig.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Vrouwelijke ondernemers, het is tijd om de motor op te voeren! Wil jij jouw kennis en vaardigheden rondom ondernemerschap vergroten? Jouw netwerk versterken en uitbreiden? 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Mijn naam is Bas Janse en ik woon samen met mijn vriendin in het prachtige Voorburg, ik ben 40 jaar jong en werk momenteel als coördinator van een helpdesk. Ik ben niet getrouwd, maar wel samenwonend met een geregistreerd partnerschap en heb geen kinderen, nog niet. De wens is er zeker.

Zodra je het woord Kunstmatige Intelligentie leest haak je waarschijnlijk al af. Totaal niet iets waar je mee bezig bent. Maar dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Omdat het heel veel invloed heeft op je dagelijkse leven èn omdat het ongelijkheid versterkt, terwijl wij nu juist die gender gap willen dichten. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Positief staat ze in het leven. Maar dat betekent niet dat ze het soms niet zwaar had. Lisette Janssens heeft heel wat – zoals ze het zelf zegt – heuveltjes en drempeltjes moeten nemen om te zijn waar ze nu is. De Roermondse heeft na een scheiding haar twee kinderen alleen opgevoed en verloor buiten haar schuld vele banen. Hoeveel pech kun je hebben, dacht ze vaker. Toch bleef ze altijd maar doorgaan. Nu is haar leven op orde, heeft ze een lieve vriend, is ze in het bezit van een fijne, vaste baan, helpt ze anderen met hun financiën en er is nog iets met een wens op haar bucketlist, die totaal niet voor de hand ligt. Lezen dus…

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.