VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Ik verborg mijn psychische klachten, Mirte Sonntag
Korte bio

Mirte, 38 jaar, wonend te Roermond, alleenstaand en geen kinderen. Grafisch ontwerper bij Studio Zondag, ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en oprichter en hoofdredacteur van Tzitzo magazine.
Mijn verhaal

Al op jonge leeftijd werd ik geconfronteerd met hoe veroordelend mensen spraken over mijn psychisch zieke oma. Toen ik op de middelbare school zelf te maken kreeg met psychische klachten (een angst- en dwangstoornis) besloot ik dan ook dit verborgen te houden.

Ik zweeg erover dat ik therapie had, medicatie nodig had en  meerdere keren opgenomen werd. Mijn schaamte hierover was enorm en daardoor hield ik de buitenwereld een ‘picture perfect’ voor. En geloof me, er is 1 ding vermoeiender dan het hebben van een psychische kwetsbaarheid en dat is doen alsof je geen psychische kwetsbaarheid hebt. Het resultaat was dan ook dat het steeds slechter met me ging.
Pas toen ik 20 jaar later open werd over wat er met me aan de hand was, kon ik steun ervaren en leverde het ook herkenning op. Hierdoor ging ik me minder eenzaam voelen en begon ik mezelf te accepteren. Dat hielp mij enorm in mijn herstel.


Nu ben ik ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma, een organisatie die zich inzet om stigmatisering van psychische aandoeningen de wereld uit te helpen door bespreekbaarheid te stimuleren en door te streven naar bewustwording, gelijkwaardigheid, tolerantie en acceptatie. Vanuit die rol heb ik een tijdschrift -Tzitzo magazine- opgericht, waarin we door middel van persoonlijke verhalen openheid geven over psychische aandoeningen. Het is een blad dat hoop, steun en (h)erkenning biedt. Een groot deel van het taboe op psychische aandoeningen ontstaat door onwetendheid. Daar wil Tzitzo magazine iets aan veranderen!

Gouden tip: Wees open!

Een voordeel van open zijn over je psychische aandoening is dat je niet meer bang hoeft te zijn dat je geheim aan het licht komt. Je bent bevrijd van de angst die bij geheimhouding hoort. Of van de boosheid die je kunt voelen omdat je een deel van jezelf verborgen moet houden. Als je andere mensen vertelt over je aandoening, kun je ook je dagelijkse ervaringen makkelijker met hen delen. Een gevolg van je openheid is vaak dat je positieve reacties en steun van anderen ontvangt.

Als je zelf open bent ervaar je ook dat heel veel mensen open zijn over hun eigen persoonlijke beproeving, ook al zijn dat niet altijd een psychische aandoeningen. Het komt vaker voor dat ze onder de indruk zijn van de manier waarop jij met je aandoening omgaat en dat ze je hierom gaan respecteren en als voorbeeld gaan zien.

Het kan heel helpend zijn om te ontdekken dat anderen vergelijkbare kwetsbaarheden hebben. Vergeet niet dat in Nederland 42,7% van de bevolking (ooit) een psychische aandoening heeft. De kans is dan ook  groot dat de anderen op jouw openheid reageren door te vertellen dat zij vergelijkbare ervaringen hebben.

Tenslotte bestrijd je door open te vertellen over je aandoening een heleboel stigmatiserende ideeën die anderen hebben over mensen met een psychische aandoening. Je vormt het levende bewijs dat een heleboel van de uitgesproken en onuitgesproken mythes over psychische aandoeningen niet kloppen!
Een inspirend magazine dat openheid geeft over mentale gezondheid. Door mentale kwetsbaarheid in beeld te brengen, wil Tzitzo magazine drempels verlagen en psychische problematiek meer bespreekbaar maken in de samenleving. Vaak ontstaat stigma door onwetendheid, iemand begrijpt eigenlijk niet zo goed hoe het zit. Daar wil Tzitzo magazine iets aan veranderen!

POPULAIR

Hoe word je van schoonheidsspecialiste wethouder? Volgens Claudia Ponjee (49) is dat een kwestie van de lat hoog leggen, veel ambitie hebben en geen genoegen nemen met minder. En je moet natuurlijk ook wel een heleboel met politiek hebben en graag goed willen doen voor mensen. De kersverse – ze werd aangesteld op de 11e van de 11e afgelopen jaar – wethouder Leefbaarheid van de Limburgse gemeente Bergen vertelt over haar job, haar pad er naartoe, wat politiek zo leuk maakt en hoe ze de toekomst ziet… en ze heeft nog een mooie boodschap!

Verkiezingen 17 maart 2021 - Campagne STEM NIET??? Natuurlijk gaan we wél stemmen! Alles om ons heen is politiek. De zorg, het onderwijs, onze veiligheid, het openbaar vervoer, het aantal huizen die gebouwd mogen worden etc. Hierover maakt de politiek beslissingen. Beslissingen die worden genomen in Den Haag. Over ons. Laten we er voor zorgen dat onze Limburgse stem ook in Den Haag gehoord wordt. 

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

Met vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar, een echtgenoot met een eigen bedrijf en een functie als Statenlid bij Provincie Limburg moeten er dagelijks heel wat bordjes draaiend gehouden worden. De combinatie van werken, privé en een gezin is best lastig, maar Marlou Absil uit Helden koos er heel bewust voor. Haar motto is dan ook: het maakt niet uit wat je kiest, als je er maar voor 100% achterstaat. Een artikel over bewuste keuzes, haar comeback in de politiek, gelijkwaardigheid en me-time…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.