VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Homoseksualiteit uit taboesfeer


Wat heel moeilijk is, hoeft niet onmogelijk te zijn. Veel Islamitische jongeren blijven in de kast. Om hun familie te sparen. “Ze zetten hun eigen geluk aan de kant en offeren zichzelf op voor het geluk van hun familie. Heel schrijnend,” vertelt Bouchaïb Saadane, die in het dagelijks leven onder andere voorzitter is van PPD Limburg, Provinciaal Platform voor Diversiteit. Een emotioneel gesprek over homoseksualiteit, familie-eer en verstoting. En de toekomst. Is er hoop op een plek voor iedereen?!


Schaamte alom
“Binnen de Islamitische gemeenschap zit homoseksualiteit en LHBTI in het algemeen meer in de taboesfeer dan in de rest van de Nederlandse gemeenschap. Terwijl het over het algemeen ook nog niet zo goed geaccepteerd is. Het is gelukkig wel makkelijker geworden om erover te praten. Er wordt meer nuchter mee omgegaan. Bij moslims heeft het duidelijk niet alleen te maken met het geloof – in het Jodendom en Christendom heerst ook de gedachte: het hoort niet – maar het gaat ook om cultuur. De Islamitische cultuur is sterk verbonden met het geloof. Er wordt totaal niet gestimuleerd om erover te praten. Mensen schamen zich enorm. En het wordt daarom doodgezwegen. Maar dat heeft niet alleen met dit thema te maken. In de Marokkaanse gemeenschap bijvoorbeeld schamen ze zich ook voor ziektes als kanker en corona. En zelfs op suikerziekte heerste tot voor kort een taboe.

Enorme worsteling
Vooral de eerste en tweede generatie vinden een heleboel zaken gênant. Gelukkig zien we dat het bij de derde en vierde generatie verandert en dus verbetert. De jongens en meiden gaan hier al veel anders mee om. Ook met homoseksualiteit. Maar uit de kast komen is nog steeds een groot probleem, omdat de gemeenschap en vooral de oudere generaties het niet accepteren. Ze hebben een meisje op de wereld gezet en alles staat in het teken van meisje zijn en vrouw worden. Als dan blijkt dat het meisje niet op mannen maar op vrouwen valt, is dat een enorme schok voor de ouders. Maar ze moeten niet vergeten dat het geen keuze van het meisje is. En dat zij zelf enorm heeft geworsteld met deze gevoelens. Misschien al jaren lang. Dan kun je als ouders misschien bijdraaien – uiteindelijk, maar je hebt dan altijd nog te maken met de familie en de gemeenschap die het niet accepteren. Dat is overigens bij Nederlandse homo’s en lesbiennes ook wel. Buitensluiten is aan de orde van de dag. De ouders en andere broers en zussen worden bijvoorbeeld wel uitgenodigd voor een feestje, zij niet.

Steun je kind no matter what
Het gevolg is dat er veel homoseksuelen van Islamitische afkomst niet naar buiten komen met hun ware gevoelens. Ze zetten hun eigen geluk aan de kant om hun ouders te behoeden voor een in hun ogen bezoedelde eer en een groot schaamtegevoel. Bij jongeren die zich niet willen wegcijferen, zie je dat ze uit huis vluchten. Naar Amsterdam. In veel gevallen snijdt de familie dan alle banden door met hem of haar. Als een van mijn kinderen uit de kast was gekomen, was dat in eerste instantie zeker een teleurstelling en zware schok geweest. Je toekomstbeeld is in een klap weg. Als ouder sta je dan op een T-splitsing: kies ik voor mijn kind of voor die zogenaamde eer. Ik zou dan altijd voor mijn kind hebben gekozen. Ik heb hem zelf op de wereld gezet. Het zou onverantwoord en onvergeeflijk zijn hem te laten gaan. Het blijft hoe dan ook je kind. En dus geef je steun en hou je van hem of haar, no matter what. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer meer mensen voor hun kind zouden kiezen dat ze hiermee een positief signaal afgeven naar de rest van de gemeenschap. Dan zou volgens mij algemene acceptatie meer binnen handbereik liggen.

Wat heel moeilijk is, hoeft niet onmogelijk te zijn
We gaan hier als PPD Limburg mee aan de slag. Dit doen we samen met COC en SMKK (Stichting Meer Kleur en Kwaliteit). We willen een dialoog starten met moslimgemeenschappen. Zo breed mogelijk, dus ook met oudere generaties. Het gaat om erover praten en begrip kweken. Het wordt echt heel moeilijk. Maar wat heel moeilijk is, hoeft niet onmogelijk te zijn.

Wij zijn allemaal verschillend
Mijn droom is: een maatschappij waar plek is voor iedereen. Ongeacht wie of hoe iemand is. Als je dat voor ogen houdt dan sluit je niemand uit. Vrouw, man, oud, jong, wit, zwart, homoseksueel, niet homoseksueel, dik, dun. Wij zijn allemaal verschillend. Als God het had gewild had hij ons allemaal wel hetzelfde geschapen.”


Artikel geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Heb jij te maken met een taboe of een bepaald vooroordeel en wil jij je steentje bijdragen om deze te doorbreken door jouw verhaal te doen op onze website? Laat het ons dan weten via info@famnetwerk.nl.POPULAIR

Al te ver vooruitkijken doet Souad Derkaoui (42) niet meer om teleurstellingen te voorkomen. Zij en haar man Mohamed hebben al heel wat voor de kiezen gehad. Twee babyzoontjes moeten begraven in 2002 en 2007 heeft veel somberheid met zich meegebracht… Maar vanaf augustus 2019 schijnt vooral weer de zon in huize Moulay Rchid-Derkaoui.
Hun twee Nederlandse pleegkindjes brengen een hoop vrolijkheid met zich mee. “Niet dat dit alle pijn en verdriet wegneemt, maar het maakt wel veel goed”, vertelt Souad openhartig.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Vrouwelijke ondernemers, het is tijd om de motor op te voeren! Wil jij jouw kennis en vaardigheden rondom ondernemerschap vergroten? Jouw netwerk versterken en uitbreiden? 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Mijn naam is Bas Janse en ik woon samen met mijn vriendin in het prachtige Voorburg, ik ben 40 jaar jong en werk momenteel als coördinator van een helpdesk. Ik ben niet getrouwd, maar wel samenwonend met een geregistreerd partnerschap en heb geen kinderen, nog niet. De wens is er zeker.

Zodra je het woord Kunstmatige Intelligentie leest haak je waarschijnlijk al af. Totaal niet iets waar je mee bezig bent. Maar dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Omdat het heel veel invloed heeft op je dagelijkse leven èn omdat het ongelijkheid versterkt, terwijl wij nu juist die gender gap willen dichten. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Positief staat ze in het leven. Maar dat betekent niet dat ze het soms niet zwaar had. Lisette Janssens heeft heel wat – zoals ze het zelf zegt – heuveltjes en drempeltjes moeten nemen om te zijn waar ze nu is. De Roermondse heeft na een scheiding haar twee kinderen alleen opgevoed en verloor buiten haar schuld vele banen. Hoeveel pech kun je hebben, dacht ze vaker. Toch bleef ze altijd maar doorgaan. Nu is haar leven op orde, heeft ze een lieve vriend, is ze in het bezit van een fijne, vaste baan, helpt ze anderen met hun financiën en er is nog iets met een wens op haar bucketlist, die totaal niet voor de hand ligt. Lezen dus…

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.