VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Het emancipatiezaadje is bij mij al vroeg geplant


Opgroeien in een cultuur waar de oudere generatie jongens belangrijker vindt dan meisjes is tenenkrommend. Zeker als je zelf een meisje bent, zoals Aulona Dreshaj. Als kleine meid zag ze al verschil in opvoeding tussen haar en haar broertje en neefjes. “Zij mochten ’s avonds naar buiten, ik niet. Zij hadden meisjesvrienden, terwijl ik geen jongensvrienden mocht hebben. Naarmate ik ouder werd, sprak ik me daarover uit tegen mijn ouders. Zij waren het met mij eens en hebben ook ingezien dat hoe zij zijn opgevoed niet per se slecht is, maar dat stukje hebben zij wel aangepast.” Zo zou het overal moeten zijn. Toch?


Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Emancipatiezaadje is geplant
De Kosovaarse ouders van Aulona en haar broer Aldrit pasten dus de opvoeding aan. Ze gingen hun zoon en dochter hetzelfde behandelen. En – zeer belangrijk – zij spraken zich uit over dit onderwerp tegenover anderen. “Het emancipatiezaadje is bij mij al vroeg geplant. Zeker ook omdat het zo overduidelijk was dat mijn ouders erin meegingen. Mijn vriendinnen, die allemaal studeren, denken er stuk voor stuk hetzelfde over als ik. De laatste jaren heeft social media mij hierin ook gesteund. Ik volg veel Instagram-accounts van mensen die strijden voor emancipatie. Dat is heel interessant en daarom wil ik er steeds meer over weten. Het moet gewoon anders. Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig en moeten ook overal zo behandeld worden. Punt uit.”

Gelijke kansen voor iedereen
Niet voor niets dat de 22-jarige een stageplek zocht bij een organisatie die al jaren strijd voor gelijkwaardigheid in brede zin: Stichting FAM!. “Ik volg de hbo-studie Social Work in Sittard. 32 uur per week kan ik me bij FAM! bezighouden met interessante en belangrijke vraagstukken. Ik verbaas me nog steeds erover dat veel mensen gelijke behandeling niet van belang vinden. Het zou juist normaal moeten zijn dat vrouwen en mannen hetzelfde behandeld worden en dezelfde kansen krijgen. En niet alleen het verschil tussen mannen en vrouwen moet verdwijnen, maar ook de verschillen in behandeling en benadering van LHBTQ+’ers, vluchtelingen, immigranten en mensen met een ander geloof. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en de mogelijkheid hebben deze te grijpen.”

Men Make Dinner Day
Bij FAM! houdt de inwoonster van Roermond zich met haar frisse blik bezig met het vergroten van het social media bereik. “Ik doe dat samen met Annick en Heidy. Omdat ik nieuw ben is het voor mij makkelijker om van buitenaf te kijken hoe het tot nu toe is gegaan, wat er goed gaat en hoe het verbeterd kan worden. Online is het te doen namelijk. Het is heel belangrijk om zichtbaar te zijn. Je kunt via social media ontzettend veel mensen bereiken. We zijn daar nu mee bezig, dat de informatie, de initiatieven en de uitnodigingen voor bijeenkomsten bij de juiste personen terechtkomen. We grijpen daarom onder andere de International Men Make Dinner Day op 4 november aan om flink uit te pakken.”

Grote steen
Veranderingen gaan langzaam. Het is niet opeens zo dat iedereen geëmancipeerd is. Was het maar waar. “Als ik ongeveer tien jaar vooruitkijk, hoop ik dat er veel verbeterd is. Niet alleen in Nederland. Het is een langzaam proces en het helpt natuurlijk niet dat de coronacrisis emancipatie nog extra heeft teruggeworpen. Dat wordt zoals altijd schouders eronder en heel hard knokken. Ik ga hier hoe dan ook een grote steen aan bijdragen. Dat doe ik al bij FAM!, maar ik ga er zeker mee door na mijn stage.”

Op de goede weg
Ook al gaat het emancipatieproces traag, er zijn ook succesverhalen te melden. “Ik vind het supermooi dat op mijn vorige stageplek een van de statushouders een baan had gevonden ondanks alle tegenslagen. Ik lees en hoor ook wel eens verhalen dat vrouwen iets niet mogen van hun man of vader. En dat ze het dan tóch hebben gedaan. Dat maakt mij trots. En dan weet ik: we zijn op de goede weg.”

 


 

 

 


 

 POPULAIR

Dream big. Dat is de boodschap die me van Hadjara Rizvanovic het meeste bijblijft. In 1992 vluchtte zij vanuit Bosnië met niets meer dan een plastic zak gevuld met een onderbroek en jeansbroek naar ons land. Nu bijna 30 jaar later heeft ze een goedlopende autorijschool in Roermond en wil ze het liefst heel Nederland veroveren. “Gaaf als straks in Groningen ook Autorijschool Neel rondrijdt”, gaf ze me een kijkje in haar toekomstplannen. Een verhaal van opkrabbelen, altijd maar doorgaan en een leven vol passie.

Vanwege de onzekerheden rondom COVID-19 hebben we onze Nieuwjaarsbijeenkomst verplaatst naar 17 februari 2022, locatie Foroxity Filmarena Roermond. Het nieuwe jaar gaan we feestelijk en verrassend beginnen! Mocht het dan nog niet mogelijk zijn om fysiek bij elkaar te komen, dan gaat de bijeenkomst op 17 februari digitaal plaatsvinden. Ben je er ook bij? Meld je dan nu aan! Zoals ieder jaar luiden we het jaar feestelijk in bij FAM!. Naast alle gezelligheid, terugblik en vooruitkijken komt er uiteraard ook dit jaar weer een interessante spreker. Het thema dit jaar is geld. Vrouwen en geld. We gaan het hebben over de financiële toekomst van vrouwen.

Dit bizarre jaar is bijna ten einde, gelukkig ook met een hoop mooie dingen. We wensen iedereen hele gezellige feestdagen en een mooi 2022 vol gezondheid & geluk. Hopelijk tot gauw in het nieuwe jaar!

Monique Hensen (55) uit Herkenbosch kent inmiddels ruim dertig jaar het klappen van de ondernemerszweep en nog langer die van het leven in het algemeen. Meer dan eens ging ze door een diep dal, maar altijd komt ze weer boven.

Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Bovendien stokt door vooroordelen en vriendjespolitiek de doorstroming van vrouwen naar een volgende managementpositie, waardoor de kans groot is dat een vrouw de tech-industrie verlaat.

Het thema van de derde bijeenkomst 'krachtige vrouwen' was opvoeding. Wat gaat er goed? Tegen welke uitdagingen betreffende voeding, lopen de vrouwen aan? Wat willen ze graag veranderen?
Het belang van persoonlijke bewustwording betreffende voeding en alle domeinen volgens de visie positieve gezondheid loopt als rode draad door de bijeenkomst heen.

Geborduurde vulva’s. Foto’s van striemen en cellulitis. Een poster met seksstandjes. Marissa Snippe, student Crossmedia aan Sint Lucas, wil met haar project Heilig Grietje aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en de nog altijd heersende taboes bespreekbaar maken. En dat is haar gelukt!

We willen graag investeren in deze doelgroep om zo welzijn en welbevinden voor de dames te bevorderen. De betrokkenheid bij de maatschappij zal groter worden, de verbinding tussen de deelnemers zal groeien evenals de relatie met de maatschappelijke partners en de gemeente. Met het motto ´Krachtige vrouwen´ zal ernaar worden gestreefd om vanuit de positieve gezondheid vrouwen in de samenleving positief gezonder en vitaler te maken.

Een conflict, complexe onderhandelingen of een juridisch vraagstuk. Je zit er niet op te wachten. Maar soms is het niet anders.

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.