VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Gülce Baran gaat de strijd aan tegen ongelijkheid tussen vrouwen en mannen


19 jaar is Gülce Baran. De van oorsprong Turkse woont al vanaf haar zesde in het Midden-Limburgse Echt. Nu loopt ze stage bij FAM! Netwerk als management assistent. Ze komt hier met thema’s in aanraking waarvan ze niet wist dat ze een issue zijn.

“Er is zoveel ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Dat is echt niet eerlijk. Daar moeten we iets aan doen.”


Per toeval is ze bij FAM! terechtgekomen, maar de match kon eigenlijk niet beter. Zij kan met haar goede en frisse ideeën de organisatie helpen een brug te slaan naar haar leeftijdsgenoten. En bij FAM! kan zij veel leren over de maatschappij, de ongelijkheid, dat dit ‘in the open’ moet en hoe. Gülce is zelfverzekerd, wil heel graag de positie van vrouwen verbeteren, is dol op Artiño en Laila en houdt erg van Italiaans eten.


Moeder in Turkije, Gülce in Nederland
Haar moeder vond na het overlijden van Gülces vader in 2005 een nieuwe liefde in Nederland. De emigratie liet niet lang op zich wachten; in 2006 verhuisden moeder en dochter samen naar Midden-Limburg. In 2007 konden ze kennismaken met het Nederlands gebruik ‘beschuit met muisjes’, want het gezin verwelkomde Timo, het halfbroertje van Gülce. “Helaas woont mijn moeder nu niet meer bij ons. Zij is teruggegaan naar Turkije in 2018. Ik was net begonnen aan mijn tweede leerjaar van de opleiding International Business in Eindhoven. Het was een heel zware periode. Er kwam toen zoveel op me af – verdriet, maar ook huishoudelijke taken zoals opruimen, wassen, poetsen en koken – dat ik ben gestopt met de opleiding en een tussenjaar heb genomen. Gelukkig helpen mijn Nederlandse oma en opa ons enorm veel.” Het was een grote omschakeling als meisje van 17 in de pubertijd. En daarnaast miste ze haar moeder intens. En nu nog. “We hebben veel contact via de telefoon of FaceTime, maar ik zie haar natuurlijk liever live. Door corona is dat nu niet mogelijk. Helaas.” Op de vraag of ze zelf heeft gedacht om mee terug te gaan naar Turkije was ze heel stellig: “Mijn stiefvader en Timo zijn ook échte familie van mij. Ik heb hier een fijn leven opgebouwd. Mijn toekomst ligt in Nederland, niet in Turkije.”

Leeftijdsgenoten bereiken via social media
De jonge Echtse koos een andere richting op te gaan. Ze schreef zich in voor de opleiding Management Assistent bij Vista College in Maastricht. Dit lijkt haar meer op het lijf geschreven te zijn. “Door corona viel het nog niet mee om een juiste stageplek te vinden. Bij FAM! Netwerk werd ik tijdens het sollicitatiegesprek al heel vriendelijk en warm onthaald. Ik kon eigenlijk meteen beginnen. Heel fijn dat ik die kans kreeg en het bevalt me ook nog eens heel goed.” Gülce heeft al heel veel geleerd in die anderhalve maand.
En niet alleen de dingen die ze voor school nodig heeft. Van veel zaken had zij als 19-jarige nog helemaal geen weet. Bijvoorbeeld dat vrouwen minder verdienen dan mannen. “Zo oneerlijk. De jonge meiden van nu moeten hiertegen in opstand komen. Dan zit ik bij FAM! goed. Hoe gaan we die doelgroep van jonge meisjes benaderen, was de vraag van Annick Teeuwen en Heidy Amory. Ik heb een paar ideeën geopperd, waarmee ze heel blij zijn. Bijvoorbeeld een leuk filmpje laten maken door iemand die bekend is onder de doelgroep. Ik denk sowieso dat social media dé manier is om mijn leeftijdsgenoten te bereiken. Zij zitten toch de hele dag op hun telefoon.” FAM! vindt haar ideeën zo goed dat Gülce ze met hulp mag uitwerken en binnenkort in de praktijk kan brengen. Stay tuned dus.

Geloof en liefde
Ze is niet streng gelovig. Maar de feestdagen vindt ze altijd leuk en gezellig met familie. De zelfverzekerde jonge vrouw wil ook duidelijk maken dat ze iedereen accepteert. “Als ze mij met respect behandelen, doe ik dat andersom ook. Iedereen moet zijn eigen keuzes kunnen maken. Als een man op een man valt en een vrouw op een vrouw, vind ik dat oké. Als ze maar gelukkig zijn.” Als we het dan toch over liefde hebben… Gülce heeft sinds een halfjaar een relatie met Artiño, die ze heeft leren kennen bij haar vorige opleiding. We waren eerst klasgenoten en later goede vrienden. En van het een kwam het ander. We kennen elkaar al heel goed.” En haar tweede grote liefde is Laila, haar trouwe hondje. Een kruising tussen een Schnauzer en een Terriër. Ze zijn onafscheidelijk. “Als ik op mezelf woon zou ik het liefst een heel dozijn hondjes om me heen hebben, maar volgens mij is eentje toch een beter idee.”

Papiertje halen
Op de vraag hoe haar toekomst eruit ziet op korte termijn, zegt ze: “Deze stage wil ik tot een groot succes maken. Voor mezelf, maar ook voor FAM! Ik hoop echt dat we veel van mijn leeftijdsgenoten gaan bereiken met mijn ideeën. Daarna wil ik heel graag mijn opleiding afronden. Zeker omdat ik met de vorige ben gestopt. Mijn focus ligt dus de komende twee jaar op het halen van het papiertje. Misschien dat ik daarna nog verder studeer, maar dat ligt er helemaal aan wat nog op mijn pad komt.” Over tien jaar – rond haar dertigste – wil ze een leuke, interessante job hebben, een eigen huis met haar grote liefde en als het haar gegeven is, zou ze dan graag moeder worden. Hopelijk is er dan ook meer gelijkheid op de wereld.

Hondjes, lekker eten en meer gelijkheid
Wat heel duidelijk is: ze houdt enorm van honden. Vooral de kleine, want de grote exemplaren vindt ze soms wat eng… “Ik word zo happy van die kleine hondjes. En van eten. Je kunt me wakker maken voor lekkere pasta met scampi’s of kip en lekkere saus. Turks eten vind ik ook wel lekker, maar Italiaans is echt mijn favoriet. Mijn moeder die varieerde veel met eten. Dan aten we weer Hollandse pot, dan Indisch. En de volgende dag Turks afgewisseld met Italiaans. Dat is echt heel fijn. Ik ben niet eenkennig wat eten aangaat.” Waar Gülce ook blij van gaat worden is meer gelijkheid algemeen, maar ze gaat ze zich vooral inzetten voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen. “Dat is zo oneerlijk, dat moet stoppen.”

Geschreven door Sylvia BeugelsdijkPOPULAIR

Hoe word je van schoonheidsspecialiste wethouder? Volgens Claudia Ponjee (49) is dat een kwestie van de lat hoog leggen, veel ambitie hebben en geen genoegen nemen met minder. En je moet natuurlijk ook wel een heleboel met politiek hebben en graag goed willen doen voor mensen. De kersverse – ze werd aangesteld op de 11e van de 11e afgelopen jaar – wethouder Leefbaarheid van de Limburgse gemeente Bergen vertelt over haar job, haar pad er naartoe, wat politiek zo leuk maakt en hoe ze de toekomst ziet… en ze heeft nog een mooie boodschap!

Verkiezingen 17 maart 2021 - Campagne STEM NIET??? Natuurlijk gaan we wél stemmen! Alles om ons heen is politiek. De zorg, het onderwijs, onze veiligheid, het openbaar vervoer, het aantal huizen die gebouwd mogen worden etc. Hierover maakt de politiek beslissingen. Beslissingen die worden genomen in Den Haag. Over ons. Laten we er voor zorgen dat onze Limburgse stem ook in Den Haag gehoord wordt. 

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

Met vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar, een echtgenoot met een eigen bedrijf en een functie als Statenlid bij Provincie Limburg moeten er dagelijks heel wat bordjes draaiend gehouden worden. De combinatie van werken, privé en een gezin is best lastig, maar Marlou Absil uit Helden koos er heel bewust voor. Haar motto is dan ook: het maakt niet uit wat je kiest, als je er maar voor 100% achterstaat. Een artikel over bewuste keuzes, haar comeback in de politiek, gelijkwaardigheid en me-time…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.