VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Gülce Baran gaat de strijd aan tegen ongelijkheid tussen vrouwen en mannen


19 jaar is Gülce Baran. De van oorsprong Turkse woont al vanaf haar zesde in het Midden-Limburgse Echt. Nu loopt ze stage bij FAM! Netwerk als management assistent. Ze komt hier met thema’s in aanraking waarvan ze niet wist dat ze een issue zijn.

“Er is zoveel ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Dat is echt niet eerlijk. Daar moeten we iets aan doen.”


Per toeval is ze bij FAM! terechtgekomen, maar de match kon eigenlijk niet beter. Zij kan met haar goede en frisse ideeën de organisatie helpen een brug te slaan naar haar leeftijdsgenoten. En bij FAM! kan zij veel leren over de maatschappij, de ongelijkheid, dat dit ‘in the open’ moet en hoe. Gülce is zelfverzekerd, wil heel graag de positie van vrouwen verbeteren, is dol op Artiño en Laila en houdt erg van Italiaans eten.


Moeder in Turkije, Gülce in Nederland
Haar moeder vond na het overlijden van Gülces vader in 2005 een nieuwe liefde in Nederland. De emigratie liet niet lang op zich wachten; in 2006 verhuisden moeder en dochter samen naar Midden-Limburg. In 2007 konden ze kennismaken met het Nederlands gebruik ‘beschuit met muisjes’, want het gezin verwelkomde Timo, het halfbroertje van Gülce. “Helaas woont mijn moeder nu niet meer bij ons. Zij is teruggegaan naar Turkije in 2018. Ik was net begonnen aan mijn tweede leerjaar van de opleiding International Business in Eindhoven. Het was een heel zware periode. Er kwam toen zoveel op me af – verdriet, maar ook huishoudelijke taken zoals opruimen, wassen, poetsen en koken – dat ik ben gestopt met de opleiding en een tussenjaar heb genomen. Gelukkig helpen mijn Nederlandse oma en opa ons enorm veel.” Het was een grote omschakeling als meisje van 17 in de pubertijd. En daarnaast miste ze haar moeder intens. En nu nog. “We hebben veel contact via de telefoon of FaceTime, maar ik zie haar natuurlijk liever live. Door corona is dat nu niet mogelijk. Helaas.” Op de vraag of ze zelf heeft gedacht om mee terug te gaan naar Turkije was ze heel stellig: “Mijn stiefvader en Timo zijn ook échte familie van mij. Ik heb hier een fijn leven opgebouwd. Mijn toekomst ligt in Nederland, niet in Turkije.”

Leeftijdsgenoten bereiken via social media
De jonge Echtse koos een andere richting op te gaan. Ze schreef zich in voor de opleiding Management Assistent bij Vista College in Maastricht. Dit lijkt haar meer op het lijf geschreven te zijn. “Door corona viel het nog niet mee om een juiste stageplek te vinden. Bij FAM! Netwerk werd ik tijdens het sollicitatiegesprek al heel vriendelijk en warm onthaald. Ik kon eigenlijk meteen beginnen. Heel fijn dat ik die kans kreeg en het bevalt me ook nog eens heel goed.” Gülce heeft al heel veel geleerd in die anderhalve maand.
En niet alleen de dingen die ze voor school nodig heeft. Van veel zaken had zij als 19-jarige nog helemaal geen weet. Bijvoorbeeld dat vrouwen minder verdienen dan mannen. “Zo oneerlijk. De jonge meiden van nu moeten hiertegen in opstand komen. Dan zit ik bij FAM! goed. Hoe gaan we die doelgroep van jonge meisjes benaderen, was de vraag van Annick Teeuwen en Heidy Amory. Ik heb een paar ideeën geopperd, waarmee ze heel blij zijn. Bijvoorbeeld een leuk filmpje laten maken door iemand die bekend is onder de doelgroep. Ik denk sowieso dat social media dé manier is om mijn leeftijdsgenoten te bereiken. Zij zitten toch de hele dag op hun telefoon.” FAM! vindt haar ideeën zo goed dat Gülce ze met hulp mag uitwerken en binnenkort in de praktijk kan brengen. Stay tuned dus.

Geloof en liefde
Ze is niet streng gelovig. Maar de feestdagen vindt ze altijd leuk en gezellig met familie. De zelfverzekerde jonge vrouw wil ook duidelijk maken dat ze iedereen accepteert. “Als ze mij met respect behandelen, doe ik dat andersom ook. Iedereen moet zijn eigen keuzes kunnen maken. Als een man op een man valt en een vrouw op een vrouw, vind ik dat oké. Als ze maar gelukkig zijn.” Als we het dan toch over liefde hebben… Gülce heeft sinds een halfjaar een relatie met Artiño, die ze heeft leren kennen bij haar vorige opleiding. We waren eerst klasgenoten en later goede vrienden. En van het een kwam het ander. We kennen elkaar al heel goed.” En haar tweede grote liefde is Laila, haar trouwe hondje. Een kruising tussen een Schnauzer en een Terriër. Ze zijn onafscheidelijk. “Als ik op mezelf woon zou ik het liefst een heel dozijn hondjes om me heen hebben, maar volgens mij is eentje toch een beter idee.”

Papiertje halen
Op de vraag hoe haar toekomst eruit ziet op korte termijn, zegt ze: “Deze stage wil ik tot een groot succes maken. Voor mezelf, maar ook voor FAM! Ik hoop echt dat we veel van mijn leeftijdsgenoten gaan bereiken met mijn ideeën. Daarna wil ik heel graag mijn opleiding afronden. Zeker omdat ik met de vorige ben gestopt. Mijn focus ligt dus de komende twee jaar op het halen van het papiertje. Misschien dat ik daarna nog verder studeer, maar dat ligt er helemaal aan wat nog op mijn pad komt.” Over tien jaar – rond haar dertigste – wil ze een leuke, interessante job hebben, een eigen huis met haar grote liefde en als het haar gegeven is, zou ze dan graag moeder worden. Hopelijk is er dan ook meer gelijkheid op de wereld.

Hondjes, lekker eten en meer gelijkheid
Wat heel duidelijk is: ze houdt enorm van honden. Vooral de kleine, want de grote exemplaren vindt ze soms wat eng… “Ik word zo happy van die kleine hondjes. En van eten. Je kunt me wakker maken voor lekkere pasta met scampi’s of kip en lekkere saus. Turks eten vind ik ook wel lekker, maar Italiaans is echt mijn favoriet. Mijn moeder die varieerde veel met eten. Dan aten we weer Hollandse pot, dan Indisch. En de volgende dag Turks afgewisseld met Italiaans. Dat is echt heel fijn. Ik ben niet eenkennig wat eten aangaat.” Waar Gülce ook blij van gaat worden is meer gelijkheid algemeen, maar ze gaat ze zich vooral inzetten voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen. “Dat is zo oneerlijk, dat moet stoppen.”

Geschreven door Sylvia BeugelsdijkPOPULAIR

Oog hebben voor elkaar is belangrijker dan ooit. Juist nu moeten we ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen kunnen blijven deelnemen aan onze samenleving. Daarom zijn er tal van initiatieven en projecten die participatie van kwetsbare groepen in de samenleving willen bevorderen.

 

Tijdens de eerste online bijeenkomst is er gekeken hoe vrouwen alle ballen in de lucht houden en de balans tussen werk en zorgtaken behouden. Nu willen we graag tijdens een tweede bijeenkomst de behoeften en ideeën die toen zijn opgehaald uitwerken tot concrete actiepunten.

Samen met Wendy Linders Ladies’ Circle Roermond, Linda Van Nieuwkerk penningmeester FAM! en Lucas Borsboom, Round Table he Netherlands maken we een statement tegen geweld tegen vrouwen.  

Vorig jaar stonden deze mannen in de rij om een stopteken te maken tegen gendergeweld. Een fysieke rij vormen kan dit jaar helaas niet, maar een digitale rij wel!

In 2012 kreeg ik met 19 weken te horen dat mijn baby dood in mijn buik zat. Ik was alleen bij de verloskundige en wist niet wat mij allemaal stond te gebeuren. Gelukkig werd ik door mijn verloskundige super begeleid. Ze belde mij na de bevalling zelfs in haar eigen tijd om te vragen hoe het met mij ging.

 

Wist jij dat mannen meer verdienen omdat ze man zijn? Wist jij dat Nederlandse vrouwen vandaag gemiddeld nog steeds 14,8 procent minder verdienen dan mannen? 'Ik wist dit ook niet. Nu ik dat wel weet, wil ik er iets aan doen. Dat kan ik niet alleen, daarbij heb ik jullie hulp nodig!'

 

Hoe Corona ook een verandering in zorgtaken teweeg brengt. Tijdens de vorige lockdown zijn bijna een kwart van alle vaders meer voor de kinderen gaan zorgen.

Wie zijn deze vaders en bestaat de kans dat zij dit blijven doen? Want dat zou een boost kunnen geven aan de nog altijd trage emancipatie in Nederland. 

Wat heel moeilijk is, hoeft niet onmogelijk te zijn. Veel Islamitische jongeren blijven in de kast. Om hun familie te sparen. “Ze zetten hun eigen geluk aan de kant en offeren zichzelf op voor het geluk van hun familie. Heel schrijnend,” vertelt Bouchaïb Saadane, die in het dagelijks leven onder andere voorzitter is van PPD Limburg, Provinciaal Platform voor Diversiteit. Een emotioneel gesprek over homoseksualiteit, familie-eer en verstoting. En de toekomst. Is er hoop op een plek voor iedereen?!

Hoe diverser je netwerk, hoe groter de kans op nieuwe contacten. Elk informeel contact heeft zo zijn eigen waarde en functie. Alle directe en minder directe contacten vormen samen het sociaal kapitaal van de werkzoekende. Voor het vinden van werk is het vooral belangrijk om uit de ‘bubbel van bekende contacten’ te breken en nieuwe ontmoetingen aan te gaan.

19 jaar is Gülce Baran. De van oorsprong Turkse woont al vanaf haar zesde in het Midden-Limburgse Echt. Nu loopt ze stage bij FAM! Netwerk als management assistent. Ze komt hier met thema’s in aanraking waarvan ze niet wist dat ze een issue zijn.

“Er is zoveel ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Dat is echt niet eerlijk. Daar moeten we iets aan doen.”

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.