VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Franca doet niets liever dan sleutelen aan auto’s.


Franca Zegers-van Berlo is 46 jaar. Zij sleutelt van jongs af aan al graag aan auto’s. Niet gek dus dat ze automonteur is geworden.

Sinds 2 jaar runt ze haar eigen garagebedrijf Autoservice Franca in Panningen.


“Perplex, dat ben ik soms. Als ik zo van een afstandje kijk naar mijn goedlopend bedrijf. En ook best trots”, vertelt de bescheiden Franca. Trots mag ze zeker zijn. Heel trots. En dat terwijl zij eigenlijk helemaal niet de ambitie had om eigen baas te worden. Maar spijt heeft ze er nog geen moment van gehad.

Vrachtwagenchauffeur of automonteur
Vroeger als jong meisje was Franca al zeer geïnteresseerd in de auto van haar vader. Op de oprit bij haar huis in Ospeldijk keek ze mee als haar vader remblokjes verwisselde of olie ververste. “Mijn interesse in techniek was alleen gericht op auto’s. Een lamp ophangen of zo, daar liep ik niet warm voor.” Het was duidelijk wat zij voor opleiding wilde gaan volgen. Alhoewel ze nog licht twijfelde tussen automonteur of het beroep van haar vader: vrachtwagenchauffeur, is het dat eerste geworden. Dit werd nog versterkt door een vriendinnetje die precies hetzelfde wilde.

Het ene papiertje na het andere
In 1991 behaalde ze haar diploma tot 2e autotechnicus. En ging met haar papiertje op zak en met heel veel zin aan de slag bij een Toyota-dealer. Drie jaar later maakte zij de switch naar een Ford-dealer, Autocentrum Everlo in Panningen. Hier leerde zij verder tot 1e autotechnicus en behaalde ze het diploma APK Keurmeester. Als eerste vrouwelijke automonteur binnen Ford in Nederland mag ze zich ook Master-Technician noemen. “Dit is het hoogst haalbare in het opleidingstraject van Ford. Daar ben ik ook echt wel trots op.”

Persoonlijk contact met klanten
Bij Everlo voelde Franca zich als een vis in het water. Het contact met de klanten vond ze heel waardevol. “Normaal krijg je de sleutel van een auto, je werkt eraan en geeft de sleutel weer terug. Hier mocht je echt het contact met de klant aangaan. Zo werd het persoonlijker en daardoor wist ik veel beter wat iemand wilde. Bijvoorbeeld gaat de klant voor perfectie of wil hij zijn auto alleen APK-proof hebben.” Dat persoonlijke sprak haar zo aan dat ze bijna 25 jaar bij Everlo in dienst bleef. Tot het moment dat de garagehouders beiden met pensioen gingen en het bedrijf ophield te bestaan. “De deuren sloten bij Everlo, waardoor bij mij deuren opengingen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben een eigen garagebedrijf begonnen. Waar goede service en persoonlijk contact voorop staan.”

Transparantie is belangrijk
Dit legt Franca geen windeieren. Ze heeft nog nauwelijks reclame gemaakt en de klantenstroom blijft maar komen. “Ik ben heel transparant en vertel de klanten van tevoren precies wat we gaan doen en wat het gaat kosten. Dat vinden de meesten wel zo prettig.” In eerste instantie werkte ze alleen, maar dat was niet handig. Je bent ook aanspreekpunt voor je klanten, moet facturen versturen, de inkoop regelen en nog veel meer. Ze heeft nu één monteur in dienst, een man. Hij was al collega bij haar bij Everlo.

Weinig vrouwelijke automonteurs
Op de vraag wat ze zou doen als er een bekwame, vrouwelijke automonteur bij haar zou solliciteren, antwoordt Franca: “Eigenlijk ben ik niet van plan mijn bedrijf nog verder te laten groeien. Maar als iemand zich zou melden dan sta ik er zeker voor open. Er zijn helaas niet veel vrouwen die dit beroep uitoefenen. Het wordt nog te vaak gezien als een mannenberoep. En ik moet ook wel toegeven dat het stoer lijkt, maar het is gewoon keihard werken. Er zijn natuurlijk gereedschappen en hulpmiddelen die het makkelijker maken en je krijgt er ook handigheid in, maar je blijft werkzaamheden houden die fysiek zwaar zijn. Dat moet je kunnen en daar moet je zin in hebben.”

Wat brengt de toekomst?
Er heeft zich al iemand gemeld. Anne, een 13-jarig meisje. Zij komt af en toe op snuffelstage. Anne is serieus, ontzettend goed en heel handig. En beter dan menig man. Wie weet wat de toekomst brengt. En over de toekomst gesproken… de elektrische auto’s zijn in opmars. “Dat betekent minder onderhoud. Er is geen olie of bougie meer te bekennen. De werkzaamheden aan een elektrische auto zijn gespecialiseerd en vereisen de nodige gereedschappen en meetapparatuur. Wij houden deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten en specialiseren ons in de nieuwste technieken.”

En Franca’s eigen toekomst? “Ik vind het heerlijk wat ik doe en hoop dat nog een hele tijd te doen. In de tussentijd probeer ik ook zoveel mogelijk te genieten van mijn vrije tijd met mijn man, honden en alpaca’s.”POPULAIR

Over FAM!


FAM! Is een maatschappelijke organisatie die zich beweegt op het terrein van leefbaarheid en actief burgerschap, emancipatie, empowerment, diversiteit en (arbeids- sociaal maatschappelijke en politieke) participatie. Kernwoorden zijn verbinden, doorbreken en vernieuwen.

Er was eens… een bedrijfseconoom die na een aantal omzwervingen procesbegeleider werd in persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt wonderlijk, maar dat is het ook weer niet, heb ik me laten vertellen door Ilse Meelberghs uit Herkenbosch. Een bedrijfseconoom is namelijk van het geld en van de processen.
Fotocredit: Hans Stockmans

Interactieve & uitdagende cursus gedurende zes weken, met persoonlijke feedback.

Liefde voor taal en haar krantenhart heeft de 52-jarige Monique Parren gebracht waar ze nu is: dag- en avondchef bij De Limburger. Op 15- of 16-jarige leeftijd wist de van oorsprong Thornse al dat ze journalistiek zou gaan studeren.
De altijd nieuwsgierige, onderzoekende en ontdekkende Monique meldde zich daarom in 1985 met haar kersverse havodiploma bij de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Fotocredit: De Limburger

Als je Aleida Berghorst hoort praten over haar grote hobby koken – en dan met name over haar ´beruchte´ babi pangang – dan denk je dat ze de scepter zwaait in een keuken van een restaurant. Maar niets is minder waar. De 36-jarige inwoonster van Sittard heeft namelijk nog een veel grotere hobby en dat is de politiek.
Niet voor niets dus dat ze al bijna 17 jaar PvdA-lid is. En vanaf 2015 is Aleida Statenlid bij de provincie Limburg. Ook is zij adviseur bij de stichting Lezen en Schrijven, waar ze laaggeletterdheid aanpakken. De meester in de rechten is een bezige bij. Hoe houdt zij toch al die ballen in de lucht?

Onderhandelen is een belangrijke vaardigheid, in het bijzonder nu in de uitdagende economische periode die eraan zit te komen. FAM! en SMKK helpen jullie graag vooruit en bieden de cursus “Sterk Onderhandelen” aan, die al tijdens de Lock-down begint. Om zo de mogelijkheid te geven om je ook in deze tijd te blijven ontwikkelen. In het najaar wanneer de intelligente lock-down (hopelijk) voorbij is, gaan we fysiek bij elkaar komen voor een grand finale op 19 september in Roermond. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

De nieuwste inzichten worden gedeeld en op interactieve wijze krijgen de deelnemers praktische tips, technieken en trucs om de ander mee te krijgen. De cursus start online met een speciaal ontwikkelde app waarin je 12 weken iedere twee weken een challenge krijgt. Een challenge bestaat uit een pakkende intro video met een techniek. De deelnemers nemen vervolgens een kort filmpje van zichzelf op. Ilona Eichhorn van Debat.nl geeft persoonlijke feedback op je filmpje, om zo de vaardigheden verder te kunnen versterken. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

 

Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

We verzamelen tips en informatie om ouders te helpen om hun kinderen bezig te houden. Thuiswerken, de kinderen bezig houden en ook nog onderwijs geven, het is een hele uitdaging. Wie heeft er nog handige tips over onderwijs, knutselen etc. Laat het ons alsjeblieft weten dan voegen wij dit bij elkaar en kunnen we het gaan delen met iedereen. #coronahulp #voorouders #famnetwerk

In mei van dit jaar zijn we gestart met weer een nieuw, jaarlijks terugkerend, kweekvijvertraject voor politica. Vanwege het overweldigende animo hebben we nog een tweede traject opgestart. In het tweede traject lag de focus minder op 'meer vrouwen in de politiek' en meer op empowerment.

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.