VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Franca doet niets liever dan sleutelen aan auto’s.


Franca Zegers-van Berlo is 46 jaar. Zij sleutelt van jongs af aan al graag aan auto’s. Niet gek dus dat ze automonteur is geworden.

Sinds 2 jaar runt ze haar eigen garagebedrijf Autoservice Franca in Panningen.


“Perplex, dat ben ik soms. Als ik zo van een afstandje kijk naar mijn goedlopend bedrijf. En ook best trots”, vertelt de bescheiden Franca. Trots mag ze zeker zijn. Heel trots. En dat terwijl zij eigenlijk helemaal niet de ambitie had om eigen baas te worden. Maar spijt heeft ze er nog geen moment van gehad.

Vrachtwagenchauffeur of automonteur
Vroeger als jong meisje was Franca al zeer geïnteresseerd in de auto van haar vader. Op de oprit bij haar huis in Ospeldijk keek ze mee als haar vader remblokjes verwisselde of olie ververste. “Mijn interesse in techniek was alleen gericht op auto’s. Een lamp ophangen of zo, daar liep ik niet warm voor.” Het was duidelijk wat zij voor opleiding wilde gaan volgen. Alhoewel ze nog licht twijfelde tussen automonteur of het beroep van haar vader: vrachtwagenchauffeur, is het dat eerste geworden. Dit werd nog versterkt door een vriendinnetje die precies hetzelfde wilde.

Het ene papiertje na het andere
In 1991 behaalde ze haar diploma tot 2e autotechnicus. En ging met haar papiertje op zak en met heel veel zin aan de slag bij een Toyota-dealer. Drie jaar later maakte zij de switch naar een Ford-dealer, Autocentrum Everlo in Panningen. Hier leerde zij verder tot 1e autotechnicus en behaalde ze het diploma APK Keurmeester. Als eerste vrouwelijke automonteur binnen Ford in Nederland mag ze zich ook Master-Technician noemen. “Dit is het hoogst haalbare in het opleidingstraject van Ford. Daar ben ik ook echt wel trots op.”

Persoonlijk contact met klanten
Bij Everlo voelde Franca zich als een vis in het water. Het contact met de klanten vond ze heel waardevol. “Normaal krijg je de sleutel van een auto, je werkt eraan en geeft de sleutel weer terug. Hier mocht je echt het contact met de klant aangaan. Zo werd het persoonlijker en daardoor wist ik veel beter wat iemand wilde. Bijvoorbeeld gaat de klant voor perfectie of wil hij zijn auto alleen APK-proof hebben.” Dat persoonlijke sprak haar zo aan dat ze bijna 25 jaar bij Everlo in dienst bleef. Tot het moment dat de garagehouders beiden met pensioen gingen en het bedrijf ophield te bestaan. “De deuren sloten bij Everlo, waardoor bij mij deuren opengingen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben een eigen garagebedrijf begonnen. Waar goede service en persoonlijk contact voorop staan.”

Transparantie is belangrijk
Dit legt Franca geen windeieren. Ze heeft nog nauwelijks reclame gemaakt en de klantenstroom blijft maar komen. “Ik ben heel transparant en vertel de klanten van tevoren precies wat we gaan doen en wat het gaat kosten. Dat vinden de meesten wel zo prettig.” In eerste instantie werkte ze alleen, maar dat was niet handig. Je bent ook aanspreekpunt voor je klanten, moet facturen versturen, de inkoop regelen en nog veel meer. Ze heeft nu één monteur in dienst, een man. Hij was al collega bij haar bij Everlo.

Weinig vrouwelijke automonteurs
Op de vraag wat ze zou doen als er een bekwame, vrouwelijke automonteur bij haar zou solliciteren, antwoordt Franca: “Eigenlijk ben ik niet van plan mijn bedrijf nog verder te laten groeien. Maar als iemand zich zou melden dan sta ik er zeker voor open. Er zijn helaas niet veel vrouwen die dit beroep uitoefenen. Het wordt nog te vaak gezien als een mannenberoep. En ik moet ook wel toegeven dat het stoer lijkt, maar het is gewoon keihard werken. Er zijn natuurlijk gereedschappen en hulpmiddelen die het makkelijker maken en je krijgt er ook handigheid in, maar je blijft werkzaamheden houden die fysiek zwaar zijn. Dat moet je kunnen en daar moet je zin in hebben.”

Wat brengt de toekomst?
Er heeft zich al iemand gemeld. Anne, een 13-jarig meisje. Zij komt af en toe op snuffelstage. Anne is serieus, ontzettend goed en heel handig. En beter dan menig man. Wie weet wat de toekomst brengt. En over de toekomst gesproken… de elektrische auto’s zijn in opmars. “Dat betekent minder onderhoud. Er is geen olie of bougie meer te bekennen. De werkzaamheden aan een elektrische auto zijn gespecialiseerd en vereisen de nodige gereedschappen en meetapparatuur. Wij houden deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten en specialiseren ons in de nieuwste technieken.”

En Franca’s eigen toekomst? “Ik vind het heerlijk wat ik doe en hoop dat nog een hele tijd te doen. In de tussentijd probeer ik ook zoveel mogelijk te genieten van mijn vrije tijd met mijn man, honden en alpaca’s.”POPULAIR

Al vijf jaar is Sanaa Al Ghazali (48) uit Syrië in Nederland. Met haar jongste dochter had ze in zeven maanden tijd al vijf asielzoekerscentra van binnen gezien toen ze herenigd is met haar man en twee oudste kinderen. Ze wonen nu met z’n vijven in Swalmen. De van oorsprong lerares Arabisch is hier bezig met een zorgopleiding speciaal voor statushouders, want ze wil niets liever dan aan het werk. Lees het verhaal over haar studie, haar kinderen, de Nederlandse taal, vooroordelen en meer.

Afgelopen week zijn wij verrast met een enorme stapel boeken die betrekking hebben op het vrouwenvraagstuk. Uiteraard kon Simone de Beauvoir hiertussen niet ontbreken.
De reden dat FAM! deze stapel boeken heeft ontvangen is helaas een verdrietige; het overlijden van Riny Pletzers. Zij is eind mei onverwacht overleden.

Een aantal tips van Ype Bote Bonnema wat je als bedrijf kunt doen om meer jongeren enthousiast te krijgen voor techniek!

Hij is historicus en gek van journalistiek, vindt het heerlijk om jazz te beluisteren en houdt van in cultuur snuiven en lezen. Over wie ik het heb: Paul Versteegen (56). Iedere werkdag komt zijn zeer herkenbare stemgeluid en dat van zijn vrouwelijke radiopartner je woonkamer, auto of kantoor binnen via L1 Vandaag.


Fotocredit: Luc Lodder

 

Haar stem klinkt als muziek in de oren. Toch is Kirsten Paulus absoluut geen nachtegaal, vertrouwde ze me toe. Als kleine meid van 8 jaar wist zij al dat ze nieuwslezeres wilde worden. Kleine Kirsten vertelde tijdens lange toiletbezoeken aan de wandtegeltjes het nieuws van die dag.

De ooit o zo verlegen bindster van bloemen is nu sinds jaar en dag een verbindster van mensen. Aangenaam: Agnes Stijnen. Overal waar je komt of kijkt, is de 60-jarige Melickse. Voor de camera, met een microfoon in de hand, als zelfstandig trouwambtenaar, als vrijwilliger bij Brownies & downieS, als lachyoga-coach.
En dan zijn we er nog niet. Ze vindt het heerlijk om mensen te verbinden. Of het nu in de echt is of tot pas geleden de gasten met uiteenlopende onderwerpen op de bank van Sjpek mit Eier. Dat is Agnes op haar best.

Onze nieuwsbrief is weer uit. Met tips van 'working moms', rolmodellen aan het woord, een interactieve workshop, het magazine over de Gezonde basisschool en meer.

>>> Lees hier de nieuwsbrief

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel.

 


Als kandidaat Europese verkiezingen behaalde Catharina Rinzema vorig jaar ruim 15.000 voorkeursstemmen.  Jonge vrouwen vertelden haar vaak dat zij niet weten hoe ze een gezin en een carrière kunnen combineren.

En nu in Corona tijd is dat een extra uitdaging! Productief thuiswerken, een liefdevolle moeder zijn en óók nog je relatie goed houden? In de reeks ‘Working moms’ geeft ze het woord aan inspirerende vrouwen.

Lees onderstaande interviews.

Fotograaf Anne van Zantwijk

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.