VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Eugenie Evers: “Chocolaterie Albèrt Herkenbosch is mijn lust en mijn leven”


Goedlachs en hartelijk. Iedereen die Eugenie Evers (53) kent of in haar – zoals ze het zelf graag noemt – winkel komt, zal dat beamen. Ze is altijd vrolijk en maakt tijd voor een gesprekje.

Alhoewel ze niets liever dan in haar Chocolaterie Albèrt in Herkenbosch is, schuilt er achter die lach nog een hele wereld... 

Foto Rachel Amorij


En nee, ze wil eigenlijk helemaal niet in the picture. Toch heb ik haar kunnen overhalen, want haar verhaal moet verteld worden.
Een verhaal over teleurstellingen, angst, risico’s nemen, doorzettingsvermogen, maar ook over passie voor haar chocolaterie. Lees het artikel over een sterke vrouw, die de lekkerste chocolade van Nederland verkoopt. Nog nooit geproefd? Shame on you. Ga het maar meteen proberen na het lezen van dit artikel.

Ze komt al haar hele leven in Herkenbosch
Eugenies roots liggen gedeeltelijk in Herkenbosch. Haar moeder is namelijk afkomstig uit Herkenbosch; haar vader is geboren en getogen in Arnhem. Ze kwam 54 jaar geleden ter wereld in de Gelderse stad, maar de weg richting Herkenbosch kon ze op een gegeven moment dromen. “We gingen vaak op familiebezoek. Naar opa en oma en andere familieleden. Ik kwam echt graag in het dorp, maar ik hoefde er niet te wonen. Tot mijn ex zo’n 23 jaar geleden per se hiernaartoe wilde verhuizen vanuit Zoetermeer. Toen hebben hij, onze babyzoon Kevin en ik een huis betrokken in Herkenbosch. Ook mijn ouders streken hier neer.” Niet veel later bleef Eugenie zonder man achter in het Midden-Limburgse dorp samen met haar zoon.

Eind 2013 kreeg ze een hersenbloeding
Ze krabbelde op en ging aan het werk bij het Boshotel in Vlodrop als manager schoonmaak. Een mooie job. En ook de liefde kwam na een aantal jaren opnieuw op haar pad. “In Brabant dacht ik samen met hem het geluk te vinden, maar deze man verdween na twee maanden met de noorderzon. Er was geen ruzie of niets… Toen stond ik er weer alleen voor, maar nu had ik alles opgezegd in Roermond, een fijne flat en alle huisraad. Er zat niets anders op dan bij mijn ouders in te trekken in Herkenbosch.” Niet veel later kon ze een appartement huren van een familielid op de Hoofdstraat in hetzelfde dorp, boven wat nu Groenlijf is. Het leven lachte haar weer toe, totdat in oktober 2013 – of het nog niet genoeg was – het noodlot toesloeg. Ze kreeg een hevige hersenbloeding waardoor haar leven aan een zijden draadje hing. “Dat was heel heftig. Ik was er bijna niet meer geweest.” Gelukkig heeft een operatie en de maandenlange revalidatie haar gered.

Zoektocht naar wat nu?!
In 2014 ging Eugenie na een jaar uit de running te zijn geweest weer aan de slag in haar oude job. “Dat ging helemaal niet goed. Ik kan niet alles meer doen. En soms moet ik echt even gaan zitten. Dan kan ik niet verder. Dat is lastig als je voor een baas werkt.” Goede raad was duur… Wat nu? Aangezien ze vroeger altijd al heel graag winkeltje speelde, ze veel in de detailhandel heeft gewerkt en het idee van een eigen winkel haar nooit helemaal heeft losgelaten, wist ze in welke hoek ze het moest zoeken. “Een snoep- of viswinkeltje…
Het moest iets kleins en gezelligs worden met lekkere spullen. En uniek in de regio Herkenbosch. Opeens wist ik het: bonbons.” Ze koos niet voor Rousseau of Leonidas. Veel te voor de hand liggend. Ze wilde ook hierin uniek zijn. Iets wat mensen nog niet kennen. Via Google vond ze Albèrt in Udenhout. Een afspraak was snel gemaakt, de chocolade werd meteen goed – zeg maar gerust: mmm… – bevonden en de blondine sprong in het diepe. “Het is een heerlijk vrouwenwinkeltje. En natuurlijk was het een gok, maar ik had me voorgenomen: ik ga het doen en als het niets wordt, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.”

“Albèrt is mijn lust en mijn leven”
Op 2 december 2014 opende Chocolaterie Albèrt de deuren. En het draaide als een tierelier. “De klanten komen van heinde en verre. Natuurlijk zijn er veel uit Herkenbosch, maar er komen er ook speciaal uit Melick, Posterholt, Vlodrop, St. Odiliënberg, Reuver, Haelen, Nederweert en Roermond.” De coronacrisis, de loeihete zomer en de komst van een andere vestiging van Albèrt in Roermond maken het haar dit jaar wat lastig. Maar ze is vastberaden dat ze het overleeft. “Dit is mijn levenswerk. Ik krijg hier zoveel energie van. Als ik vrij ben, verlang ik alweer om te mogen werken. En het geeft me ook afleiding van de angst die altijd wel sluimert dat het nog een keer misgaat in mijn hoofd…” Eugenie ziet zichzelf over vijf jaar nog steeds achter de toonbank van Chocolaterie Albèrt in Herkenbosch staan. “Ik vertrouw erop dat ik nog een keer een leven kan leiden zónder zorgen en in mijn favoriete dorpswinkel. Dan weet ik zéker dat een big smile de hele dag door op mijn gezicht blijft staan.”

Geschreven door Sylvia BeugelsdijkPOPULAIR

Hoe word je van schoonheidsspecialiste wethouder? Volgens Claudia Ponjee (49) is dat een kwestie van de lat hoog leggen, veel ambitie hebben en geen genoegen nemen met minder. En je moet natuurlijk ook wel een heleboel met politiek hebben en graag goed willen doen voor mensen. De kersverse – ze werd aangesteld op de 11e van de 11e afgelopen jaar – wethouder Leefbaarheid van de Limburgse gemeente Bergen vertelt over haar job, haar pad er naartoe, wat politiek zo leuk maakt en hoe ze de toekomst ziet… en ze heeft nog een mooie boodschap!

Verkiezingen 17 maart 2021 - Campagne STEM NIET??? Natuurlijk gaan we wél stemmen! Alles om ons heen is politiek. De zorg, het onderwijs, onze veiligheid, het openbaar vervoer, het aantal huizen die gebouwd mogen worden etc. Hierover maakt de politiek beslissingen. Beslissingen die worden genomen in Den Haag. Over ons. Laten we er voor zorgen dat onze Limburgse stem ook in Den Haag gehoord wordt. 

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

Met vijf kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar, een echtgenoot met een eigen bedrijf en een functie als Statenlid bij Provincie Limburg moeten er dagelijks heel wat bordjes draaiend gehouden worden. De combinatie van werken, privé en een gezin is best lastig, maar Marlou Absil uit Helden koos er heel bewust voor. Haar motto is dan ook: het maakt niet uit wat je kiest, als je er maar voor 100% achterstaat. Een artikel over bewuste keuzes, haar comeback in de politiek, gelijkwaardigheid en me-time…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.