VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Dyonne Heijnen: “Je staat er niet alleen voor”


Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…


Wat wil jij nu eigenlijk?
Dyonne had inmiddels het juridische werk achter zich gelaten en werkte bij de gemeente Waalre als beleidsadviseur binnen het sociale domein. Een fijne baan met leuke collega’s. Maar ook daar liep zij op een gegeven moment op haar tandvlees. “Ik ben altijd het type geweest niet zeuren, niets laten blijken en huilen doen we al zéker niet in het openbaar. Maar die vraag van mijn coach Wat wil jij nu eigenlijk? kwam zo bij mij binnen dat alle sluizen opengingen. De hele sessie heb ik gehuild, onderweg naar huis en thuis ook nog bleven de tranen maar komen. Er was geen houden meer aan. Waarom ik huilde? Ik wist niet wat ik wilde. Diep van binnen zou ik het wel weten, zo zei hij. En dat klopte waarschijnlijk ook.

Geen antwoord betekent meestal dat dit het aanknopingspunt is van bepaalde issues of problemen. En ik had inderdaad allerlei belemmerende overtuigingen waarom ik niet minder kon gaan werken bijvoorbeeld. Of waarom dat ik niet iets heel anders kon gaan doen wat werk betreft. Dat paste gewoon niet in mijn beeld van mezelf. Ik leefde dus naar mijn verwachtingen en ook wel een beetje naar die van anderen. Niet vanuit dat wat mij gelukkig maakte.”

Het begon bij het enneagram
We gaan even iets terug in de tijd. Dyonne die geboren en getogen is in Susteren, werkte nog bij het UWV als zittingsjurist. “Tijdens mijn burn-out was ik in aanraking gekomen met het enneagram. Je leert hierin jezelf herkennen in een bepaald enneagramtype met de daarbij behorende eigenschappen, gedragingen en patronen. De cursus die ik hierin volgde, vond ik zo fantastisch dat ik nergens anders meer over praatte, laat staan aan dacht. Alleen zoals dat wel vaker gaat, is dit persoonlijkheidsmodel weer naar de achtergrond verdwenen toen ik bezig was met re-integreren en ook de jaren daarna was het niet in beeld.
Totdat die bewuste coach me aan het denken zette en mijn man Ronald me aanspoorde om er iets mee te gaan doen. Het werd een opleiding in De Bilt. Een combinatie van het enneagram, NLP (neuro linguïstisch programmeren), transactionele analyse en familieopstellingen. Het beste dat me is overkomen. Het voelde als thuiskomen.”

Viva Coaching ontstond
In eerste instantie volgde Dyonne de opleiding puur voor haarzelf. Ze wilde gewoon iets doen waar ze heel blij van werd. Maar gaandeweg raakte ze ervan overtuigd dat ze hier professioneel gezien ook iets mee wilde gaan doen. “Na de tweejarige opleiding heb ik er nog een masteropleiding Coaching en Counseling aan vastgeplakt. En daarna heb ik besloten om minder uren te gaan werken bij de gemeente én om voor mezelf te beginnen. Op 1 januari 2018 is mijn praktijk Viva Coaching geboren. De cliënten die ik coach krijgen van mij ook vaak die ene vraag Wat wil jij nu eigenlijk? voorgelegd.

Het antwoord of het ontbreken daarvan maakt meestal vrijwel meteen duidelijk in welke hoek het probleem zit. Van daaruit begin ik dan met het laagje voor laagje afpellen van de ‘ui’. Uiteindelijk komen we uit bij dat wat ze écht graag willen. Mensen leven vaak niet hun eigen leven of leven juist naar verwachtingen van anderen. En ze hebben net als ik belemmerende overtuigingen. ‘Ik heb die en die opleiding gedaan, daar moet ik dan ook naar werken en zoveel moet ik minimaal verdienen.’ Het is eigenlijk een stuk imago. Maar je bent dan niet authentiek. En je bent het allergelukkigst als je juist authentiek bent. Dan kom je het meest tot je recht.”

De natuur is pretentieloos
“Het leven is vaak al complex genoeg. Als je dan ook nog eens niet doet wat je het liefst doet, dan wordt het er niet makkelijker en leuker op. Een heel ander persoon word je niet, maar je hebt het wel in je om iets te veranderen om je leven aangenamer te maken. Het is heel mooi om dat te kunnen aanreiken, zodat degene wat lucht krijgt. Ik vind het heel belangrijk dat iemand zich gezien en gehoord voelt. En het hoeft niet altijd om een groot probleem te gaan. Het kan ook iets betrekkelijk kleins zijn.

Denk aan: moeilijk kunnen genieten van kleine dingen, willen groeien als mens, geen nee kunnen zeggen of veel piekeren. Zolang iemand ervoor openstaat, kan ik hierbij helpen en dan is er zoveel meer mogelijk. Ik ga vaak met mensen de natuur in, want de natuur is pretentieloos. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet, of je veel geld verdient of juist weinig, dat valt allemaal weg. Het geeft rust. Daarnaast kom je in de natuur makkelijker bij je gevoelens en is het laagdrempeliger om over bepaalde zaken te praten. Het werkt echt.”

Verhelderend en helend
Als ze tien jaar vooruit mag kijken, woont ze met Ronald alweer negen jaar in Thorn, heeft ze naast haar werk in loondienst een fijne praktijk met veel wandelcoachingstrajecten en mindful walk cursussen. Dyonne gunt het alle mensen: een coach. In de sport is een coach normaal, waarom dan niet náást het veld ook iemand in de arm nemen die je helpt? “Het is niet gek om een coachingstraject te volgen dat je helpt en stimuleert bij je persoonlijke ontwikkeling. En daarnaast ondersteuning en inzicht biedt bij vervelende en terugkerende issues. Het is juist gek als je dat niet doet, want een gesprek met een coach kan verhelderend en vaak zelfs helend werken.”

Je staat er niet alleen voor
“Je moet zelf de slingers ophangen in het leven. En als je me vraagt waar ik het meest blij van word, is het met heerlijk zonnig weer de hele zaterdag in de tuin werken, een beetje knuffelen met mijn konijntjes en daarna voldaan met een glas witte wijn op mijn eigen terras genieten van al het moois dat groeit en bloeit om me heen. En zakelijk gezien word ik gewoon heel blij van mensen die dit van me vinden: jij luistert altijd zonder oordeel, je vat samen en geeft iets terug waar de ander iets aan heeft. Nou, dan begin ik te glimlachen van oor tot oor. Hier hecht ik namelijk zelf veel waarde aan. Mijn praktijk is voor mij een stuk zingeving. Ik vind het belangrijk dat ik ertoe doe en hoop en houvast kan geven aan mensen die dat nodig hebben. En ik geef ze mee: je staat er niet alleen voor.”

Geschreven door Sylvia BeugelsdijkPOPULAIR

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Mijn naam is Bas Janse en ik woon samen met mijn vriendin in het prachtige Voorburg, ik ben 40 jaar jong en werk momenteel als coördinator van een helpdesk. Ik ben niet getrouwd, maar wel samenwonend met een geregistreerd partnerschap en heb geen kinderen, nog niet. De wens is er zeker.

Zodra je het woord Kunstmatige Intelligentie leest haak je waarschijnlijk al af. Totaal niet iets waar je mee bezig bent. Maar dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Omdat het heel veel invloed heeft op je dagelijkse leven èn omdat het ongelijkheid versterkt, terwijl wij nu juist die gender gap willen dichten. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Positief staat ze in het leven. Maar dat betekent niet dat ze het soms niet zwaar had. Lisette Janssens heeft heel wat – zoals ze het zelf zegt – heuveltjes en drempeltjes moeten nemen om te zijn waar ze nu is. De Roermondse heeft na een scheiding haar twee kinderen alleen opgevoed en verloor buiten haar schuld vele banen. Hoeveel pech kun je hebben, dacht ze vaker. Toch bleef ze altijd maar doorgaan. Nu is haar leven op orde, heeft ze een lieve vriend, is ze in het bezit van een fijne, vaste baan, helpt ze anderen met hun financiën en er is nog iets met een wens op haar bucketlist, die totaal niet voor de hand ligt. Lezen dus…

We gaan weer beginnen, natuurlijk wel nog even online. In aanloop naar ons nieuwe kweekvijvertraject starten we met de online Kweekvijver kick-off & reünie Zet het al in je agenda. Het belooft een mooi en interactief programma te worden. Zorg dat je erbij bent!

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. Vrouwen hebben veel in hun mars, maar niet altijd het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen starten we dit jaar weer met een nieuw traject.

Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…

De tweede lockdown. Dit keer alleen in de winter; het is koud en nat en snel donker. De rek is er wat uit. Kortom, voor niemand een makkelijke tijd.

Voor de één is het eenzaam, voor de ander niet te doen druk. Het combineren van werk en zorg staat onder spanning. Kinderen thuis onderwijzen of bezighouden, opa’s en oma’s verzorgen, het huishouden, je werk. Het is veel, héél veel.

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.