VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Dyonne Heijnen: “Je staat er niet alleen voor”


Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. 


Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Een paar jaar later raakte ze opnieuw overspannen door te hard en te veel werken en geen nee te durven zeggen.
De eerste vraag van haar coach in die tijd zal Dyonne altijd bijblijven en stiekem gebruikt ze hem zelf ook geregeld: Wat wil jij nu eigenlijk? De vraag was zo confronterend dat ze uren en uren huilde, maar van daaruit ging er wel binnen in haar een vuurtje branden. Ze ging op zoek naar wat ze écht wil in haar leven en waar ze intens happy van wordt. En dat heeft ze gevonden…

Wat wil jij nu eigenlijk?
Dyonne had inmiddels het juridische werk achter zich gelaten en werkte bij de gemeente Waalre als beleidsadviseur binnen het sociale domein. Een fijne baan met leuke collega’s. Maar ook daar liep zij op een gegeven moment op haar tandvlees. “Ik ben altijd het type geweest niet zeuren, niets laten blijken en huilen doen we al zéker niet in het openbaar. Maar die vraag van mijn coach Wat wil jij nu eigenlijk? kwam zo bij mij binnen dat alle sluizen opengingen. De hele sessie heb ik gehuild, onderweg naar huis en thuis ook nog bleven de tranen maar komen. Er was geen houden meer aan. Waarom ik huilde? Ik wist niet wat ik wilde. Diep van binnen zou ik het wel weten, zo zei hij. En dat klopte waarschijnlijk ook.

Geen antwoord betekent meestal dat dit het aanknopingspunt is van bepaalde issues of problemen. En ik had inderdaad allerlei belemmerende overtuigingen waarom ik niet minder kon gaan werken bijvoorbeeld. Of waarom dat ik niet iets heel anders kon gaan doen wat werk betreft. Dat paste gewoon niet in mijn beeld van mezelf. Ik leefde dus naar mijn verwachtingen en ook wel een beetje naar die van anderen. Niet vanuit dat wat mij gelukkig maakte.”

Het begon bij het enneagram
We gaan even iets terug in de tijd. Dyonne die geboren en getogen is in Susteren, werkte nog bij het UWV als zittingsjurist. “Tijdens mijn burn-out was ik in aanraking gekomen met het enneagram. Je leert hierin jezelf herkennen in een bepaald enneagramtype met de daarbij behorende eigenschappen, gedragingen en patronen. De cursus die ik hierin volgde, vond ik zo fantastisch dat ik nergens anders meer over praatte, laat staan aan dacht. Alleen zoals dat wel vaker gaat, is dit persoonlijkheidsmodel weer naar de achtergrond verdwenen toen ik bezig was met re-integreren en ook de jaren daarna was het niet in beeld.
Totdat die bewuste coach me aan het denken zette en mijn man Ronald me aanspoorde om er iets mee te gaan doen. Het werd een opleiding in De Bilt. Een combinatie van het enneagram, NLP (neuro linguïstisch programmeren), transactionele analyse en familieopstellingen. Het beste dat me is overkomen. Het voelde als thuiskomen.”

Viva Coaching ontstond
In eerste instantie volgde Dyonne de opleiding puur voor haarzelf. Ze wilde gewoon iets doen waar ze heel blij van werd. Maar gaandeweg raakte ze ervan overtuigd dat ze hier professioneel gezien ook iets mee wilde gaan doen. “Na de tweejarige opleiding heb ik er nog een masteropleiding Coaching en Counseling aan vastgeplakt. En daarna heb ik besloten om minder uren te gaan werken bij de gemeente én om voor mezelf te beginnen. Op 1 januari 2018 is mijn praktijk Viva Coaching geboren. De cliënten die ik coach krijgen van mij ook vaak die ene vraag Wat wil jij nu eigenlijk? voorgelegd.

Het antwoord of het ontbreken daarvan maakt meestal vrijwel meteen duidelijk in welke hoek het probleem zit. Van daaruit begin ik dan met het laagje voor laagje afpellen van de ‘ui’. Uiteindelijk komen we uit bij dat wat ze écht graag willen. Mensen leven vaak niet hun eigen leven of leven juist naar verwachtingen van anderen. En ze hebben net als ik belemmerende overtuigingen. ‘Ik heb die en die opleiding gedaan, daar moet ik dan ook naar werken en zoveel moet ik minimaal verdienen.’ Het is eigenlijk een stuk imago. Maar je bent dan niet authentiek. En je bent het allergelukkigst als je juist authentiek bent. Dan kom je het meest tot je recht.”

De natuur is pretentieloos
“Het leven is vaak al complex genoeg. Als je dan ook nog eens niet doet wat je het liefst doet, dan wordt het er niet makkelijker en leuker op. Een heel ander persoon word je niet, maar je hebt het wel in je om iets te veranderen om je leven aangenamer te maken. Het is heel mooi om dat te kunnen aanreiken, zodat degene wat lucht krijgt. Ik vind het heel belangrijk dat iemand zich gezien en gehoord voelt. En het hoeft niet altijd om een groot probleem te gaan. Het kan ook iets betrekkelijk kleins zijn.

Denk aan: moeilijk kunnen genieten van kleine dingen, willen groeien als mens, geen nee kunnen zeggen of veel piekeren. Zolang iemand ervoor openstaat, kan ik hierbij helpen en dan is er zoveel meer mogelijk. Ik ga vaak met mensen de natuur in, want de natuur is pretentieloos. Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet, of je veel geld verdient of juist weinig, dat valt allemaal weg. Het geeft rust. Daarnaast kom je in de natuur makkelijker bij je gevoelens en is het laagdrempeliger om over bepaalde zaken te praten. Het werkt echt.”

Verhelderend en helend
Als ze tien jaar vooruit mag kijken, woont ze met Ronald alweer negen jaar in Thorn, heeft ze naast haar werk in loondienst een fijne praktijk met veel wandelcoachingstrajecten en mindful walk cursussen. Dyonne gunt het alle mensen: een coach. In de sport is een coach normaal, waarom dan niet náást het veld ook iemand in de arm nemen die je helpt? “Het is niet gek om een coachingstraject te volgen dat je helpt en stimuleert bij je persoonlijke ontwikkeling. En daarnaast ondersteuning en inzicht biedt bij vervelende en terugkerende issues. Het is juist gek als je dat niet doet, want een gesprek met een coach kan verhelderend en vaak zelfs helend werken.”

Je staat er niet alleen voor
“Je moet zelf de slingers ophangen in het leven. En als je me vraagt waar ik het meest blij van word, is het met heerlijk zonnig weer de hele zaterdag in de tuin werken, een beetje knuffelen met mijn konijntjes en daarna voldaan met een glas witte wijn op mijn eigen terras genieten van al het moois dat groeit en bloeit om me heen. En zakelijk gezien word ik gewoon heel blij van mensen die dit van me vinden: jij luistert altijd zonder oordeel, je vat samen en geeft iets terug waar de ander iets aan heeft. Nou, dan begin ik te glimlachen van oor tot oor. Hier hecht ik namelijk zelf veel waarde aan. Mijn praktijk is voor mij een stuk zingeving. Ik vind het belangrijk dat ik ertoe doe en hoop en houvast kan geven aan mensen die dat nodig hebben. En ik geef ze mee: je staat er niet alleen voor.”

Geschreven door Sylvia BeugelsdijkPOPULAIR

Hoe kun je de sociale media succesvol inzetten om je doelen te behalen? Waar moet je op letten? Wat zijn de etiketten, hoe gebruik je de hashtags, wat zijn de verschillen en welke kanalen passen bij mij? Een avond met tips en informatie.

Ontdek nu jouw BIG WHY Boodschap en creëer impact. Hoe word je het gezicht van je politieke campagne? Campagnes zijn maar kort en je moet dus én zichtbaar worden én je verhaal doen en dan moet het dus ook nog gebeuren. Je hebt geen tijd te verliezen. Gun jezelf die verkiezingszege en zorg dat je NU tijd vrijmaakt in je agenda om aan de slag te gaan.

Mannen en vrouwen zijn verschillend. Het vrouwenhart is anders dan het mannenhart. Het blijft dan ook verbazingwekkend dat anno 2021 sekseverschillen nog steeds regelmatig vergeten worden in medische onderzoeken, zo ook in het Covid-19 onderzoek. Hoog tijd om eens in te zoomen op de gendergap in de medische wereld.

Heeft een dag dan tóch 48 uur? Dit moet haast wel het geval zijn bij Karin Reichrath. Zij combineert drie bedrijven en een opleiding met haar gezin en sociaal leven. Het is voortdurend plannen, maar ze blijft lachen. Meestal. 

Ania Liesting: “Het gras lijkt altijd groener waar ik niet ben”. 

Thuis in het Poolse Ostrów Wielkopolski dook Ania Liesting als kleine meisje altijd al in oude albums van haar oma. Ze maakte reizen door de tijd. Magisch, vond ze dat. Als ze niet ‘op reis’ was, maakte ze wel tekeningen. Honderden.

Al te ver vooruitkijken doet Souad Derkaoui (42) niet meer om teleurstellingen te voorkomen. Zij en haar man Mohamed hebben al heel wat voor de kiezen gehad. 

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Mijn naam is Bas Janse en ik woon samen met mijn vriendin in het prachtige Voorburg, ik ben 40 jaar jong en werk momenteel als coördinator van een helpdesk. Ik ben niet getrouwd, maar wel samenwonend met een geregistreerd partnerschap en heb geen kinderen, nog niet. De wens is er zeker.

Zodra je het woord Kunstmatige Intelligentie leest haak je waarschijnlijk al af. Totaal niet iets waar je mee bezig bent. Maar dat zou het wel moeten zijn. Waarom? Omdat het heel veel invloed heeft op je dagelijkse leven èn omdat het ongelijkheid versterkt, terwijl wij nu juist die gender gap willen dichten. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Positief staat ze in het leven. Maar dat betekent niet dat ze het soms niet zwaar had. Lisette Janssens heeft heel wat – zoals ze het zelf zegt – heuveltjes en drempeltjes moeten nemen om te zijn waar ze nu is. 

Een gesprek of traject met een coach kan helend werken. Dat heeft Dyonne Heijnen (45) uit Nederweert een aantal jaren geleden zelf ervaren. Ze was juriste en zat gevangen in een burn-out. 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.