VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Ania Liesting: “Het gras lijkt altijd groener waar ik niet ben”


Ania Liesting: “Het gras lijkt altijd groener waar ik niet ben”. 

Thuis in het Poolse Ostrów Wielkopolski dook Ania Liesting als kleine meisje altijd al in oude albums van haar oma. Ze maakte reizen door de tijd. Magisch, vond ze dat. Als ze niet ‘op reis’ was, maakte ze wel tekeningen. Honderden.


Ze hield van het creëren van beelden. Toen al. Alleen ging ze economie studeren en niet beeldende kunsten, omdat de economische richting nu eenmaal meer kans gaf op een baan. Inmiddels doet de 42-jarige inwoonster van Lomm wat ze het liefst doet: verhalen vertellen met fotografie. En ze strijdt graag op haar manier voor vrouwengelijkheid. “Ik ben pas een jaar geleden feministe geworden”, vertrouwde ze me toe.

Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Buitenland is vrijheid
De jonge net-afgestudeerde Ania, die toen nog Ania Przybylska heette, wilde de wijde wereld in. Ze was ervan overtuigd dat het buitenland echte vrijheid betekende. “Ik wist niet precies wat ik wilde, maar wel dat ik weg moest uit Polen. Niet dat ik het daar slecht had, maar het buitenland trok me gewoon heel erg.” Na haar studie ging ze via haar zus in Duitsland aan de slag als au-pair. Op een gegeven moment begon het bij haar te kriebelen en schreef ze zich in voor een opleiding Beeldende Kunsten in Polen, terwijl ze nog in Duitsland woonde. Na twee jaar brak haar de reisafstand zo op dat ze er een punt achter zette.

Niet Italië maar Nederland werd haar nieuwe thuis
“Uiteindelijk ben ik toch weer verhuisd naar Polen. Met het idee daar te blijven. Maar de drang om weg te gaan bleef. Een nichtje vroeg me naar Italië te komen. Alles was al geregeld, maar toen kwam ik mijn huidige man Marcel tegen op een feestje bij mijn broer in Nederland.” Het is overduidelijk. Italië werd het niet. Ze had haar hart verloren aan Marcel én later ook aan Nederland.

“Je doet dingen die niet bij je passen”
Via de Nederlandse lessen die ze volgde, kwam ze bij Fontys terecht, eerst in Venlo en later in Eindhoven. Ze is daar twaalf jaar niet meer weggegaan. “Ik hield me vooral bezig met media en ICT. Fotograferen deed ik in die tijd al veel privé. En als er evenementen op Fontys waren, werd ik meestal gevraagd om foto’s te maken. Opeens besefte ik: waar ben ik nu eigenlijk allemaal mee bezig? Dit heeft geen zin. Ania, je doet rare dingen die niet bij je passen. Binnen een halfjaar heb ik het besluit genomen om Fontys te verlaten en me te richten op fotografie met mijn eigen bedrijf Ania Liesting Fotografie. Heel spannend. Want klanten buiten Fontys had ik in het begin bijna niet.”

Foto’s zijn een universele taal die mensen verbindt
Inmiddels zijn we ongeveer vijf jaar verder. Aan het begin fotografeerde Ania vooral om mensen blij te maken. Na verloop van tijd is ze steeds meer op zoek gegaan naar diepgang. “Ik wilde mensen niet alleen blij maken, maar ook echt iets vertellen. Nu kan ik bepaalde kwesties met fotografie bespreekbaar maken, zoals het vrouwenvraagstuk en de ongelijkheid die er nog altijd is tussen vrouwen en mannen, en mezelf makkelijker uiten. Foto’s zijn een vorm van universele taal die mensen met elkaar verbindt en die dus ook mij met anderen verbindt. Ik vind mensen sowieso fascinerend. Iedereen is op een bepaalde manier gelijk, maar toch verschillend. Als het me lukt om een blik, moment of spanning te vangen – wauw – dat geeft me echt een kick.”

Een eyeopener 
Tijdens de eerste lockdown gingen Poolse vrouwen de straat op om te protesteren tegen de abortuswet en het beperken van hun rechten. “Ze moeten gewoon kinderen baren, ook al zijn die heel ziek of niet levensvatbaar. Dat raakte me enorm en was voor mij een echte eyeopener. Ik heb lang gedacht dat het niet meer nodig was om als vrouw de barricade op te gaan en te strijden voor gelijke rechten. Maar het blijkt nog steeds nodig. Deze protesten waren voor mij de trigger om me meer te verdiepen in het thema vrouwen(on)gelijkheid in het algemeen. En het is me meer dan duidelijk geworden dat het voor mij de hoogste tijd was om feministe te worden.”

Ode aan Vrouwen
De fotografe wil die enorme kracht van vrouwen maar wat graag showen aan het publiek en is portretten gaan maken van verschillende vrouwen. De reeks heet Ode aan Vrouwen. “Auteur en voormalig journalist Maurice Ambaum was onder de indruk van mijn foto’s op Facebook. We zijn toen samen met het project verder gegaan. Het is nu een combinatie geworden van prachtige foto’s én verhalen. In de expositie Ode aan Vrouwen – die eigenlijk op Internationale Vrouwendag in de Bibliotheek van Venlo en Filmtheater De Nieuwe Scene had moeten openen, en nu start op 9 juli in het oude gemeentehuis van Tegelen – komt dit mooi bij elkaar.”POPULAIR

Als je geen kinderen wil, dan wil je ze niet!

Laat je niet ompraten dat je er spijt van krijgt dat je er geen hebt, of dat het straks te laat is.

Jij weet zelf het allerbeste wat jij wil.

In het belang van diversiteit binnen FAM! nodigen wij in het bijzonder mannen uit om te solliciteren.

Over FAM!
Missie: Kracht door samenwerking, diversiteit in haar netwerk en solidariteit tussen vrouwen; FAM! maakt een verschil.
Visie: Een Limburg zonder genderkloof.

 

Stel je een wereld voor waarbij je elke dag spruitjes eet, iedereen dezelfde kleren en hetzelfde huisdier heeft – waar is dan de ontwikkeling? ‘Als de samenleving dat weet, als de natuur dat weet, waarom nemen organisaties en bedrijven dat dan zo weinig ter harte?’

Ontdek nu jouw BIG WHY Boodschap en creëer impact. Hoe word je het gezicht van je politieke campagne? Campagnes zijn maar kort en je moet dus én zichtbaar worden én je verhaal doen en dan moet het dus ook nog gebeuren. Je hebt geen tijd te verliezen. Gun jezelf die verkiezingszege en zorg dat je NU tijd vrijmaakt in je agenda om aan de slag te gaan.

Aangenaam. Dat was het gesprek met Nanet Hazenbosch en Jill Verberkt van platform Aangenaam zeker. De twee jonge vrouwen maken samen met Crissy Fila en Nina Bellen deel uit van het kwartet dat het platform dit voorjaar oprichtte. Zij vonden het de hoogste tijd om in Noord- en Midden-Limburg een feministisch geluid te laten horen. Dat doen ze door eerlijke gesprekken te voeren over (on)gelijkheid, seks, lichaam, identiteit en menstruatie. Om zo bewustzijn te creëren, ervaringen te delen, een waarheidsgetrouw beeld neer te zetten, taboes te doorbreken en onderwerpen te normaliseren. Niet alleen vrouwen zijn welkom op het platform, ook mannen mogen meedoen. Als ze durven.

Ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is nog steeds aan de orde van de dag. Als je vrouw bent én kunstenaar dan is de ongelijkheid nóg duidelijker en pijnlijker. Slechts 13% van de kunst van vrouwen is te bewonderen bijvoorbeeld in musea en bij exposities. Terwijl 80% van de studenten op de kunstacademie vrouw is. Hoe is het mogelijk, zul je je afvragen. Dat vroeg Lisa Alzer (24) uit Maastricht zich ook af.

Oproep aan oud kweekvijver deelnemers èn sprekers! 

De kweekvijver Meer Vrouwen in de Politiek (MViP) bestaat dit jaar 15 jaar. Dat mogen we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Al vijftien jaar nemen getalenteerde vrouwen deel aan de kweekvijver en met succes; een hoop van de deelnemers zijn daadwerkelijk actief geworden in de politiek als raadslid, statenlid, wethouder of elk andere mogelijke vorm. Actief of niet, ieder jaar werden er hoe dan ook mooie contacten gelegd. Hoog tijd vonden wij voor een heuse kweekvijver reünie!

Hoe kun je de sociale media succesvol inzetten om je doelen te behalen? Waar moet je op letten? Wat is de etiquette, hoe gebruik je de hashtags, wat zijn de verschillen en welke kanalen passen bij mij? Een avond met tips en informatie.

Mannen en vrouwen zijn verschillend. Het vrouwenhart is anders dan het mannenhart. Het blijft dan ook verbazingwekkend dat anno 2021 sekseverschillen nog steeds regelmatig vergeten worden in medische onderzoeken, zo ook in het Covid-19 onderzoek. Hoog tijd om eens in te zoomen op de gendergap in de medische wereld.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.