VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Als je je best doet dan is er veel mogelijk


Dream big. Dat is de boodschap die me van Hadjara Rizvanovic het meeste bijblijft. In 1992 vluchtte zij vanuit Bosnië met niets meer dan een plastic zak gevuld met een onderbroek en jeansbroek naar ons land. Nu bijna 30 jaar later heeft ze een goedlopende autorijschool in Roermond en wil ze het liefst heel Nederland veroveren. “Gaaf als straks in Groningen ook Autorijschool Neel rondrijdt”, gaf ze me een kijkje in haar toekomstplannen. Een verhaal van opkrabbelen, altijd maar doorgaan en een leven vol passie.


Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Gevlucht vanuit Bosnië
De 40-jarige heeft tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië veel heftige dingen meegemaakt. “De kogels vlogen me letterlijk om de oren. Mijn moeder, oma en ik vluchtten daarom het land uit. In Den Bosch werden wij opgevangen in een kazerne. Na 18 maanden wachten, konden we onze intrek nemen in een huis in Sleeuwijk.
Helaas overleed mijn moeder in 1995. Mijn oma en ik hebben vanaf dat moment een aantal jaren in een piepkleine bejaardenwoning gewoond. Totdat jeugdzorg vond dat ik beter af was in een pleeggezin. Daar heb ik vertoefd tot mijn achttiende. Op die leeftijd vond ik dat het tijd was om op mezelf te gaan wonen.”

Waar kom ik vandaan? 
Rond haar vijftiende is Hadjara begonnen met werken bij CoolCat in Breda als weekendhulp. “Uiteindelijk heb ik me hier opgewerkt tot filiaalmanager in Hoogvliet. Ik had succes, maar toch bleef er iets knagen. Ik had in die tijd weinig contact met de Bosnische gemeenschap. En alhoewel ik me Nederlander voel, wilde ik ook mensen leren kennen uit mijn geboorteland. Want de vraag: waar kom ik vandaan, bleef maar opspelen.
Ik ging veel naar feestjes waar oud-landgenoten kwamen. Zo heb ik in 2005 mijn huidige man Alen Pasagic leren kennen. Hij woonde in Roermond, maar omdat ik een goede baan had en hij als muzikant overal kon werken, trok hij bij mij in.”

Werken is overleven
Hadjara raakte al snel zwanger van een dochter en bleef gewoon fulltime werken. “Ik weet wat het is om geld te hebben, maar zeker ook om het niet te hebben. Werken is overleven. Omdat ik zelf geen familie heb en het fijn is je te omringen met lieve mensen – zeker als je een kindje krijgt – besloten we naar Roermond te verhuizen.

Om precies te zijn naar de wijk Maasniel. Hier kreeg ik mijn schoonouders en schoonbroer met zijn gezin er als familie bij. Dat voelde goed. In 2006 kwam onze dochter Medina ter wereld na een zeer onzekere zwangerschap. Bij haar geboorte bleek ze gelukkig alleen maar een schisis te hebben, die na een operatie bijna niet meer zichtbaar is.” De zwangerschap is Hadjara niet in de koude kleren gaan zitten. Ze had een hele tijd depressieve gevoelens. Maar ook in die periode bleef ze werken.

Verkoper buitendienst
Na de geboorte van hun zoon Majdin lukte het de inwoonster van Roermond niet al haar uren te werken, daarover voelde ze zich schuldig. Dat was het moment om ander werk te gaan zoeken. Iets dat te combineren was met het zorgen voor haar kinderen. Er zat op dat moment niet veel anders op om te gaan poetsen voor de Hago. “Ik had daar fijne werktijden, werkte er met plezier en het gaf me voldoening.

Want ik wilde absoluut niet afhankelijk zijn van mijn partner en de overheid. Naast poetsen mocht ik ook al snel alles klaarzetten voor vergaderingen. Een van mijn werkplekken was Van Gansewinkel (nu Renewi). De directeur gaf mij uiteindelijk de kans om méér te doen. Hij zag potentie in me. En ik pakte die kans met beide handen. Ik werd verkoper buitendienst mét auto, laptop en telefoon van de zaak. Dat was leuk. Kwam ik daar als vrouw van 1.62 meter in een mannenwereld praten over containers. Na zo’n drie jaar kwam de klad in de verkoopcijfers. Er waren meer kapers op de kust die afval afvoerden voor minder geld. Ik moest iets anders gaan doen en ben in mijn gedachten teruggegaan naar mijn jeugd. Wat vond ik toen leuk? Het bleken mijn eigen rijlessen te zijn. En ik wist: dát wil ik gaan doen.”

De vrouwelijke Najib Amhali
Een opleiding tot rijinstructeur was zo gevonden. En niet veel later was Hadjara in het bezit van haar papiertje én had ze Autorijschool Neel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. “In eerste instantie heb ik niet veel verdiend. Maar het is zó snel gegaan. Na één jaar zat mijn hele agenda vol en nu heb ik zelfs een wachtlijst. Hoe ik dat doe? Ik geef les met een lach en ben tóch een beetje streng als het moet. Mijn leerlingen accepteren dat. Ik zeg wel eens dat ik de vrouwelijke Najib Amhali ben.

Het is zo leuk om te doen. En de jeugd houdt me jong. Ik volg Temptation Island, weet wie Boef is en welk liedje hij uitbrengt. Niet alleen ben ik rijinstructeur, maar ik help hen ook aan een woning en de inrichting. Ik zorg voor voedselpakketten en kleding. Ik ben zoveel meer en dat wil ik ook graag zijn.” Hadjara wordt op handen gedragen. Dat blijkt alleen al uit het zwaaien en toeteren van haar oud-kandidaten, foto’s van eerste autootjes die ze haar doorsturen of de uitnodigingen voor bruiloften en kraamvisites. “Ik behandel mijn klanten zoals ik zelf behandeld wil worden.”

Als je maar je best doet
Het artikel begon met ‘dream big’. Niet voor niets natuurlijk. Hadjara kon al verklappen dat haar man ook de opleiding tot rijinstructeur volgt op dit moment. Hij gaat in het voorjaar toetreden tot de rijschool. De eerste uitbreiding is daarmee een feit. “Als ik zo’n tien jaar vooruitkijk dan bestaat onze rijschool hopelijk uit meer dan twee auto’s.
Ik hoop op een stuk of zes meer, twee motors, een bus, een vrachtwagen en een aanhangerwagen.” Maar dan zijn we er nog niet. Nee, de ultieme droom is om bekend én meteen ook de grootste te zijn in heel Nederland. Om met haar eigen woorden af te sluiten: “Als je je best doet dan is er in Nederland veel mogelijk.”
POPULAIR

Dream big. Dat is de boodschap die me van Hadjara Rizvanovic het meeste bijblijft. In 1992 vluchtte zij vanuit Bosnië met niets meer dan een plastic zak gevuld met een onderbroek en jeansbroek naar ons land. Nu bijna 30 jaar later heeft ze een goedlopende autorijschool in Roermond en wil ze het liefst heel Nederland veroveren. “Gaaf als straks in Groningen ook Autorijschool Neel rondrijdt”, gaf ze me een kijkje in haar toekomstplannen. Een verhaal van opkrabbelen, altijd maar doorgaan en een leven vol passie.

Vanwege de onzekerheden rondom COVID-19 hebben we onze Nieuwjaarsbijeenkomst verplaatst naar 17 februari 2022, locatie Foroxity Filmarena Roermond. Het nieuwe jaar gaan we feestelijk en verrassend beginnen! Mocht het dan nog niet mogelijk zijn om fysiek bij elkaar te komen, dan gaat de bijeenkomst op 17 februari digitaal plaatsvinden. Ben je er ook bij? Meld je dan nu aan! Zoals ieder jaar luiden we het jaar feestelijk in bij FAM!. Naast alle gezelligheid, terugblik en vooruitkijken komt er uiteraard ook dit jaar weer een interessante spreker. Het thema dit jaar is geld. Vrouwen en geld. We gaan het hebben over de financiële toekomst van vrouwen.

Dit bizarre jaar is bijna ten einde, gelukkig ook met een hoop mooie dingen. We wensen iedereen hele gezellige feestdagen en een mooi 2022 vol gezondheid & geluk. Hopelijk tot gauw in het nieuwe jaar!

Monique Hensen (55) uit Herkenbosch kent inmiddels ruim dertig jaar het klappen van de ondernemerszweep en nog langer die van het leven in het algemeen. Meer dan eens ging ze door een diep dal, maar altijd komt ze weer boven.

Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Bovendien stokt door vooroordelen en vriendjespolitiek de doorstroming van vrouwen naar een volgende managementpositie, waardoor de kans groot is dat een vrouw de tech-industrie verlaat.

Het thema van de derde bijeenkomst 'krachtige vrouwen' was opvoeding. Wat gaat er goed? Tegen welke uitdagingen betreffende voeding, lopen de vrouwen aan? Wat willen ze graag veranderen?
Het belang van persoonlijke bewustwording betreffende voeding en alle domeinen volgens de visie positieve gezondheid loopt als rode draad door de bijeenkomst heen.

Geborduurde vulva’s. Foto’s van striemen en cellulitis. Een poster met seksstandjes. Marissa Snippe, student Crossmedia aan Sint Lucas, wil met haar project Heilig Grietje aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en de nog altijd heersende taboes bespreekbaar maken. En dat is haar gelukt!

We willen graag investeren in deze doelgroep om zo welzijn en welbevinden voor de dames te bevorderen. De betrokkenheid bij de maatschappij zal groter worden, de verbinding tussen de deelnemers zal groeien evenals de relatie met de maatschappelijke partners en de gemeente. Met het motto ´Krachtige vrouwen´ zal ernaar worden gestreefd om vanuit de positieve gezondheid vrouwen in de samenleving positief gezonder en vitaler te maken.

Een conflict, complexe onderhandelingen of een juridisch vraagstuk. Je zit er niet op te wachten. Maar soms is het niet anders.

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.