VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Aangenaam: Handen ineen voor een aangenamere, gelijkwaardige toekomst


Aangenaam. Dat was het gesprek met Nanet Hazenbosch en Jill Verberkt van platform Aangenaam zeker. De twee jonge vrouwen maken samen met Crissy Fila en Nina Bellen deel uit van het kwartet dat het platform dit voorjaar oprichtte. Zij vonden het de hoogste tijd om in Noord- en Midden-Limburg een feministisch geluid te laten horen. Dat doen ze door eerlijke gesprekken te voeren over (on)gelijkheid, seks, lichaam, identiteit en menstruatie. Om zo bewustzijn te creëren, ervaringen te delen, een waarheidsgetrouw beeld neer te zetten, taboes te doorbreken en onderwerpen te normaliseren. Niet alleen vrouwen zijn welkom op het platform, ook mannen mogen meedoen. Als ze durven.


Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Aangenaam, ik ben Aangenaam
De vier vrouwen – die allemaal in Venlo zijn opgegroeid – hadden altijd al iets met (on)gelijkheid. Nanet: “Mijn moeder zei onlangs dat ik er als jong meisje al mee bezig was.” Zij kende Crissy en Nina en op hun beurt kenden de laatste twee Jill weer. Ze spraken een aantal keren met zijn vieren af en gaandeweg is het idee ontstaan om een platform op te richten voor vrouwen; voornamelijk tussen de 25 en 35 jaar. Maar iedereen is van harte welkom, drukken ze mij op het hart. Op het platform komen alle thema’s samen waar vrouwen tegenaan lopen in het leven. De naam Aangenaam is niet voor niets gekozen. Hij heeft een dubbele betekenis. Aangenaam, omdat we de regio kennis willen laten maken met een nieuwe definitie van feminisme en met getalenteerde en inspirerende vrouwen. Dit doen we niet door de confrontatie op te zoeken maar juist door vragen te stellen. Op een aangename manier. Voor een aangenamere wereld. Crissy, Nina, Nanet en Jill willen niets liever dan de positie van de vrouw versterken en een fijne plek creëren waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf durft te zijn. Zij zetten zich hier online en offline voor in.

We lopen tegen verschillende dingen aan
De feministen vinden dat Aangenaam meer dan nodig is. Vooral in Limburg. De Randstad heeft al wat meters gemaakt, maar hier in de regio is nog veel werk aan de winkel. Er is nog te veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. En er moeten nog genoeg zaken uit de taboesfeer gehaald worden. Nanet: “We liepen en lopen allemaal tegen andere dingen aan. De ongelijkheid in het bedrijfsleven en de politiek is een grote drijfveer voor mij. Het feit dat de gemeenteraden uit nagenoeg alleen maar witte mannen bestaat, vind ik schrijnend. Je ziet ook steeds dezelfde gezichten in bepaalde functies. Ik snap het proces, hoe 'ons kent ons' werkt en dat verandering akelig kan zijn, maar het stoort me wel dat het niet sneller gaat. En Crissy merkt het heel erg nu ze moeder is geworden. Ze krijgt opmerkingen en vragen zoals Hoeveel ga je minder werken? en Hoe ga je het allemaal regelen? Allemaal vragen die vooral aan vrouwen gesteld worden.”

Menstruatieproducten en anticonceptie
Jill voegt toe: “Ikzelf vind het bijvoorbeeld verschrikkelijk dat 1 op de 9 vrouwen geen toegang heeft tot menstruatieproducten. Het is een eerste levensbehoefte en er wordt gewoon niet serieus naar gekeken. Dat is toch onvoorstelbaar. Het moet voor iedereen toegankelijk en normaal zijn om het te gebruiken.” Nanet: “In het verlengde hiervan ligt dat anticonceptie vaak de verantwoordelijkheid is van de vrouw. Dit is de norm. Maar klopt dit nog wel? We moeten hierover nadenken en jonge vrouwen informeren. Je moet als vrouw zelf keuzes kunnen maken, wat die keuze ook is en vooral je happy voelen met die keuze.” Jill merkt hierbij nog op: “Ik verbaas me daar echt over. Meiden in de pubertijd krijgen klakkeloos de pil voorgeschreven. Terwijl er toch bekend is dat er allerlei bijwerkingen zijn. De meiden moeten geïnformeerd worden over de eventuele gevolgen. Als ze dan toch ‘ja’ zeggen, is dat prima.” Iedereen is anders en iedereen doet en beslist anders. Wat belangrijk is – volgens Nanet en Jill – dat je verschillende opties krijgt en de voors en tegens af kunt wegen.

Vooral ‘oude’, witte mannen
“We willen een betere en bredere representatie in de regio. Er zijn heel veel initiatieven, maar vooral in de Randstad. Hier in Limburg is ook een snellere verandering nodig. We maken mensen attent op de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Als je naar de politiek kijkt en de raden van besturen of als je luistert naar de radio of kijkt naar de televisie, dan zie je vooral ‘oude’, witte mannen. En dat moet écht veranderen”, zegt Nanet. Jill geeft een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk: “In een populair regionaal actualiteitenprogramma zie je voornamelijk witte mannen van middelbare leeftijd. Twee jonge vrouwen die een kledingwinkel runnen vertelden ons zich totaal niet in de omroep te herkennen en vroegen zich af: ‘Waarom zouden wij daar gaan zitten?’ Onze boodschap aan hen, maar ook aan alle andere vrouwen: zéker moet je daar gaan zitten. Ook jij hebt iets waardevols te vertellen!” Nanet: “Er zijn voorbeelden te over. Ook bij organisaties die vrouwen willen aannemen, maar ze niet kunnen vinden. De boodschap: zoek beter! Ga na waarom je ze niet kunt vinden. Misschien zijn er drempels die een organisatie niet ziet, omdat ze het altijd zo gedaan hebben. Sta open om kritisch naar je eigen processen te kijken én om te veranderen.”

Women’s March
Aangenaam is heel actief op Instagram. Het aantal volgers wordt met de dag groter en de hoeveelheid reacties stijgt bij iedere nieuwe post. “Het leeft onder vrouwen merken we aan de comments op onze stories. Dat versterkt ons idee dat het heel erg nodig is. Naast zichtbaar zijn op social media, gaan we nu ook starten met hosting op een online radiostation. Met vrouwelijke artiesten en DJ’s in de hoofdrol die op een andere plek niet snel voet aan de grond krijgen. Tijdens Aan de Waterkant organiseren we op zondag 22 augustus een Aangenaam Seksfeest. Hier gaan we in gesprek met een seksuoloog en elkaar, stellen we vragen en beantwoorden we vragen van volgers. We lezen voor uit de verhalenbundel Damn Horny en reviewen seksspeeltjes. Alles om het taboe rondom vrouwelijke seksualiteit te doorbreken. Volgend jaar op 5 en 6 maart willen we een Women’s March organiseren in Venlo. Het is de bedoeling dat vrouwen de straat op gaan om feminisme opnieuw te introduceren. We willen vieren en laten zien hoe geweldig vrouwen zijn”, vertelt Nanet.

Meer waardering voor vrouwelijke kracht
Als ze zelf mogen kiezen hoe het er over vijf jaar voorstaat, dan weten de vrouwen het wel. Jill: “Waar zal ik eens beginnen? Het zou mooi zijn als de man-vrouwverhouding meer gelijk wordt. Bijvoorbeeld in een gemeenteraad. Want hoe kun je een gemeente goed besturen als je maar door één bril kijkt? Ook bij talkshows is de verhouding man-vrouw over vijf jaar meer in verhouding. Het hoeft niet exact 50-50 te zijn, maar de huidige verhouding is erg uit balans. Nanet voegt nog toe: “We zijn dan meer in gesprek met elkaar en durven vragen te stellen. We waarderen de vrouwelijke kracht in de samenleving meer en hebben een betere balans.” Het is duidelijk dat Jill en Nanet een zonnige toekomst tegemoet zien met meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Maar zoals ze zelf al opmerkten: er is nog veel werk aan de winkel. “Het is goed dat er ook andere initiatieven gestart worden om dit voor elkaar te krijgen. Hoe meer, hoe beter. Heb jij een idee? Ga ermee aan de slag. We slaan de handen ineen voor een aangenamere, gelijkwaardige toekomst”, met deze oproep sluit Jill af.

 

Lees hier het artikel in DagbladdeLimbuger over Aangenaam.POPULAIR

Het thema van de derde bijeenkomst 'krachtige vrouwen' was opvoeding. Wat gaat er goed? Tegen welke uitdagingen betreffende voeding, lopen de vrouwen aan? Wat willen ze graag veranderen?
Het belang van persoonlijke bewustwording betreffende voeding en alle domeinen volgens de visie positieve gezondheid loopt als rode draad door de bijeenkomst heen.

Geborduurde vulva’s. Foto’s van striemen en cellulitis. Een poster met seksstandjes. Marissa Snippe, student Crossmedia aan Sint Lucas, wil met haar project Heilig Grietje aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en de nog altijd heersende taboes bespreekbaar maken. En dat is haar gelukt!

Update: In verband met de actuele situatie rondom Corona is het inmiddels geen toer meer door Limburg, maar worden de oranje lopers volledig lokaal georganiseerd. Wij verzoeken iedereen die hier een kaars komt halen om voldoende afstand van elkaar te bewaren.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Nu harder nodig dan ooit. Help mee en laat zien dat ook jij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunt! 

We willen graag investeren in deze doelgroep om zo welzijn en welbevinden voor de dames te bevorderen. De betrokkenheid bij de maatschappij zal groter worden, de verbinding tussen de deelnemers zal groeien evenals de relatie met de maatschappelijke partners en de gemeente. Met het motto ´Krachtige vrouwen´ zal ernaar worden gestreefd om vanuit de positieve gezondheid vrouwen in de samenleving positief gezonder en vitaler te maken.

Een conflict, complexe onderhandelingen of een juridisch vraagstuk. Je zit er niet op te wachten. Maar soms is het niet anders.

Op vrijdag 15 oktober 2021 vond de 4VO Vrouwendag plaats, het thema van de dag was 'Vrouw en Gezondheid'.

De sprekers Angela Maas, Thea van der Waard en Chahinda Gossein wisten de bezoekers te boeien met presentaties over het vrouwenhart, vrouw & seksualiteit en de gendergap en COVID-19.

Het nieuwe jaar gaan we feestelijk en verrassend beginnen! Meld je dan ook nu al aan voor onze nieuwjaarsbijeenkomst op 20 januari! Zoals ieder jaar luiden we het jaar feestelijk in bij FAM!. Naast alle gezelligheid, terugblik en vooruitkijken komt er uiteraard ook dit jaar weer een interessante spreker. Het thema dit jaar is geld. Vrouwen en geld. We gaan het hebben over de financiële toekomst van vrouwen.

 

Opgroeien in een cultuur waar de oudere generatie jongens belangrijker vindt dan meisjes is tenenkrommend. Zeker als je zelf een meisje bent, zoals Aulona Dreshaj. Als kleine meid zag ze al verschil in opvoeding tussen haar en haar broertje en neefjes. “Zij mochten ’s avonds naar buiten, ik niet. Zij hadden meisjesvrienden, terwijl ik geen jongensvrienden mocht hebben. Naarmate ik ouder werd, sprak ik me daarover uit tegen mijn ouders. Zij waren het met mij eens en hebben ook ingezien dat hoe zij zijn opgevoed niet per se slecht is, maar dat stukje hebben zij wel aangepast.” Zo zou het overal moeten zijn. Toch?

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.